Dynia po raz drugi: przepis na zupę-krem z dyni

Oswajanie się ze smakiem dyni trwa! Było już o dyniowych muffinkach, a dzisiaj czas na zupę-krem, bo skoro już przytargałam do domu czterokilogramowe warzywo, to trzeba było z niej zrobić jak najlepszy pożytek :)

 

W sieci można znaleźć niesamowitą wprost ilość wariacji na temat dyniowej zupy… Jak zwykle żaden przepis nie podobał mi się w 100%, więc trochę je z sobą zmiksowałam. Z jednego przepisu wzięłam świeży imbir, ale zrezygnowałam z obecności selera i ziemniaków, z jeszcze innego zabrałam marchewkę… i wyszło bardzo, bardzo smacznie. Też tak robicie? Czy dokładnie trzymacie się listy składników? Osobiście przepisy traktuję głównie jako inspirację do gotowania i coraz częściej posługuję się miarami typu „tak trochę”, „na oko” i „do smaku” ;)

 

Potrzebne składniki:

– dynia, ok. 1 kilogram obranej i pokrojonej na kawałki
– cebula (2 średnie)
– czosnek (wedle uznania, u mnie aż 4 ząbki czosnku, bo lubię)
– imbir świeży (trudno dokładnie określić ilość, starłam na tarce niecałe 2cm)
–  bulion z drobiu (1,5 l)
– skórka starta z 1 pomarańczy + wyciśnięty z niej sok
– marchew (1 szt., ugotowana)
– pieprz, papryka ostra, ulubione, suszone zioła – ja skorzystałam z mieszanki przypraw kupionej w sklepie zielarskim, nazwanej jako „przyprawa włoska”
– śmietana 18%
– uprażony na patelni słonecznik

Zupa krem z dyni

Myślałam, że obieranie dyni będzie trudniejsze :) Odmierzyłam niecały kilogram – była to 1/3 z dyni widocznej na zdjęciu. Pozostałą część przerobiłam na puree i wykorzystałam do muffinek dyniowych. A tak przy okazji – waga kuchenna to genialna rzecz, nareszcie nie muszę wszystkiego sprawdzać na ileważy.pl :)

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zaczynamy od podsmażenia cebulki (na 2 łyżkach oleju), a po kilku minutach – jak zmięknie – możemy dodać posiekany czosnek, pokrojoną dynię i starty imbir. Po kilku kolejnych minutach zalewamy całość bulionem, dolewany sok z pomarańczy, dodajemy startą skórkę i wszystkie inne przyprawy. Gotujemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną marchew i blendujemy wszystko blenderem na gładko. Zabielamy śmietaną… albo nie zabielamy, jeśli jesteśmy na diecie ;)

Serwujemy z uprażonymi ziarnami słonecznika :)

krem-z-dyni

Zupa krem z dyni

Pierwsze zetknięcie się ze smakiem dyni oceniam bardzo pozytywnie! Uwielbiam zupy-kremy i co prawda moją ulubioną w dalszym ciągu pozostaje brokułowa z migdałami, ale z pewnością jeszcze kiedyś taką dyniową przygotuję.

  • Uwielbiam zupę- krem z dyni. Ja dodaje curry lub pomidory. Takiego przepisu nie widziałam, ale nie potrafię wyobrazic sobie tego smaku. Mam jeszcze świeża dynię w kuchni, wiec moze spróbuje tego przepisu. Kto wie :)

    • Alina

      Koniecznie :)
      Co do curry, to świetne uzupełnia taki neutralny smak warzyw, dodawałam je np. do zupy-krem z cukinii.

  • Natalia Kornela

    a ja w życiu jedyne co jadłam z dyni to pestki ;D

  • Uwielbiam zupę dyniową! W tym roku mam na nią wielką fazę :) Znalazłam przepis na Kwestii smaku, na taką z dodatkiem soku pomarańczowego i jest tak pyszna, że jakoś nie chce mi się nic w niej zmieniać, ani modyfikować :) Pozdrawiam:)

  • M.

    Wypróbuję chyba Twoją wersję przepisu, bo moja jest trochę mdła :P Zostało mi trochę zamrożonej :D

  • też często wyszukuję przepisy a potem do własnego smaku modyfikuję :) piękne zdjęcia
    z zupy z dyni z pomarańczą jeszcze nie próbowałam :)

  • Iza

    Uwielbiam zupy – krem. Muszę wypróbować tę z dyni. :)

  • Również modyfikuję, często z powodów praktycznych gdy danego składnika zwyczajnie nie mam prod ręką. I trzeba przyznać, że wtedy potrafią wyjść najlepsze cudenka.
    Prażony słonecznik uwielbiam, muszę go dodać do mojego najbliższego kremu.

    • Alina

      Dokładnie tak jest… zwykle nie mam pod ręką odpowiedniego składniku i zaczynam improwizacje. Zwykle z bardzo dobrym rezultatem :)

  • wygląda pysznie ;)

  • Uwielbiam zupę-krem z dyni :) Zwykle przygotowuję ją z ziemniakami i gałką muszkatołową. Z pomarańczami i imbirem jeszcze nie próbowałam, ale musi być na prawdę pyszna :) Co prawda sezon na dynie już się kończy, ale może jeszcze zdążę wypróbować Twój przepis :)

  • Zupa wygląda niezwykle apetycznie. Koniecznie muszę ją ugotować :)

  • Zupa wygląda przepysznie, chętnie bym ją zjadła! :D
    Może ugotują ją w tym tygodniu :)

  • W tym tygodniu właśnie robiłam ten krem :D Ja uwielbiam dobrze przyprawioną dynię, musi być ostra (czyli zawsze dodaję dużo curry, cynamonu, imbiru, gałki i czosnku) i uwielbiam wersję zamiast śmietany – mleko kokosowe. Wspaniale akcentuje taką orientalność dyni.

