Przepis na koktajl śniadaniowy, którym można się porządnie najeść

Koktajle traktowałam dotychczas jak przekąski i zawsze dziwiło mnie, że ktoś może najeść się szklanką owocowego smoothie na śniadanie. Śniadania  jadam jak król (a właściwie to jak królowa) i nie zadowoli mnie byle co (po 1,5h potrafię rozglądać się za kolejnym posiłkiem). Wreszcie dzięki wielu próbom dopracowałam swój własny „przepis” na koktajl, po którym czuję się syta przez jakieś 4-5h (rekord!) i dzisiaj się nim z Wami podzielę :)

 

Koktajle sprawdzają się idealnie, gdy brakuje czasu na „prawdziwe” śniadanie i dłuższe zasiadanie przy stole. Koktajl wszak można popijać malując jednocześnie rzęsy itp., wiecie jak jest :) Staram się jednak celebrować posiłki i nie łączyć ich spożywania z innymi czynnościami, lecz nie zawsze można sobie pozwolić na taki luksus… ;)

Potrzebne składniki – koktajl truskawkowo-bananowo-kokosowy :)

– szklanka truskawek (obecnie używam mrożonych, niestety – rozmrażam je zwykle noc wcześniej)
– 3/4 banana lub 1 bardzo mały
– 3 łyżki płatków owsianych – ale nie na sucho! Płatki zalewam wcześniej na minimum 15 minut wrzątkiem, aby zrobiły się miękkie i wciągnęły wodę. Jedzenie płatków na sucho zwykle źle się u mnie kończy, bo mam bardzo wrażliwy i kapryśny żołądek. Jeśli nie macie rano czasu, to płatki możecie sobie zalać wodą na noc, przed pójściem spać.
– 1/2 szklanki mleka
– 1 łyżka oleju kokosowego – nierafinowanego, tłoczonego na zimno. Kupiłam go w sklepie ze zdrową żywnością, pachnie wprost oszałamiająco i genialnie wzbogaca aromat koktajlu.
– 1 płaska łyżeczka stewii, jeśli lubicie, gdy Wasze śniadanie jest słodkie
– wiórki kokosowe – 1 łyżkę dodałam do koktajlu, resztę wykorzystałam do dekoracji.

Koktajl śniadaniowy - Designyourlife.pl

Wszystkie składniki umieszczamy w specjalnym pojemniku i traktujemy na gładką masę blenderem. Nie orientujecie się może, czy jest sens kupować taki osobny blender do koktajli, taki w formie dzbanka? Przydałby mi się jakiś dodatkowy sprzęt z opcją kruszenia kostek lodu…

Koktajl śniadaniowy - Designyourlife.pl

Ilość gotowego koktajlu jest raczej spora… :) Jeśli jesteście rano tak bardzo głodni, jak ja, to powinniście dać mu radę. Jeśli jednak Wasze brzuchy budzą się trochę później, to sugeruję zmniejszyć ilość składników o 1/3. Koktajl zawsze popijam z dużego (ok. 300-350 ml) kieliszka – jakoś lepiej mi smakuje podany w taki wytworny sposób.

Koktajl śniadaniowy - Designyourlife.pl

Takie eleganckie śniadanie to jeden z moich ulubionych, codziennych rytuałów. To MÓJ czas na zrobienie internetowej prasówki, zajrzenie na ulubione blogi i sprawdzenie, co nowego słychać na Instagramie.. :)

koktajl-sniadaniowy-designyourlife33

 

Posty, które mogą Cię zainteresować…

Mój zwykły dzień na zdjęciach
Przepis na koktajl/deser owocowy, kiwi + mango
Kilka przepisów na owocowe smoothie (również te zielone!)

 

Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na śniadaniowe koktajle, to koniecznie się nimi ze mną podzielcie. Co dodajecie do koktajli/smoothie, by były bardziej pożywne? Olej kokosowy i płatki owsiane sprawdziły się wyśmienicie, ale może istnieje jeszcze jakiś inny składnik, o którym nie mam pojęcia?

  • M.

