3 przepisy na dipy do surowych warzyw i nie tylko

Fajnie się chrupało – w ciągu dnia przy pracy – wafelki i inne słodkości, ale przecież „projekt plaża” w toku (u Was też?), trzeba się opanować i przygotować zdrowszy zestaw przekąsek. Moje odkrycie tego sezonu to seler naciowy – jeszcze niedawno nie miałam zielonego pojęcia jak smakuje, a teraz zajadam się nim praktycznie codziennie. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z różnego rodzaju sosami i dipami, żeby trochę urozmaicić smak chrupanych warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam trzy pierwsze pomysły na dipy do surowych warzyw, które przetestowałam.

 

Przekonałam się już niejednokrotnie, że słodycze najczęściej jem z nudów… lub jeśli nie chce mi się przygotowywać niczego sensownego, gdy dopadnie mnie pierwszy głód. Trzeba wyprzedzić swojego wewnętrznego lenia i zaopatrzyć się wcześniej w talerz warzyw pokrojonych w słupki. Do chrupania genialnie sprawdzają się: wspomniany seler naciowy, kalarepa, zielone ogórki, czy marchewka. Macie jeszcze jakieś propozycje?

Zdrowa przekąska do chrupania

Dip oliwkowy (mój faworyt!)

Do jego przygotowania wykorzystałam: pełną garść zielonych oliwek (lub 1/2 szklanki, jak kto woli), dwie łyżki oliwy z oliwek, świeżą bazylię (dałam 5 listków), 1/2 ząbka czosnku (lub wedle uznania; trafił mi się tak piekielnie ostry czosnek, że musiałam potem zwiększyć ilość pozostałych składników, by zrównoważyć jego smak). Do tego dodałam jeszcze dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki zblendowałam i schłodziłam przed podaniem. Smakuje rewelacyjnie! Na zdjęciu dip oliwkowy to ten jasno-zielonakawy.

 

Dip tzatziki… lub po prostu sos tzatziki

Czy potrzebny jest tu przepis? Chyba wszyscy chociaż raz mieli okazję przygotowywać tzatziki do mięsa z grilla. Sos sprawdza się doskonale również w przypadku warzyw. Startego na grubych oczkach tarki ogórka solimy i odstawiamy na 30 minut, by pozbył się wody. Odsączony łączymy z 4-5 łyżkami jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego),  z ząbkiem czosnku i kolorowym pieprzem. Można dodać też 1-2 łyżki majonezu. To wszystko :) Najlepiej smakuje, gdy rzecz jasna trochę się „przegryzie”.

 

Dip z awokado i pomidorów

To ten w kolorze musztardy z Mc Donalda ;) Smakuje bardzo dobrze, ale mogłam darować sobie jego blendowanie. Lepiej byłoby wymieszać wszystkie składniki widelcem – jak guacamole. Wykorzystałam: 1/2 awokado, łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 małego pomidora (pozbawionego skórki i nasion), 1/2 małej czerwonej cebuli, sól i pieprz. Dodałam też jogurt grecki, ale następnym razem z niego zrezygnuję.

Dipy do surowych warzyw

 

Przy następnym podejściu planuję zrobić po raz pierwszy hummus lub coś z białym twarożkiem… a może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły na dodatki do surowych warzyw?  :) Jeśli zajadanie surowych warzyw kogoś nie przekonuje to odsyłam do mojego posta z 4 różnymi pomysłami na przekąski.

  • Super sa takie surowe warzywa z roznymi sosikami:) dzieki za te przepisy, bo planuje na siostry 30 urodziny zrobic taki bufet z owocami i warzywami, do owocow bedzie czekoladowe founde, a do warzyw wlasnie jakies sosy, moze skorzystam z ktregos Twojego pomyslu, najbardziej podoba mi sie awokado z pomidorami:)

  • spadłaś mi z tym postem jak z nieba! w piatek urządzam dużą imprezę i właśnie spisuję listę potraw, a to będzie świetną przekąską

  • Idę kroić marchewki!

