Koktajl/deser owocowy, kiwi + mango

Testowanie kolejnych koktajli w toku. Słuchajcie, ten dzisiejszy to prawdziwe mistrzostwo świata, jest słodki, o lekko kwaskowatym i bardzo wyrazistym smaku. Łączy w sobie moje ulubione mango i kiwi, które idealnie się ze sobą komponują. Nie miałam przepisu, postanowiłam więc improwizować.

W jednym pojemniku zblendowałam pokrojone na kawałki dojrzałe mango z kilkoma łyżkami naturalnego jogurtu i łyżeczką miodu. Ilość jogurtu polecam dodawać na oko oceniając jaka wychodzi nam konsystencja. Jeśli chcecie zrobić dwie warstwy uzyskana mieszanka musi być dosyć gęsta! W innym wypadku (warstwy) pomieszają się ze sobą.

W drugim pojemniki zblendowałam 2 szt. kiwi pokrojonych na kawałki z 1-2 łyżkami jogurtu i łyżką miodu. Również uważajcie na konsystencję. Przy zagęszczeniu z pewnością pomoże dodanie kostek lodu lub zamrożenie wcześniej w kostkach jogurtu, uzyskacie wtedy gęste, zimne smoothie. Mój blender niestety nie radzi sobie z kostkami lodu, więc muszę bazować na dużej ilości owoców.

Ostrożnie przelewamy obie części do szklanki i się delektujemy, w zależności od gęstości może przydać się łyżeczka :) Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało. Bon apetit!

  • Wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Czy twój koktajl z kiwi nie wyszedł gorzki? Ja kiedyś taki zrobiłam i było to niesmaczne :(. Później sprawdziłam w sieci i jest na ten temat sporo teorii, niektórzy piszą, że nie można za długo miksować aby nie porozdrabniać pestek, inni, że trzeba od razu wypić, a najbardziej sensownym wytłumaczeniem wydaje mi się to, że kiwi zawiera enzym który rozkłada białka i powoduje, że mleczny napój robi się gorzki.
    Ja po tym jak raz się zraziłam, więcej nie eksperymentowałam, dlatego ciekawi mnie czy Tobie udało się uniknąć goryczy :)

    • małagosia

      Możliwe że nie mam racji, ale u mnie czym bardziej miękkie i dojrzałe kiwi, tym słodsze i ma mniej goryczki ;)

    • Agnieszko to jest dokładnie jak piszesz z tymi enzymami, tak samo dodając ananasa do mleka robi się gorzkie :)

    • Alina

      Nie wiem jakim cudem mi się udało, ale nie był ani odrobinę gorzki. Mam wrażenie, że miód w bardzo fajny sposób złagodził kwaskowatość kiwi.

  • mniam;) wyglada swietnie wiec domyslam sie ze i bosko smakuje;))

  • Wygląda pewnie tak samo jak smakuje, czyli pysznie! :D

  • O matko, aż mi ślinka cieknie :)))

  • mmm wygląda cudownie <3

  • Wygląda fantastycznie!
    Ja dzisiaj piłam bananowo- jabłkowy i wyszedł mocno gęsty przez banany :)

  • Podoba mi się pomysł testowania letnich koktajli w zimie:) Ja teraz, bardziej niż latem, mam ochotę na mrożoną kawę.

    • Alina

      Na początku pomyślałam sobie właśnie, że wyskakuję z tymi koktajlami w złym czasie… ale co tam, odrobina lata zimą nie zaszkodzi :)

  • od samego patrzenia na te zdj ślinka mi leci! pyszności! :)

  • ola

    bez alko – podoba mi się i będę mogła się napić:)

  • w sam raz na wkuwanie do egzaminu :) hehe, żęby się nie odwodnić :)

  • Pingback: Zdrowy lifestyle: o próbowaniu nowych rzeczy, robieniu koktajli i pozytywnym nastawieniu | Design Your Life()

  • Pingback: Przepis na koktajl śniadaniowy, którym można się porządnie najeść | Design Your Life()