    Tak cudowna sprawa, że chyba w tym tygodniu zrobię ją po raz kolejny :)

    • Alina

      Kilka osób już wspomniało o tym mleku kokosowym… hmmm, muszę o tym pomyśleć :)

  • najlepiej!:))

  • Mmmmm, wygląda przepysznie!

  • Jak zawsze piękne zdjęcia :) Dynia wspaniale się prezentuje ale sama w sobie do jedzenia mnie nie przekonuje. Co innego jako jeden ze składników dania. Do zupy dyniowej na razie się nie przekonałam ale kto wie, może kiedyś. Póki co miałam okazję próbować i robić samodzielnie risotto z dynią. Jest super :)

    Waga kuchenna w kuchni to naprawdę przydatna rzecz. Sama mam od niedawna i najlepsze, że dokładnie taką jak Ty. :) Pamiętam jak ponad miesiąc temu też ważyłam na niej dynię. :D

    • Alina

      Risotto z dynią? Brzmi ciekawe :) Podeślesz może jakiś swój ulubiony przepis?

      • Przesłałam Ci na maila przepis na to risotto z dynią, z którego korzystałam. ;)

        • Alina

          Dzięki <3

  • W okresie jesienno-zimowym wzbogacam swoje menu o wiele różnych zup, choć dyniowej nigdy nie jadłam. Może się skuszę na Twój przepis. Wygląda dosć apetycznie.
    Pozdrawiam

  • Krem z dynia pycha, polecam dodać jeszcze przed samym jedzeniem mleczko kokosowe, idealnie się łączy z dynią. Moim ulubionym jest krem z cukinii, szybko się robi i nie trzeba zbyt wielu składników by otrzymać wspaniały smak.

  • Martyna

    Zrezygnowałaś z niedziel off-line?

    • Alina

      Jeśli przez cały tydzień mało czasu spędzam w sieci, to ich nie robię. A ten poranny wpis był akurat zaprogramowany do automatycznej publikacji :)

  • ja też się czaję na zupę z dyni.. ale teraz już koniec i basta- zrobić muszę! :)
    Alina, powiedz czy dodawałaś przepis na tą zupę z brokuł? ciekawie brzmi jej połączenie z migdałami..

    • Alina

      Jeszcze nie… może pomyślę o tym przy następnym gotowaniu, jak warunki oświetleniowe będą sprzyjające :):)

  • Idealny pomysł na obiad po tym całym dyniowo-halloweenowym szaleństwie :)

  • Ania

    Ja dodaję jeszcze curry, a zamiast śmietany mleczko kokosowe :-)

    • Alina

      Następnym razem też tak spróbuję :)

  • May

    Ja rok temu z koleżanką ugotowałam jakąś zupę-krem z dyni właśnie, pyszna była! Może znowu coś pokombinuję w ten deseń, zupa-krem to jest to! :D

  • Guska

    uwielbiam zupę z dyni, ja dokładam gałkę muszkatułową i rezygnuje z imbiru.Zamiast słonecznika są płatki migdałów. Fajne są takie małe dynie, w sam raz na jedna zupę i przy okazji kolor mają pomarańczowiutki.

    • Alina

      Też chciałam dać płatki migdałów, ale nie miałam ich niestety pod ręką. Z gałką muszkatołową dobry pomysł :)

  • I znów na noc naoglądałam się zdjęć z pięknie wyglądającą potrawą,ech ! :D Zupa z dyni – wygląda pysznie, pewnie tak samo smakuje :)

  • Uwielbiam zupy-kremy! Z dyni jeszcze nigdy nie próbowałam, ale z chęcią wypróbuje Twój przepis, bo wygląda bardzo apetycznie :)

  • Alina, nie mogę się oderwać od Twojego bloga!
    Wciągnęłam się po uszy :)
    Zdjęcia pierwsza klasa!!!

    • Alina

      Bardzo mi miło! :)

  • Przejrzałam wiele przepisów na kremy z dyni, aczkolwiek póki co Twój zwycięża – jest w nim czosnek ;D

  • W kuchni pod oknem mam 13 kilogramowy okaz więc dzięki za przepis. Jutro będę działać ;-)

  • łączę się w atmosferze: „pumpkin szał”; do swojej dyniowej dodaję wspomniane w komentarzach mleczko kokosowe. dodaje ciekawy aksamitny smak. zapraszam do mojej wersji:
    http://lacultcraftingpot.wordpress.com/2013/10/13/zupa-krem-dyniowa-z-imbirem/
    może również się spodoba.
    fajne fotki!

  • Excellent blog you have got here.. It’s hard to find quality writing like yours nowadays.
    I really appreciate people like you! Take care!!

  • Ja robię bardzo podobnie, daję jednak miej składników i posypuję uprażonymi pestkami dyni.