Dwa pomysły na sycące śniadania: przepis na owsiankę bananowo-jagodową oraz zielony koktajl

Śniadania to zdecydowanie moje ulubione posiłki w ciągu dnia. Gdybym nie prowadziła Design Your Life, to prędzej czy później zaczęłabym prowadzić bloga śniadaniowego, który motywowałby mnie do dbałości o różnorodność moich posiłków ;) Rano zawsze dopisuje mi ogromny apetyt, muszę więc dbać o to, by moje śniadania były odpowiednio pożywne. Przygotowałam dla Was dzisiaj dwa śniadaniowe przepisy, które chętnie ostatnio wykorzystuję.

 

Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Łowicz. Poza najnowszymi w serii syropami – jagodą i maliną – w ofercie mają również pewne „dziwactwo”, które wyjątkowo przypadło mi do gustu, a konkretnie syrop z pędów sosny. Ma fantastyczny zapach i bardzo ciekawy, lekko kwaskowaty smak. Wykorzystałam go w jednym z moim śniadaniowych przepisów.

 

Wspominałam Wam wczoraj, że w ramach eksperymentu zdecydowałam się na wykluczenie z diety produktów mlecznych, a mleko krowie postanowiłam zastąpić migdałowym. Będzie ono bazą dwóch poniższych propozycji, ale zamiast niego możecie oczywiście wykorzystać też mleko tradycyjne, aczkolwiek myślę, że warto wypróbować czasem coś innego.

 

Przepis na owsiankę bananowo-jagodową na mleku migdałowym

Przepis na owsiankę - Designyourlife.pl

Do przygotowania 1 porcji wykorzystałam:

– 4 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
– 3/4 szklanki mleka migdałowego, ok. 180ml (w tym wpisie pokazywałam Wam w jaki sposób przygotowuję je sama w domu)
– 1/2 banana
– 2 łyżeczki (ok. 10g) namoczonych jagód goji – zalewam je gorącą wodą na ok. 15 min.
– 2 łyżki stołowe syropu jagodowego Łowicz

Przepis na owsiankę - Designyourlife.pl

Przygotowanie owsianki:

  1. Zagotowujemy mleko migdałowe, po czym dodajemy 3-4 łyżki płatków owsianych i gotujemy przez kilka minut aż do zgęstnienia, ciągle mieszając.
  2. Dodajemy ½ banana pokrojonego w plasterki, rozgniatamy go i jeszcze chwilę gotujemy.
  3. Wykładamy owsiankę do miseczki i dodajemy namoczone jagody goji.
  4. Do smaku polewamy danie 1-2 łyżkami syropu jagodowego. Możemy wymieszać go również z całością przygotowanej porcji.

 

Taka owsianka jest naprawdę przepyszna i słodka, przy czym ilość cukru jest w niej niewielka (cukier jest zawarty tylko  w syropie jagodowym).

Przepis na owsiankę - Designyourlife.pl

Przepis na owsiankę - Designyourlife.pl

Przepis na owsiankę - Designyourlife.pl

 

Przepis na zielony koktajl śniadaniowy z awokado, szpinakiem, bananem i syropem z pędów sosny

Przepis na zielony koktajl - Designyourlife.pl

Do przygotowania 1 porcji wykorzystałam:

– 1 szklankę mleka migdałowego
– ½ awokado
– ½ banana
– garść liści szpinaku „baby”
– 1 łyżeczkę soku z cytryny
– 2 łyżki stołowe syropu z pędów sosny Łowicz

Przepis na zielony koktajl - Designyourlife.pl

 

Wszystkie składniki umieściłam w pojemniku i dokładnie rozdrobiłam przy użyciu blendera. Koktajl dzięki awokado ma niesamowicie kremową konsystencję.

Jak smakuje? Naprawdę świetnie! Ani awokado, ani szpinak praktycznie nie są wyczuwalne. Banan dodaje słodyczy, a syrop z pędów sosny wzbogaca smak „leśnym” aromatem i nadaje mu kwaskowaty posmak. Bez syropu i bez soku z cytryny koktajl byłby strasznie mdły.

Syrop z pędów sosny zawiera m.in. olejki eteryczne oraz żywice i witaminę C, działa więc wspomagająco na układ oddechowy.

