Zrezygnowaliście kiedyś z pieczenia ciasta, bo nie chciało się Wam wyciągać miksera, mieszadeł, trzepaczki do jajek, sitka i pięciu misek? Że nie wspomnę o późniejszym posprzątaniu całego tego bałaganu? Jeśli tak, to mam coś dla Was!

Podzielę się z Wami dzisiaj banalnie prostym przepisem z mojego domu, na ekspresowe ciasto z owocami. Minimum składników, minimum potrzebnego kuchennego sprzętu i minimum bałaganu. Właśnie takie przepisy lubię najbardziej, bo… tylko do zrealizowania takich jestem w stanie się zmotywować :)

Ekspresowe ciasto z owocami

W moim rodzinnym domu to ciasto było obecne właściwie od zawsze, a moja Mama śmieje się, że to prawie jak „najłatwiejsze ciasto w świecie” z popularniej niegdyś piosenki dla dzieci – ktoś tu kojarzy Radiowe Nutki? TUTAJ możecie zobaczyć przepis w formie piosenki z lat 80-tych :)

Wiecie co jeszcze jest super? Że można wykorzystać do niego dowolne owoce, takie jakie akurat mamy w domu: jabłka, śliwki, jeżyny, maliny… Ostatnio Mama piekła je głównie ze śliwkami, które dostaliśmy z ogródka od mojego Dziadka. Przepyszne jest też z jeżynami, które nawet zamrożone można układać wprost na cieście.

Przepis na ekspresowe ciasto z owocami

Składniki (8 porcji):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • dowolne owoce: 2-3 jabłka LUB śliwki LUB maliny LUB jeżyny…
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki miodu

Ekspresowe ciasto z owocami1. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, proszek, cukier wanilinowy i sól.

2. W drugim naczyniu rozbełtujemy jajka i olej, potem dolewamy je do suchych i mieszamy (można też wbić jajka i wlać olej wprost do miski). Mieszamy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

3. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25cm średnicy), układamy wybrane owoce. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i polewamy miodem (w przypadku b.słodkich śliwek można zrezygnować z miodu).

4. Pieczemy w temp. 180st.C przez ok. 40 minut do lekkiego zrumienienia.

To wszystko, serio! I zawsze się udaje:)

Ekspresowe ciasto z owocami

Ekspresowe ciasto z owocami

Nie jest to jakieś ciasto o wyrafinowanym smaku – ot taki przyjemny placek z owocami :) Domowe wypieki mają w sobie coś wyjątkowego i smakują lepiej, niż najbardziej wymyślne ciasta kupione w cukierni. No i ten zapach unoszący się w całym domu…

Ekspresowe ciasto z owocami

Najbardziej lubię je zajadać w towarzystwie czarnej kawy – ostatnio koniecznie w ulubionym, „kocim” kubeczku. Bez wątpienia jest we mnie sporo z małej dziewczynki.

Ekspresowe ciasto z owocami

Mam nadzieję, że przyda się komuś z Was ten banalnie prosty przepis – nas w domu ratował już w wielu sytuacjach, gdy nagle okazywało się, że wpadną niezapowiedziani wcześniej goście, których chciałoby się przyjąć na słodko. Macie w swoim domu jakieś inne tego typu przepisy, które znacie od zawsze? Proste, szybkie, no i pyszne? Podrzucajcie!


 

  • Ale czad. Faktycznie sprzatanie zniecheca :D

  • Hmm chętnie wypróbuję przepis! Ja ostatnio wymyśliłam ciasto na pieczonych herbatnikach :D też robi się dość szybko :)

    • Czyżby zupełnie bez pieczenia? To byłoby coś dla mnie :)

      • Nie do końca, herbatnikowy spód wymieszałam z masłem i podpiekłam 15 minut, żeby był bardziej zbity, ale ciasto robi się bardzo szybko :)

  • Olga Zarzycka

    Za chwilę zabieram się do roboty, bo mam w domu akurat mnóstwo gruszek i jabłek, a muszki owocówki już zaczynają się nad nimi ostro kręcić. Pytanie tylko na jaką wielkość blaszki jest ten przepis?