    • Dobra decyzja! :D

  • Sonia

    Z oliwkami na pewno nie wykorzystam, bo nie lubię :)) (no chyba, że dla kogoś innego z rodziny), ale resztę bardzo chętnie wypróbuję.

    Ja zazwyczaj robię najzwyklejszy sos czosnkowy: czyli jogurt grecki do tego 1 lub 2 ząbki czosnku (zależy właśnie jaką kto lubi ostrość) i jak nie zależy mi na tym, żeby był on aż tak bardzo zdrowy to do smaku dodaje łyżkę majonezu :) No i oczywiście lepiej smakuje jak się „przegryzie” chociażby z 20 minut w lodówce.

    • Sonia

      Aaa jeszcze jedno.. kiedyś zdarzyło mi się dodać małą łyżeczkę musztardy ostrej i też miał ten sosik całkiem dobry smak :)

      • Uwielbiam sos musztardowo-miodowy, będę musiała wypróbować go również do warzyw :)

  • Ania

    Do pokrojenia i maczania w dipach świetnie nadają się też rzodkiewki i różnokolorowe papryki :)

  • Lubię do warzyw z ugotowanej soczewicy lub dowolnej fasoli. Trochę je rozgotowuję i blenduję z przyprawami, oliwą i czosnkiem. A jak mam lenia, to po prostu mieszam jogurt grecki z curry. :)

    • Z soczewicą to prawie tak jak hummus, no nie? Nie robiłam jeszcze nigdy.

  • Na ostatniej imprezie podałam warzywa z dipami, okazały się strzałem w dziesiątkę. Pokroiłam paprykę, marchewkę, ogórka i dorzuciłam połówki rzodkiewek. Podałam je z hummusem, sosem serowym, indyjską raitą i tradycyjnym sosem pomidorowo-czosnkowym. Chętnie wykorzystam Twoje pomysły :)

  • Angelika

    Do chrupania koniecznie musisz spróbować cykorii, a jeśli chodzi o dipy to ja czasem dodaje sera feta, świetnie smakuje !

  • z awokado i pomidora uwielbiam, natomiast zainteresował mnie z oliwek, bo nigdy na to nie wpadłam! hummus uwielbiam. w trakcie sesji, kiedy godzinami siedzę przed komputerem taki talerz warzyw to mój przyjaciel,na zmianę z talerzem owoców;)

  • Aaaa pycha :) Ja jestem wielką fanką marchewek ale muszę wypróbować ten seler naciowy :)

  • Julia

    Polecam zblanszowany kalafior ( po podzieleniu na małe różyczki) i surowe łodygi brokuła- jest trochę roboty z obieraniem i odcięciem listków ale ja nie lubię ich po ugotowaniu, a na surowo smakują jak kalarepa. Próbowałaś może ‚twarożków’ orzechowych? Podobne taki z nerkowców jest świetny.

    • Kalafior to ja najchętniej tak całkiem na surowo zajadam :)

      • Julia

        To chyba najzdrowsza opcja;-)

  • tzatziki uwielbiam i zajadam się nim, pozostałych sosów nie smakowałam i z chęcią wypróbuje :)

  • Z awokado i tzatzinki znam, ale przyznam, ze o oliwkowym pierwsze slysze. Koniecznie musze sprobowac, bo zajadam sie czesto takimi przekaskami. Dodalabym jeszcze papryke, rzodkiewke, kalarepke. Jeseli nie mialas jeszcze okazji jesc, to polecam humus. Uwielbiam! Mozna go tez zrobic samemu. Szybko i prosto, a smak nieziemski.
    Milego dnia.