Jeśli obawiacie się, że taki koktajl na bazie mleka, warzyw i owoców nie zaspokoi Waszego głodu w 100%, to sugeruję dodać do niego dodatkowo namoczone wcześniej płatki owsiane – tak jak zrobiłam w moim przepisie na śniadaniowy koktajl truskawkowo-kokosowy.

Przepis na zielony koktajl - Designyourlife.pl

Przepis na zielony koktajl - Designyourlife.pl

Dbałość o swoją dietę, a także poszukiwanie nowych składników i smaków sprawiają mi ostatnio dużą przyjemność. Codziennie staram się zjeść coś innego, bo wcześniej zdarzało mi się przez kilka tygodni z rzędu serwować sobie takie same kanapki. Mam nadzieję, że moje dwa przepisy zainspirowały Was do wypróbowania czegoś nowego – a może i Wy podsuniecie mi jakiś ciekawy śniadaniowy pomysł?

Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Łowicz.

  • Zdrowe śniadanie to podstawa! Twoje propozycje są zdecydowane warte powtórzenia. :) W owsiance najlepsze jest chyba to, że można przygotować ją na tysiąc sposobów – nigdy się nie znudzi.

  • Dzięki i proszę o więcej pomysłów śniadaniowych.
    Mamy pakiet recept śniadaniowych, którymi rotujemy podczas porannej gonitwy przed wyjazdem z córkami do szkoły/przedszkola. Mam jednak cały czas wrażenie niedosytu.

  • Widziałam ostatnio ten syrop z pędów sosny w sklepie i nawet zastanawiałam się, czy go nie kupić. Cóż, następnym razem ;)

    • Ja kupiłam pierwszą butelkę ze 2 miesiące temu ;) w moim osiedlowym sklepiku jest kilka takich ‚cudów’ do wyboru ;)

  • Nie mogę przekonać się do jedzenia owsianki, ale tak bardzo jestem do tego zachęcana, że zrobię kolejne podejście. Ja śniadania jem „na śpiąco” i niestety kreatywność mi wtedy nie towarzyszy. Jak już się obudzę, to jednak czuję potrzebę by to zmienić :)

    • Owsianka to najlepsze śniadanie na świecie! Nie wiem skąd w wielu osobach przeświadczenie, że jest niesmaczna, mdła, itd., to chyba jakaś trauma z przedszkola :) Owsianka z owocami smakuje fantastycznie.

      • Owsianka jest pycha.
        Chociaż faktycznie nie była mi miła dla oka. Jednak ciągłe gadanie dziadka” jedz owsiankę, to najlepsze śniadanie” zdziałało cuda. Zakochałam się od pierwszej łyżki:)

  • muszę spróbować mleko migdałowe :) już miałam kupić u mnie w sklepie, ale na szczęście spojrzałam na skład i zrezygnowałam (dużo cukru i innych niepotrzebnych dodatków tam było)…. nie ma jak domowe :) dzięki za przepisy
    Miłego dnia :)))

  • Skąd takie fajne rurki? :)))

    • Wpisz na allegro „papierowe słomki” albo „papierowe rurki”, znajdziesz ich mnóstwo.

  • Owsianka z bananami bardzo często gości u mnie na śniadanie. Choć dziecko za nią nie przepada, niestety.

  • nie przepadam za owsiankami ale za to uwielbiam koktajle! :) polecam smoothie z selera naciowego do ktorego mozna dodac jablko lub kiwi i np poslodzic miodem :) bomba witaminowa :))) pozdrawiam!

    • Seler, o tak! Następnym razem muszę wyczarować coś z selera. Jak na razie zrobiłam z niego tylko zaskakująco smaczne frytki :)

  • Oba przepisy ciekawe ;) dziś zabieram się za robienie mleka migdałowego z Twojego poprzedniego przepisu ;)
    ciekawa też jestem tego syropu z pędów sosny nigdy nie miałam okazji spróbować takiego cudu;)
    pozdrawiam!