    Chętnie bym się skusiła, gdyby nie złe samopoczucie po mleku. Kiedyś piłam litrami, jadłam muesli a teraz to pozostało tylko powspominać :(

    • Ula

      M., myślę, że mleko możesz zastąpić wodą, jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką, mlekiem sojowym, migdałowym, kokosowym etc. – sama wiesz najlepiej, co Ci odpowiada i zarazem nie szkodzi :)

      Osobiście żadnych substancji słodzących raczej nie używam, ale jeśli ktoś lubi słodkie, to polecam ksylitol – mniej kaloryczny od zwykłego cukru i jednocześnie zdrowy! :)

      Alino, ja często dosypuję np. jagód goji, zarodków pszennych (jeśli ktoś nie wykluczył glutenu ze swojej diety), siemienia lnianego albo sproszkowanej spiruliny (do zielonych koktajli) – same bomby witaminowe ;)

      Co do blendera, to taki rozdrabniacz bardzo się przydaje, korzystam z niego niezwykle często (np. gdy nie chce mi się kroić cebuli, siekać orzechów itp.). Mam również cały sprzęt z blenderem kielichowym, ale większość rzeczy można zrobić w takim ręcznym i sama przez kilka lat tak żyłam :)

      • Alina

        Ula, świetne rady odnośnie mleka, powoli chodzi za mną myśl o wyeliminowaniu krowiego, ale chyba brakuje mi to tego jakiegoś takiego… wewnętrznego przekonania. Naczytałam się o korzyściach z wyeliminowania nabiału z diety i mam mętlik w głowie :)

        Ksylitol chcę kupić, gdy skończy mi się stewia. Len mielony jem codziennie ze względu na żołądek, a jagód goji jeszcze nie próbowałam. Rozumiem, że warto :)

        • Ula

          Jagody goji bardzo lubię, a smakują jak nic, co znam ;-) I jeszcze tyle dobroci w sobie mają!

          U mnie nabiał jakoś sam „wyszedł” z diety:
          • raczej nie jem pieczywa, więc odpadły wszelkie sery, które kładłabym na kanapki, oraz masło,
          • kawę (zawsze z mlekiem!) dawno przestałam pić,
          • płatków na mleku jakoś i tak nigdy nie jadłam,
          • tak samo z jogurtami sklepowymi, które i tak mają za dużo sztuczności.

          Obecnie jedynie czasem zjadam granolę z jogurtem naturalnym (ile się naszukałam za odpowiednim!), do koktajli czasem daję któreś mleko (krowie, kokosowe albo sojowe), no i sporadycznie w wypiekach spożywam je wraz z jajkami (muffinki!). Twarogu sto lat nie jadłam, jedynie dobrą fetą nie pogardzę :)

          Naprawdę jest bardzo łatwo, w ogóle nie zauważam braku nabiału. No ale nie mam też bardzo drastycznego podejścia, więc raz od wielkiego dzwonu ten nabiał się pojawia :)

    • Julia

      M: spróbuj mleka z obniżoną zawartością laktozy- jest co prawda trochę droższe, ale wg mnie jest bardzo smaczne i nawet o dziwo trochę słodsze niż normalne a nie ma się po nim żadnych sensacji żołądkowych

  • Nie kupuj drugiego blendera tylko kup mikser pół przemysłowy (chyba, że o tym samym mówimy, a inaczej nazywamy). Chodzi mi o coś takiego: http://instagram.com/p/hO5rSNHCKG/ (wykasuj link jak coś). Zmieliłam tym ostatnio nerkowce na masło z nerkowców i polecam na 100%. A ten Twój przepis muszę wypróbować, bo ze śniadaniami mam ten sam problem. Ciekawe czy wytrzymam 4 godziny ;)

    • Alina

      Mam taki pojemnik, który pokazałaś na fotce z insta, ale on nie rozdrabnia w 100% dobrze i dlatego rozglądam się za czymś innym. Czytałam o tym Twoim maśle z nerkowców i będę musiała wypróbować!