  • Post jest bardzo smakowity również wizualnie. Aż mam ochotę od razu zrobić rewolucję w kuchni w kierunku zieleniny.
    Tak na marginesie dodam tylko, że przy robieniu sosów i wszelkiej maści dipów warto brać pod uwagę kaloryczność. Rzecz jasna, jeśli to nadal „projekt plaża”, a nie chcemy zwyczajnie posmakować pyszności. Zwykły jogurt będzie mniej kaloryczny od greckiego. Ten ostatni ma więcej zagęszczaczy i jest zdecydowanie tłustszy – 9% , co już troszkę podchodzi pod śmietanę.Hummus należy do kalorycznych. Fasola ma urodę ziemniaka. Choć to warzywo, to należy je czytać jako węglowodanową bombę. Ale jeśli ktoś po prostu dobrze się odżywia, a nie jest w trakcie odchudzania, takie połączenie z innymi warzywami jak najbardziej wskazane. Sama wolę „tłustsze” wersje nabiału, bo jest tam więcej dobrodziejstwa w postaci witamin, a prócz tego w towarzystwie tłuszczyku podnosi się ich przyswajalność.

    • U mnie „projekt plaża” to po prostu ćwiczenia + zdrowsze jedzenie, a nie odcinanie kalorii gdzie się da :)

      • Fajnie, to co piszesz od razu nasuwa przyjemne skojarzenia.Twoja „filozofia” wydaje mi się bardzo bliska. Ja niestety mam często problem z tym tzw. zdrowym odżywianiem. Ale chęci spore. Ten post bardzo motywuje :-).

  • Ten dip oliwkowkowy przypadł mi do gustu, na pewno wypróbuję i zdradzę mój jedyny słuszny dip czosnkowy ;))

  • Bardzo dobre sa tez pomidorki koktajlowe z takim sosikami i zółta albo czerwona papryka, mniaaam :)

  • Fantastyczne przepisy! W ogóle uwielbiam dipy, muszę spróbować tego z awokado :)

  • Uwielbiam urozmaicać sobie dania dipami. Oliwki lubię, ale nie wiem czy taki dip przypadłby mi do gustu, za to awokadowy na pewno spróbuję;)

  • Ewa

    Może na awokado spojrzę przychylniejszym okiem bo za takim w całości nie przepadam.

    • Awokado w wersji solo to też bym nie zjadła, albo robię z niego guacamole, albo blenduję z owocami w koktajlach :)

  • Bardzo apetyczne dipy – oliwkowy najbardziej :D muszę koniecznie spróbować bo uwielbiam takie dodatki :)

    do tej pory dla mnie faworytem był czosnkowy, który używałam i do warzyw i do grilla – nadaje się do wszystkiego i jest przede wszystkim na jogurcie naturalnym :)
    jak ktoś będzie mogę podać przepis :)

    Pozdrawiam

  • Seler naciowy? Nie próbowałam go nigdy ale już kilka razy spotkałam się z tym, że dietetycy polecają go do codziennego jedzenia. Ma bardzo mało kalorii do tego zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. ;)
    Co do dipów to z chęcią spróbowałabym oliwkowego. Ah uwielbiam oliwki.

  • Kinga

    guacamole robie na porzadku dziennym, hummus mi sie juz przejadl, tzatziki kocham ale ostatnim moim wynalazkiem jest pasta/dip z wedzonej makreli, jajek, pietruszki i musztardy francuskiej. swietnie sprawdza sie tak z warzywami jak i do kanapek :) wyprobuje jeszcze ten oliwkowy :)

    • O tak, pasty rybne są the best, moja Mama też robi taką przepyszną z wędzonej makreli, zawsze dodaje do niej marynowanego ogórka.

  • Od czasu jak zobaczyłam foto na istagramie czekałam na ten wpis! :) Super na pewno skorzystam :)

  • muszę się w końcu przekonać do podjadania warzyw/owoców a nie slodyczy, ale faktycznie – wszystko zależy od tego czy mi się chce czy nie. Lepiej odpakować czekoladę czy przygotować warzywka? xDD

  • Polecam również dip chrzanowy, bardziej ostry, ale świetny do świeżych warzyw!