  • Rose

    proponuję owies zastąpić orkiszem, dużo zdrowsze :)

  • Przepis na owsiankę zapisuję, a zielony koktajl ostatnio robiłam, ale w wersji bez awokado i na krowim mleku – palce lizać :)

  • Świetne pomysły! Bardzo chętnie wykorzystam. Z tymi syropami się jeszcze nie spotkałam i bardzo jestem ciekawa ich składu… Na śniadanie polecam razowe pancaksy. Chociaż nie wiem czy to dobrzy pomysł bo silnie uzależniają… ;)

    http://fitness-all-day.blogspot.com/2013/05/sobotni-obiad-sama-ze-soba.html

  • Ale to musi być pyszne! Lecę po zakupy i do dzieła! Dam znać czy smakowało ;)

  • Khaleesi

    Inspiracja owsiankowa to coś zdecydowanie dla mnie :) Uwielbiam i na pewno wypróbuję nową wersję!

  • Śniadanie to też mój ulubiony posiłek i nie wyobrażam sobie wyjść bez niego z domu :) Owsiankę uwielbiam i również bardzo często dodaję do niej owoce goji, ale nigdy wcześniej jej nie moczyłam. Będę musiała wypróbować tej metody :)

  • Owsianka to moje śniadanie numer jeden! Jem ją – oczywiście na różne sposoby- jakieś 330 razy w roku ;) No, ostatnio często jadam też jaglankę :) Ten syrop z pędów sosny jest podobno dobry na ból gardła – tak powiedziała mi koleżanka.

  • Ciekawy Blog ,bede tutaj czesciej zagladal !

  • Uwielbiam owsiankę :) Zielony koktajl mnie zainteresował i z chęcią spróbuję go zrobić. Dziękuję! :)

  • mniam! wygląda przepysznie!

  • Madzikos

    Ja uwielbiam śniadania i też muszą być dla mnie sycące, dlatego bardzo chętnie wykorzystam Twoje pomysły :) W końcu ile można jeść kanapki i rogale z czekoladą?? :P

  • Magda

    też robie podobny koktail, ale słodzę go kilkoma daktylami. syropy łowicz pewnie są smaczne, ale zawierają mnóstwo białego cukru i syrop glukozowo-fruktozowy, więc dla mnie odpadają…

  • Aneta

    ja tez uwielbiam jeść owsiankę na śniadanie:) jednak ze względu na to, że jestem na diecie mleko i pełne cukru syropy zastępuję białkiem o smaku czekolady i wodą, czasami dodając łyzeczkę odtłuszczonego kakao lub cynamonu :)

  • ola

    Skąd bierzesz pomysły na takie fajne śniadania ?
    Czy zrobisz więcej takich wpisów ?
    Zrób nam dirty :)
    Pozdro ola

    • Zajrzyj do archiwum, znajdziesz tam np. moj przepis na sniadaniowe placki bananowe :)

      • ola

        Dzięki z chęcią zobacze
        jestem zaszczycona że mi odpisałaś

  • jamaszka

    Radziłabym nie przesadzać z tymi syropami, w których zapewne jedno z pierwszych miejsc w składzie to syrop glukozowo-fruktozowy. Sama piłam sporo truskawkowego i malinowego, ale teraz używam miodu.

  • Uwielbiam owsiankę w każdej postaci :)

  • Mój organizm nie toleruje od kilku lat mleka, jogurtów, serków. Mleko uwielbiam i ciężko mi jest się bez niego obejść. Dlatego dobrze wiedzieć, że jest dla mnie taka alternatywa :)
    Wszystko wygląda pysznie :)

  • Aga

    Planuję kupić blender. Czy mogłabyś napisać coś o swoim czy się sprawdził, jak cenowo to wygląda? Bo wydaje sie to prosta rzecza, ale jak wpisalam w allegro „blender” to wyswietlily sie rozmaite rodzaje w przeroznych cenach… :-)

  • Dorota ;)

    Ja ostatnio śniadanie właśnie chciałabym sobie urozmaicić od ciągłych kanapek więc może skuszę się kiedyś na któryś z twoich przepisów :) Z miłą chęcią przeczytałabym więcej takich postów. Pozdrawiam.