  • Natalia Kornela

    w moim przypadku nawet na koktajl nie mam czasu… ;)

    • Magda

      ja na takie śniadania mam czas, ale by mnie chyba facet z domu wyrzucil, jakbym zaczela blendowac o 6 rano :PP (mamy kuchnie obok sypialni – taki psikus ;))

      • Jeśli nie przeszkadza Ci niska temperatura śniadania, to na upartego mogłabyś taki koktajl przygotować sobie wieczorem i włożyć do lodówki. No i wiesz, blendowanie trwa jakieś 10-15 sekund, więc już nie przesadzajmy z tym hałasem :)

        • Magda

          mój facet ma czułe uszy ;) ale zaryzykuje :P dla takich pysznosci :D

  • TAK! TAK! TAK! Banan, truskawka i kokos – trzy moje najukochańsze (no może jeszcze czekolada ;) – muszę wypróbować :)

  • Moim zdaniem to super pomysł, a wygląda to po prostu obłędnie! I w dodatku wszystkie składniki, które lubię. A truskawki rozumiem, że rozmrażasz przez noc?

    • Alina

      Zgadza się, już uzupełniłam w opisie :)

  • paulina

    Ja dodaje orzechy (wczesniej namoczone, nie sa wtedy takie ciezkie) albo jakies ziarenka np.slonecznik, dynia, siemie lniane itp. Wtedy koktail jest bardzo syty. Często robie je z woda a nie z mlekiem i generalnie wrzucam co mam pod reka.
    A blendera nie oplaca się kupowac. Szczegolnie jak robisz tylko dla siebie. Lepszy taki reczny z dobrymi koncowkami.

    • Alina

      Siemię lniane piję osobno… bałabym się, że przez dodanie go koktajlu zrobiłby mi się taki glutowaty :))

      • ania

        „gluty” z siemienia powstają pod wpływem dłuższego gotowania, ewentualnie moczenia. jeśli wypijasz swój koktail bezpośrednio po zrobieniu, nie masz powodów do obaw :)

  • Nie pozostaje mi nic innego jak iść do kuchni i stworzyć coś równie pięknego!! Niestety truskawki i kokos będę musiała sobie czymś zastąpić, ale mam jakieś inne owocki więc nie będzie źle!
    Zapraszam do siebie ! Zrobiłam wczoraj czekoladowe fondate ! :) deser dla łasuchów ! :)

  • Koniecznie muszę spróbować. 4-5 h bez jedzenia, oj chcę! ;)

  • Na pewno wypróbuje przepis. Ostatnio bardzo posmakowały mi takie poranne koktajle, ale nadal szukam ‚swojego’ smaku :)

  • urte heks

    Kochana jesli jesteś zmarźluchem, to nie polecam zwłaszcza zima zadnych mrożonek, wyziębiają organizm, tak jak wspomniane niedawno przeze mnie herbaty. Witamin może i dostarczają, ale w jakim stopniu sa przyswajalne, to jest pytanie, natomiast na pewno nie dostarczają energi, w rozumieniu nie ogrzewają.
    Jeśli chcesz się rozgrzać jedz ciepłe gotowane, owoce suszone a nie mrożone.
    Koktajle tak ale latem, ochłodzą orzeźwią.
    Pozdrawiam :)

    • Alina

      Owoce oczywiście rozmrażam, uzupełniłam w opisie :)

  • Agata

    Ja polecam ten http://feed-me-better.blogspot.com/2012/11/szarlotkowy-koktajl.html . Jest genialny na takie jesienne i zimowe dni. Co prawda jabłka długo się pieką, ale nie trzeba ich doglądać. Ja nie mam ani siły, ani czasu na przyrządzanie śniadań rano, więc wszystko robię wieczór wcześniej, przygotowane zostawiam na noc w lodówce i rano tylko wrzucam do torby!

  • Olga

    Zmielone, odtłuszczone siemię lniane ma mnóstwo błonnika;) I moje odkrycie – kaki. Słodzi i zapycha:)

  • Magda

    Pyszne śniadanko :) Jest sens kupować blender w formie dzbanka :) Osobiście takowy posiadam i jestem zadowolona. Blenduje w nim od koktajli po ciasto na naleśniki :D Wiadomo, że trochę więcej mycia, ale naprawdę bardzo uniwersalny sprzęt :)

  • Magda

    P.S. Jak to robisz, że wyostrzasz boczny obiekt aparatem, a tło jest zamazane. Właśnie ćwiczę fotografowanie i kurcze z tego co zauważyłam wyostrzenie jest po środku… Jestem zielona w te klocki :P dopiero się ucze

    • Alina

      No to wszystko zależy od tego, w jakim miejscu złapiesz ostrość. Punkt ostrości możesz albo zdefiniować w konkretnym miejscu (czyli np. po lewej, po prawej), albo 2 opcja jest taka: mając ustawione ostrzenie na środku – wcisnąć spust migawki do połowy, by obiektyw złapał ostrość na wskazanym obiekcie, gdy widzisz go na środku, po czym ruszyć aparatem tak (z tym wciśniętym przyciskiem) by obiekt znalazła się w żądanym miejscu, i zrobić zdjęcie.

