Przepis: na kurczaka z Chorizo, serem Manchego i bazylią

W ostatni weekend postanowiłam podjąć wyzwanie Karola Okrasy z kampanii reklamowej Lidla. Na ich stronie w każdym tygodniu prezentowane są nowe, bardzo ciekawe  przepisy w wykonaniu Pascala Brodnickiego i wspomnianego Okrasy. Wybór dania był prosty – większej niż ja wielbicielki kurczaka po prostu nie ma :) Zrobiłam szybkie zakupy (to kompletna bzdura, że jesteście w stanie za 19,90 zł przygotować danie dla 4 osób) i do dzieła.

Przepis pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl

Potrzebne składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680 g
  • salami Chorizo: 70 g
  • ser Manchego: 50 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • cytryna: 1 szt.
  • sól:  do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
  • olej rzepakowy: 30 ml
  • oliwki: 40 g
  • pomidor: 3 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • sok z cytryny:  do smaku
  • bazylia: 20 listków
  • oliwa z oliwek: 50 ml
  • pieprz:  do smaku

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

* Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.
* Przygotuj moździerz.
* Przygotuj wykałaczki.
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).

Kurczak: Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) przez 10 minut.

Salsa: Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.

Poniżej zdjęcie składników – Chorizo i sen Manchego

Kurczak zamarynowany z solą, pieprzem i startą skórką z 1 cytryny.

 Składniki na naszą salsę…

Na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć jak według autorów przepisu powinna wyglądać gotowa potrawa. No i przecież to jest kompletne kłamstwo :) Do zapieczonego kurczaka włożyli surowe plastry chorizo i świeże listki bazylii – kiedy w rzeczywistości i jedne i drugie zapiekają się w piekarniku… Ale zdjęcie ładne ;)

A tak wyglądała nasza przygotowana potrawa. Wyszło rewelacyjnie. Smacznego!!! :)

A TUTAJ znajdziecie filmik, na którym możecie zobaczyć jak Karol Okrasa przygotowuje to danie.

  • IJ

    Czemu ja nie ufam takim produktom:/ patrzę na skład i … ręce opadają.

  • Ania

    chorizo to nie jest salami, tylko rodzaj hiszpańskiej kiełbasy. to tak jakbyś pisała „oscypek parmezan”

    • Alina

      Tak jak zaznaczyłam w poście treść przepisu pochodzi z „Kuchni Lidla”.