    • Najczęściej używamy, tak jak napisałam, foremki do tarty śr. 25 cm, a w przypadku większej, prostokątnej blaszki zwiększamy odpowiednio ilość składników :)

      • Olga Zarzycka

        Zrobiłam w małej okrągłej tortownicy z tym, że zamiast oleju dałam olej kokosowy, mąkę pszenną wymieszałam pół na pół z pełnoziarnistą a całość dosłodziłam syropem z agawy zamiast cukru. Na wierzch trafiły gruszki. Wyszło super, choć jeszcze gorące i ciężko się je ;)

  • Mmmmm… brzmi tak bardzo prosto i szybko, na pewno wypróbuję przepis! :)

  • Idealny przepis, zapisuję i jak upiekę, to się pochwalę! :)

  • Cudowna kocia filiżanka:)
    Popieram ekspresowe i łatwe przepisy. Zrobiłam już kiedyś Twoje jaglane rafaello i wyszło super, do ciastek proteinowych ciągle się zabieram, a z tym ciastem zobaczymy. Brzmi dobrze :D

    • Muszę wrócić do jaglanego rafaello, dawno nie robiłam! <3

  • Od jakiegoś czasu obiecuję sobie, że raz na czas w weekend upiekę ciasto. Żeby dom pachniał ciastem, żeby było gdyby niespodziewany gość wpadł na kawę. Problem był w tym, że …. nie przepadam za pieczeniem ciast :) Muszę wypróbować przepis w weekend. Skoro piszesz, że zawsze się udaje, to może i mi się tym razem poszczęści :) Koci kubek jest absolutnie cudowny!

    • Ja ogólnie nie przepadam za działanie w kuchni, dlatego korzystam wyłącznie z baaardzo prostych przepisów :)

  • Pysznie wygląda :D Uwielbiam ten Twój Koci Kubeczek :)

  • Super przepis, też najbardziej lubię takie proste przepisy :)

  • Właśnie dzisiaj zastanawiałam się co z owocami zrobić, już wiem. :)

  • baja.g

    Dziękuję za pomysł na ciasto :-) dzisiaj zabieram sie za pieczenie i mam nadzieje ze wyjdzie :-) akurat miałam ochotę na coś słodkiego a tu proszę, bardzo szybki i łatwy przepis ;-)

    • I jak? :))

      • baja.g

        Efekt końcowy przepyszny :-) robiłam z malinami, foremke wzięłam mniejszą na babkę bo jakoś mało ciasta mi wyszło i było bardzo gęste ale to siła rzeczy wyższych ponieważ w domu mialam tylko 2 jajka i akurat zabrakło mi płatków owsianych więc nie dodałam a całość posypałam kokosem. Mimo utrudnień, bo dodatkowo długo się piekło w piekarniku to wyszło naprawdę dobre i jak będę mieć wszystko w lodówce co trzeba to zrobię ponownie ;-)

  • Agata

    Eeeej, to mój przepis na muffinki, tylko że zamiast owoców jest starta czekolada. No i muffinkowe foremki :)

    • Poważnie??? Foremki mam, może zamiast czekolady wrzucę orzechy i rodzynki… Jutro wypróbuję, już się nie mogę doczekać rana :D

  • Mniam! A godzina taka późna…:(
    Czarujący kubek:))

    • Zawsze można upiec wieczorem i zostawić na 2 śniadanie (taaak jasne!) :D

      • Hłe, hłe, hłe oczywiście, że nikt by nie zjadł od razu:D

  • Madzia

    Koniecznie muszę wypróbować! Kubek jest po prostu przesłodki <3

  • Wczoraj upiekłam to ekspresowe ciasto z jabłkami i jagodami i … ekspresowo zniknęło ;)

    • No bo one takie stety i niestety w 100% ekspresowe jest :D

  • Magda

    Mam pytanie, czy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni, czy wkładamy, gdy temperatura jest niższa, a pieczemy w 180 stopniach?

    • Nasz piekarnik dość szybko się nagrzewa, więc włączamy go równocześnie z włożeniem ciasta, ale można też zacząć od lekko podgrzanego. Powodzenia :)

  • Super, szybki i prosty przepis dla leniuchów! Zapisuję wpis i za niedługo zabiorę się za pichcenie :)