      Nie wiem, czy napisałam to zrozumiale?! :))

      • Magda

        Już próbuje z tym przytrzymywaniem spustu :) rzeczywiście wychodzi :) dzięki za podpowiedź

  • Pingback: Pyszny koktajl owocowy i ciastko to doskonały pomysł na wieczór !! | mAnnaeM()

  • Bardzo lubię takie koktajle na śniadanie, albo nawet w ciągu dnia gdy zgłodnieje i nie chcę wciągać nic niezdrowego. Płatków nie zalewam wodą, nie mam takiej potrzeby. Czasem dosypuję też łyżkę błonnika.

  • Alina! o tej porze koktajle na bloga wrzucać, toż to grzech :)

  • fimona

    ja z powodzeniem krusze lód zwyklym blenderem, takim jak masz na swoich zdjeciach ;) ostarza nie sa stepione ani troche…

    • Może ostrza Twoje blendera są z lepszego materiału?

  • No wygląda pysznie! :) ostatnio już gdzieś podejrzałam podobny przepis i potwierdzam, że zapycha lepiej niż świeże bułeczki :)

  • Mniam, ale pyszności :) muszę wypróbować, nigdy nie dodawałam płatków do koktajlu. Też tak mam, że trudno mnie nasycić na więcej niż jakieś 2-3 h, ale skoro temu koktajlowi udało się dobrze nakarmić Ciebie to może i mnie się uda ;)

    Ja bez takiego blendera z dzbankiem żyję od ponad 2 lat i w ogóle mi go nie brakuje :) ten ręczny jest dużo wygodniejszy i więcej można nim zrobić :)

  • Głodna

    Wygląda super, już bym się brała za robienie, tylko… Skąd o tej porze roku wytrzasnęłaś truskawki? :)
    Rozglądam się wszędzie za jakimś ciekawszymi owocami, ale w mojej okolicy trudno znaleźć coś innego niż banan, jabłko, gruszka lub cytrusy…

    • Jak to skąd? Napisałam przecież w przepisie, że użyłam mrożonych truskawek ;)

  • posiadam wszystkie składniki i blender wiec spróbuję!

  • aaa mam jeszcze pytanie z nieco innej beczki- powiedz mi proszę w jakim programie obrabiasz video?
    [od kilku dni męczę się z różnymi i wciąż stoję w miejscu :(]

    z góry dzięki!

    • Alina

      W Windows Live Movie Maker – wstyd się przyznać ;)

      • hah, próbowałam movie maker, ale ogranicza moją kretywność; no nic, szukam dalej, dam znać, jak coś ciekawego wpadnie mi w ręce :)

  • To ja się wymądrzę: mleko widoczne na zdjęciu tzw. Uchate nie ma prawie żadnych wartości. Lepiej kupować pasteryzowane np. Mlekovita w butelkach plastikowych albo jeszcze lepiej Robico w szklanej. Albo mieszać z jogurtem naturalnym bez mleka w proszku (nie ma przepisów w pl co do pochodzenia mleka w proszku, równie dobrze może być z chin) Piątnica ma jogurtybez mleka w proszku albo mleczarnia Obory.
    Pozdrawiam :)

    • Alina

      Dzięki za sugestię :)

    • Ula

      Z jogurtów naturalnych natomiast polecam jogurty Bakomy, ale tylko te małe opakowania (150 g), ponieważ w składzie mają jedynie mleko i żywe kultury bakterii, nic więcej :) Niestety nie wiem, dlaczego w większych opakowaniach ten skład jest już inny. Aha, ręczę jedynie za jogurt rzadszy (na skali kropeczek: druga od lewej* – taki mam w lodówce); w tych gęstych chyba są różne zagęstniki.