  • Wygląda to bardzo bardzo smakowicie. Szczególnie ten oliwkowy, chociaż przypomniałaś mi, że rok temu zajadałam się chlebem posmarowanym grubą warstwą tzatziki. Dietetyczne to pewnie nie było, ale w wersji z warzywami również brzmi kusząco.

  • Ja bardzo często robiąc kanapki, wykorzystuję kalarepę, pokrojoną w plastry, zamiast chleba, smakuje rewelacyjnie! :D Zwłaszcza z jakimś białym serkiem ;)

    • Kalarepa zamiast chleba? No na to to nie wpadłam ;)

  • racjona

    do chrupania na surowo pokrojona w paski papryka i różyczki kalafiora mniam mniam mniam :)

  • Emka

    Ja czasem robię sobie dip pomidorowy do frytek: sok pomarańczowy + ketchup + zioła. Proste i pyszne ;)

  • Monika Ch.

    Uwielbiam warzywa w takim wydaniu! Polecam spróbować z brokułami (mój nr 1 ;)) lub z pomidorkami koktajlowymi. Jeśli chodzi o dip to równie dobry jest z jednej części majonezu i 2 części jogurtu naturalnego, plus sól i pieprz :)

  • Mam ten sam problem jem z nudow. Wtedy siegam po gume do zucia, albo jakies orzechy. Jeszcze nie jadlam surowych warzyw z dipem. Ale widze, ze trzeba sprobowac, przeciez nie mozna zostac w tyle ;)

  • Świetne pomysły, ja zajadam się głównie sosem czosnkowym i wspomnianym guacamole, ale może rozszerzę katalog.
    A co do warzyw chrupanych na surowo – ostatnio odważyłam się spróbować surowych szparagów (zielonych). Całkiem smaczne, były tylko bardziej chrupiące niż ugotowane. Jadłam je z hummusem z Lidla :)

  • Mam jeden swój ulubiony dip. Nazywa się „wietrzenie lodówki”. Co prawda nie będzie to dip do warzyw, ale z warzywami. Mieszam jogurt naturalny z chudym twarożkiem lub fetą (proporcje są różne w zależności od tego jaką konstystencję chcę uzyskać) i dodaję warzywa, które znajdę w lodówce, dorzucam jakieś zioła i przyprawy i gotowe. Czasem zjadam go z ziemniakami jako dietetyczna wersja „pyr z gzikiem”, albo dorzucam więcej twarożku i mam zdrową pastę do kanapek. :)

  • Super inspiracja! Chyba czas zastąpić batoniki, którymi ostatnio niestety się zajadam na warzywa z takimi pysznymi dipami…

  • hummus jest przepyszny :) ja ostatnio kupilam sobie paste tahini w almie i teraz moge robić prawdziwy hummus :) wczesniej robiłam czesto paste z cieciorki i suszonych pomidorow – wszystko zblendowane i doprawione do smaku :) też pychotka :)))

  • zrobiłam się głodna…

  • AgDii

    Znam świetny i prosty przepis na dip – koniecznie musisz go wypróbować, choć niestety do najlżejszych nie należy ;)

    3 łyżki majonezu
    3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
    3 łyżki keczupu
    1 łyżeczka curry
    Wszystko wymieszać.

    Pyszotka! ;)

  • Na pewno spróbuję ten oliwkowy !

  • Dicappo

    Czy oliwki do dipu oliwkowego mogą być ze słoika czy muszą być świeże? Czy będzie post lub film z odpowiedziami na pytania widzów?

    • Oczywiście, że ze słoiczka – takie w słonej zalewie. Skąd ja bym wzięła świeże ;)
      FAQ mam w planie.

  • Ja ostatnio podgryzam kawałki ugotowanego brokuła jako przekąskę w ciągu dnia. Chętnie dołączyłabym do tego jakiś ciekawy dip! :)

  • super te dipy, ja też niedawno pisałam u siebie o takich warzywach do pochrupania, ale ze zwykłym sosem czosnkowym – u Ciebie bardziej różnorodne propozycje :)pozdrawiam!

  • Iza

    Na pewno przetestuję Twoje przepisy, szczególnie na ten oliwkowy.

