Oswajanie się ze smakiem dyni trwa! Było już o dyniowych muffinkach, a dzisiaj czas na zupę-krem, bo skoro już przytargałam do domu czterokilogramowe warzywo, to trzeba było z niej zrobić jak najlepszy pożytek :)

 

W sieci można znaleźć niesamowitą wprost ilość wariacji na temat dyniowej zupy… Jak zwykle żaden przepis nie podobał mi się w 100%, więc trochę je z sobą zmiksowałam. Z jednego przepisu wzięłam świeży imbir, ale zrezygnowałam z obecności selera i ziemniaków, z jeszcze innego zabrałam marchewkę… i wyszło bardzo, bardzo smacznie. Też tak robicie? Czy dokładnie trzymacie się listy składników? Osobiście przepisy traktuję głównie jako inspirację do gotowania i coraz częściej posługuję się miarami typu „tak trochę”, „na oko” i „do smaku” ;)

 

Potrzebne składniki:

– dynia, ok. 1 kilogram obranej i pokrojonej na kawałki
– cebula (2 średnie)
– czosnek (wedle uznania, u mnie aż 4 ząbki czosnku, bo lubię)
– imbir świeży (trudno dokładnie określić ilość, starłam na tarce niecałe 2cm)
–  bulion z drobiu (1,5 l)
– skórka starta z 1 pomarańczy + wyciśnięty z niej sok
– marchew (1 szt., ugotowana)
– pieprz, papryka ostra, ulubione, suszone zioła – ja skorzystałam z mieszanki przypraw kupionej w sklepie zielarskim, nazwanej jako „przyprawa włoska”
– śmietana 18%
– uprażony na patelni słonecznik

Zupa krem z dyni

Myślałam, że obieranie dyni będzie trudniejsze :) Odmierzyłam niecały kilogram – była to 1/3 z dyni widocznej na zdjęciu. Pozostałą część przerobiłam na puree i wykorzystałam do muffinek dyniowych. A tak przy okazji – waga kuchenna to genialna rzecz, nareszcie nie muszę wszystkiego sprawdzać na ileważy.pl :)

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zaczynamy od podsmażenia cebulki (na 2 łyżkach oleju), a po kilku minutach – jak zmięknie – możemy dodać posiekany czosnek, pokrojoną dynię i starty imbir. Po kilku kolejnych minutach zalewamy całość bulionem, dolewany sok z pomarańczy, dodajemy startą skórkę i wszystkie inne przyprawy. Gotujemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną marchew i blendujemy wszystko blenderem na gładko. Zabielamy śmietaną… albo nie zabielamy, jeśli jesteśmy na diecie ;)

Serwujemy z uprażonymi ziarnami słonecznika :)

krem-z-dyni

Zupa krem z dyni

Pierwsze zetknięcie się ze smakiem dyni oceniam bardzo pozytywnie! Uwielbiam zupy-kremy i co prawda moją ulubioną w dalszym ciągu pozostaje brokułowa z migdałami, ale z pewnością jeszcze kiedyś taką dyniową przygotuję.