      * O co chodzi z kropeczkami: http://www.leclerc.rzeszow.pl/foto_shop/86/8694_bakoma-jogurt-naturalny-150g-_130717063443.jpg ;)

  • nikus

    Gdzie kupiłaś ten wielki kielich? *_* takiego szukam!

    • Alina

      W Ikei :)

  • Magda

    Mniam…

    Ja do swojego dodaję jeszcze lody waniliowe.

    Tu przepis: http://www.perlei.pl/artykul-0-93-387-koktajltruskawkowobananowynamleku.htm

  • Uwielniam takie koktajle, ale takiego jeszcze nie piłam :D
    Wygląda pusznie!

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

  • Magdal

    Musze sie spytac…. Nowy telefon?:D

    • Alina

      To mój telefon tymczasowy ;) Ciągle nie mogę się w 100% przyzwyczaić do nowego systemu! ;)

  • Wygląda pysznie :)

  • też uwielbiam takie koktajle :) zwłaszcza truskawkowe i jeszcze malinowe :)
    a może po prostu pojemnik – rozdrabniacz do tego blendera, który już masz :) da się dokupić
    ja taki mam i spokojnie lód kruszy

  • Uważam, że dobrze podane posiłki lepiej smakują, co budzi niezmienny śmiech mojego męża.

  • z chęcią wypróbuję, jedzenie truskawek zimą jest .. zabawne. :) Ale czemu nie ?!

  • Jakos teraz w tym zimowym czasie chyba bardziej mam ochote na cieple napoje ;p

  • Martyna

    Wszystko super, tylko to niezdrowo nie jeść przez 5 godzin. Organizm ludzki w normalnych warunkach po najedzeniu się do syta, staje się głodny po ok. 3 godzinach, zatem sama działasz na własną szkodę. Niestety cywilizacja wraz z produkcją żywności, stworzyła zapychacze, które pochodzą najczęściej ze zbóż – chleb, kluski, makaron, mąka, ciastka, płatki, krakersy, bułeczki itd. i faszeruje nimi ludzi przedłużając czas pomiędzy kolejnymi posiłkami. Zdrowe jedzenie zakłada 5 posiłków dziennie co ok. 3 godziny i wg mnie tego powinno się trzymać. Nie wiem, czy zjadasz na śniadanie lampkę tego koktajlu czy więcej, ale jeżeli tylko tyle, to jest to stanowczo za mało – oszukujesz jedynie ciało, że się najadło zaklejając je płatkami. Płatki radziłabym zastąpić jabłkami, ananasem, mango lub innymi owocami, a drugie śniadanie zjeść za 3 godziny, a nie czekać aż do lunchu.

    • Alina

      Znam zasady zdrowego odżywiania, dziękuję.
      Ale nie zawsze można sobie pozwolić na jedzenie co 3h, a te 5h miało być takim potwierdzeniem, że koktajlem DA SIĘ najeść. No i lampka koktajlu o 350ml to raczej nie jest mało?

    • jamaszka

      Te zapychacze, o których piszesz wbrew pozorom nakręcają apetyt, bo powodują ciągłe skoki poziomu cukru we krwi. Spróbuj przez miesiąc nie jeść produktów z glutenu to apetyt tak Ci się zmniejszy, że takim szejkiem spokojnie się najesz.

    • wiolcia

      Przerwa między posiłkami powinna wynosić od 3 do 4 godzin 😃 według mnie w tym posiłku jest wszystko co potrzeba. Płatki owsiane są jak najbardziej dobrym pomysłem na śniadanie a już w polaczeniu z białkiem i świeżymi owocami to w ogóle zastrzyk energii i witamin na początek dnia 😃

  • Fajne, ale jedno jest pewne – na pewno bym sie tym nie najadla ;)

    • Alina

      Serio, nie najadłabyś się gigantycznym kielichem koktajlu z płatkami owsianymi i olejem??? :)

    • wiolcia

      A próbowałaś? Bo ja spokojnie się tym najadam tylko ja już nie dosładzam niczym.