  • Ja z chłopakiem i znajomymi spotykamy sie na grach planszowych, gdzie zajadamy sie hummusem z marchewkami, właśnie wspomnianym przez ciebie selerem naciowy, rzodkiewką, ogorkiem zielonym. Ja robię małe chlebki pita o smaku rozmarynu lub czosnku. Czasami robimy corn bread albo chlebek bananowy.

  • Ach no i spring rollsy!

  • Z uwagi, że lubię takie przekaski to dopiszę jeszcze: pieczone w piekarniku frytki ze słodkich ziemniakow, lub zapiekana dynia piźmowa. Jeśli mam czas to wkładam do piekarnika wyszriwane buraki w skórkach i piekę przez godzinę, potem kroje w grube plastry. Pycha, zwlaszcza z chrupiacą skórką. Przepus na spring rollsy napisałam kiedyś tutaj na blogu: http://beo-beforesunset.blogspot.com/2014/05/spring-rolls.html

  • Mi najbardziej do takich warzyw podchodzi jogurt grecki zmieszany z czosnkiem, pieprzem, bazylią i odrobiną soli :D

  • Super, że obędzie się bez majonezu :) Chociaż fakt, taztiki czasem aż się proszą… :) Wtedy dobrą opcją jest majonez light z Winiary – jedna z nielicznych opcji „light”, które faktycznie są kaloryczne o ponad 30% w stosunku do standardowej wersji, a dodane substancje zagęszczające nie dostarczają wyraźnie więcej węgli :) Z dwojga złego, wyjątkowo warto postawić na opcję light. Chociaż oczywiście najlepszą opcją byłby ten rpzygotowany samodzielnie…;)

  • Fajne pomysły – przypomniałam sobie o kalarepce, a bardzo ją lubię. Kiedyś zrobiłam frytki z kalarepki (podsmażyłam ją na niewielkiej ilości tłuszczu) – były pycha.

  • Hummus – świetna sprawa! Najlepiej taki całkiem zaraz po przyrządzeniu, kiedy najbardziej intensywnie pachnie pastą sezamową.

  • Już od dawna śledzę Twój blog, w końcu się przełamałam i założyłam własny. Zapraszam do obejrzenia i może jakieś rady dla początkującej Ci się nasuną :)

  • Karolina

    Po dwóch tygodniach w Grecji, nie zjem sosu tzatziki bez mięty. Spróbuj, oryginalny grecki sos zawiera w sobie miętę i dzięki niej smakuje obłędnie. Ja chrupię też różyczki kalafiora i brokułów. Smakują mi na surowo jeszcze lepiej! Polecam :-)

  • Z racji zawodu- jestem dietetykiem- i podobnego grona ludzi w moim otoczeniu już od dawna jako przekąski przyrządzamy takie pyszności :) Ale nie ukrywam, że dla nowych ludzi jest to zdziwienie bo zazwyczaj spodziwają się paluszków, czipsów i dipów ze słoika :)Do chrupania polecam także cukinię! :)
    Pozdrawiam, Emila

  • Ja też staram się zjadać coraz więcej surowych warzyw. Do tej pory przeważnie sporządzałam je na parze ( głównie brokuł, marchewka, ziemniaki, fasolka, groszek i kukurydza)

  • Oj zaciekawiłaś mnie tymi przepisami na dipy, każdy z nich muszę wkrótce wypróbować :)

  • Kasia

    Przesyłam przepis na super napój z selera naciowego , kiwi , woda mineralna i ewentualnie łyżeczka miodu – wszystko miksujemy …super na upały !!!

  • Asia Mostek

    oliwkowy jest pyszny <3

  • Ana

    Hummus się nie nada do warzyw. Jest zbyt ciężki.

  • Joanne Mefisto

    Wyprobuje dzis dip z awokado i pomidorow . Osobiscie uwielbiam hummus (robie najlepszy na swiecie ;) ) oraz paste/dip z pieczonych baklazanow