Przepis na owsiane babeczki śniadaniowe

Przepis na babeczki owsiane, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić towarzyszy mi już od kilku dobrych lat, piekłam je niezliczoną ilość razy. To moje ulubione babeczki! Ze względu na zawartość płatków owsianych i orzechów idealnie nadają się do zjedzenia na śniadanie. Przepis pochodzi z książki o South Beach, o której pisałam już wcześniej tutaj, jest więc w pewnym sensie dietetyczny – w oryginalnej wersji mąka jest pełnoziarnista, a cukier zastępujemy substytutem brązowe, granulowanego cukru – ale oczywiście  nie musimy tego robić.

Składniki:

– 1 szklanka maślanki
– 3/4 szklanki płatków owsianych +2 łyżki do posypania babeczek po wierzchu
– 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/4 łyżeczki soli
– 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1/3 szklanki cukru
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego/oliwy
– 1 jajko, ubite
– 1 łyżeczka olejku waniliowego.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, blachę na 12 muffinek natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.
W małej misce wymieszać maślankę i 3/4 szklanki płatków owsianych, zostawić na 30 minut żeby nasiąknęły.
W międzyczasie w średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, po czym domieszać połamane na małe kawałki orzechy włoskie.
W dużej misce dokładnie wymieszać cukier, olej, jajko i olejek waniliowy, domieszać namoczone płatki, a następnie mieszaninę z mąką.
Mieszać tylko do chwili, aż składniki się połączą, uważając, żeby nie było to zbyt długo.
Nałożyć ciasto w równych porcjach do foremek, wypełniając je do dwóch trzecich wysokości. Pozostałe płatki użyć do udekorowania muffinek.
Piec przez 11-15 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w środek muffinki będzie czysty po wyjęciu. Studzić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć, aby całkowicie ostygły.

Ja dodatkowo w niektórych z nich „zatopiłam” suszone śliwki, czasem kroję je drobno i dodaję do masy, świetnie smakują również ze słonecznikiem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Pięknie wyrastają i są na prawdę smaczne! Polecam wypróbować :) Najchętniej zjadam je z dżemem wiśniowym.

  • Arya

    Muszę wypróbować. Kiedyś kupiłam formę muffinkową, zrobiłam muffinki z jakiegoś najprostszego przepisu i okazały się za ciężkie. Od tamtej pory forma stoi nieużywana, więc pewnie się skuszę i ją odświeżę :-)

    • Alina

      Spróbuj koniecznie, bo muffinki są najlepsze :)

  • Jak szybko się pieką! W sam raz na śniadanie, kiedy dysponujemy ograniczona ilością czasu. Wyglądają przepysznie!

    • Alina

      Zawsze podjadam jak są jeszcze lekko ciepłe (choć mama zawsze powtarzała, że nie wolno heheh:)), pyycha.

  • Wyglądają pysznie. Nie lubię płatków owsianych, ale może w takiej formie bym się do nich przekonała :)

  • Zrobiłam dzisiaj, są rewelacyjne!! Dziękuję!!:)))))

  • Aż mam na nie ochotę! :)

  • Emilia

    Świetny przepis, polecam. Zrobiłam ze słonecznikiem, bakaliami i skórką pomarańczową. Ładnie wyrosły, jestem bardzo zadowolona że się skusiłam :)

  • Iwona

    hej,

    Białko ma być ubite na sztywna pianę? Pozdrawiam

    • Nie, w przypadku muffinów wystarczy po prostu wymieszać ze sobą wszystkie składniki do chwili połączenia się ich ze sobą.

  • Kasia

    Serdecznie polecam przepis ! :) Babeczki wyszły bardzo smaczne i mięsiste (masy starczyło mi na 16 sztuk) następnym razem dorzucę do nich garść rodzynek, żurawiny albo fig :)

  • Macia

    Super babeczki – dzisiaj wlasnie robiłam – są przepyszne, rodzinie tez bardzo smakują :)

  • przepis z pewnością wykorzystam :)

  • Szkoda że nie mam formy do muffinek :( Muszę się zaopatrzyć (od jakiegoś czasu kuszą mnie też tradycyjne czekoladowe) i wtedy na pewno wypróbuje, bo zapowiadają się świetnie :)

  • Aneta Krzysztof Jokisz

    Myślę Alinko, że bez cukru byłyby bardziej dietetyczne, – orzechy, cynamon, wanilia, płatki owsiane dają babeczką słodkawy posmak. Pewnie są wciągające :) muszę kiedyś spróbować zrobić :)

  • Ale mi narobiłaś smaka! Jutro na pewno je upiekę. Najfajniejsze jest to, że można trochę przy nich poeksperymentować. Dodam słonecznik, szczyptę cynamonu i może rodzynki. Wyglądają przepysznie.

  • Yui

    Koniecznie maślanka, czy mleko może wystarczy? :)

    • Te babeczki zawsze robię na maślance, ale do innych przepisów z powodzeniem wykorzystuję mleko.

    • patriziacome

      Ja zamiast maślanki dodałam kefir i wyszly przepyszne.

  • Kasia

    Wyszły przepyszne :D Świetny przepis – dzięki! Idealnie upiekły mi się w silikonowych foremkach do muffinek (bez smarowania jakimkolwiek tłuszczem), choć przed wyjęciem musiałam je zostawić w nich około 5 minut.