  • Ja muszę niestety stawiać na bardzo szybkie śniadania, niestety nie uśmiecha mi się wstawanie o 5 żeby zrobić sobie śniadanie- zazwyczaj zjadam w pośpiechu jakiś owoc, gdy mam więcej czasu płatki z mlekiem- wady chodzenia na poranne pory na uczelnię

  • Save the magic moments

    Zapowiada się bardzo smakowicie, muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam :)

  • Polecam siemię lniane – świetnie wypełnia żołądek! Jeśli ktoś lubi to oczywiście otręby też dobrze się sprawdzą. Twój koktajl wygląda fantastycznie, ale ten olej kokosowy nie bardzo do mnie przemawia. Ale jak nie spróbuję to się nie przekonam, więc – namówiłaś mnie.

    • Alina

      Dlaczego olej do Ciebie nie przemawia? Tłuszcze dają uczucie sytości na dłużej. Należy je spożywać, a ten jest dodatkowo naprawdę smaczny :)

  • Ale mi narobiłaś ochoty, składniki przepyszne, całość na pewno też :) Mniam!

  • Przepis na koktajl śniadaniowy, którym można się porządnie najeść | Design Your Life

  • mniam! uwielbiam takie przysmaki :)

  • Pingback: 10 pomysłów na koktajl śniadaniowy i potreningowy - dr Lifestyle()

  • Nat

    Przepis wygląda pysznie, muszę koniecznie wypróbować w wersji z mlekiem roślinnym :)

    Na pewno będzie świetne jako przekąska bo takim śniadaniem w życiu bym się nie najadła, ostatnio do porannego smoothie weszło mi 6 bananów, szklanka jagód i awokado, pysznie i zdrowo <3

  • wiolcia

    Ja mam blender w formie dzbanka i według mnie jest o wiele lepszy ponieważ podczas miksowania nic nie wydostaję się na zewnątrz. Miksuję w nim również zupę na krem i płatki kukurydziane na panierkę. Świetnie też sobie radzi z kostkami lodu. Co do koktajlu z mrożonych truskawek to ja nie rozmrażam ich, wrzucam prosto z zamrażarki wówczas koktajl jest orzeźwiający 😃

  • Gdybys zastąpiła mleko krowie mlekiem roślinnym (np. Kokosowym albo migdałowym) posiłek byłby jeszcze bardziej syty. Jesli jeszcze brakuje Ci sytości mozesz dodac platki owsiane w większej ilości lub orzechy (jedno i drugie zmielone).

    Moim ulubionym smoothie jest ten ze szpinaku, pomarańczy i bananów :) genialnie smakuje, ma mnóstwo wartości odżywczych i sprawia, ze witamina D lepiej sie wchłania (ta suplementowana).

    Co do wiórków kokosowych lepiej zalewać je woda na noc niz wrzątkiem, gdyż zalane wrzątkiem tracą swoje właściwości.

    Co do blenderu-taki z dzbanem jest bardzo wygodny do smoothie i wiele z nich ma opcje kruszenia lodu. Polecam :)

  • Anita G

    ja mam blender specjalny do smoothie firmy Russell Hobbs – który od razu po zrobieniu nadaje się do zabrania ze sobą (składniki wrzucamy do specjalnego naczynia które po zmiksowaniu można zakręcić dołączoną zakrętką z dzióbkiem, dodam jeszcze że w zestawie sa dwa takie kubeczki ;). W biedronce ostatnio były fajna książka z przepisami na smoothie właśnie :)

    • Też mam ten blender od kilku miesięcy (post jest sprzed 1,5 roku) – jest super! Korzystam z niego często i nawet mojej Mamie taki kupiłam :))
      Szkoda tylko, że te przepisy jakoś mi umknęły…

  • Brzmi pysznie, muszę wypróbować, i to najlepiej już dzisiaj :D

  • Monika Ch.

    Jak chcę bardziej wzbogacić swój koktajl to wrzucam jeszcze najpierw do blendera 1-2 łyżki nasion lnu i je mielę na drobno. Świetnie się też sprawdza garść migdałów dorzucona do takiego smoothie (oczywiście też zmielona). A co do owoców to nada się niemal wszystko co ma się pod ręką (banany najlepsze bo najbardziej sycące, ale i jabłka się sprawdzają). I jeszcze zamiast mleka dodaję czasem jogurt naturalny bo jest bardziej sycący. :)