  • Ja mam z tej serii czarny bez i pije często. Zastanawiałam sie nad pędami sosny, ale nie wiedziałam jak sie do nich zabrać. Ja faktycznie do owsianki miałam uraz, podobnie do szpinaku. Teraz wcinam jedno i drugie ze smakiem. Nie warto czegoś ponownie nie spróbować tylko dlatego, ze kiedys nam nie smakowało. Pozdrawiam. P.S. Podoba mi sie fakt, ze na wstępie informujesz nas o wpisie sponsorowanym.

  • No i zgłodniałam ;) Wypróbuję koktajl a owsiankę jem bardzo często w przeróżnych wersjach.

  • Zielony koktajl bardzo mnie intryguje, trochę obawiam się dodania szpinaku, ale kto wie może mi posmakuje :)

    • jamaszka

      Od tygodnia piję takie zielone szejki. Jeśli koktajl jest na bazie owoców, a zwłaszcza banana to szpinak jest kompletnie niewyczuwalny. Daje on koktajlowi tylko kolor plus swoje właściwości odżywcze. Jeśli koktajl jest na bazie owoców to wytrzymasz wszelkie warzywne dodatki łącznie z pietruszką i selerem naciowym.

  • Świetne przepisy, już wiem co będę miała jutro na śniadanie! ;) Sprawdzimy czy smaczne. :D

  • Ten syrop z pędów sosny bardzo mnie zaciekawił.

  • Ja osobiście nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania. Jestem nastolatką, ale nigdy nie opuszczałam śniadań i już od młodości na ten posiłek miałam właśnie największe zapotrzebowanie w przeciwieństwie do większości domowników. Grunt to pożywne śniadanie, które dostarczy nam sporo energii. Ja chętnie wybieram owsianki, kasze jaglaną ( gorąco polecam, bo to jedna z najzdrowszych kaszy, a pyszna, rozgrzewająca, a syci jeszcze bardziej niż owsianka ). Zazwyczaj z ciepłym sojowym mlekiem. Tanie, a bardzo dobre kupuje w biedronce – 5 zł.

  • bardzo apetycznie to wygląda

  • Ania

    Szczerze mówiąc trochę się zawiodłam.. Naprawdę polecasz nam syrop z pędów sosny, w którym jest CAŁE 1,36 % ekstraktu z pędów sosny, a reszta to woda, cukier, karmel i kwas amoniakalno-siarczynowy? To chyba nijak wpisuje się w zdrowy tryb życia… Rozumiem, współpraca współpracą, ale mimo wszystko chyba są jakieś granice.

    • W składzie jest 9,1% syropu z pędów i 1,36% ekstraktu. Wydaje mi się, że wszelkie syropy mają to do siebie, że są na bazie cukru i wody… Nie mają natomiast w swoim składzie ani karmelu, ani podanego przez Ciebie kwasu. Konserwowane są wyłącznie poprzez pasteryzację. Z pewnoscia bedzie dla Ciebie lepiej, gdy przygotujesz sobie taki specyfik w domu, jesli masz taka mozliwosc.

      • Ania

        Usunęłaś moją odpowiedź? Myślałam, że można z Tobą podyskutować…

      • Uprzedzam, że wszystkie następne komentarze zarzucające mi złe intencje odnośnie wyboru partnerów do współpracy będą usuwane.

        Dopisek:
        Komentarze sugerujące mi jakie komentarze powinnam, a jakich nie powinnam usuwać… również będą usuwane.

  • Jakiś czas temu kupiłam sobie płatki owsiane, na pierwszą w życiu próbę tego specyfiku. No i się zawiodłam, bo moja owsianka, choć na mleku, była okropna. Wypróbuję Twój przepis, może jeszcze się do owsianki przekonam ;)

  • tak, tak ja też poproszę więcej przepisów śniadaniowych. Sama zawsze mam z tym problem. Kocham koktajle owocowe – zwłaszcza latem, gdy owoców jest w brud. Na śniadanie często robię różnego rodzaju pasty jajeczne – zastępując majonez jogurtem. Co do soków gotowych nie mam zaufania – w ogóle produktów gotowych. Mam to szczęście, że tego rodzaju rzeczy wytwarza sam ktoś w rodzinie, np. taki syrop z sosny, czy malinowy – są na pewno dużo zdrowsze.

  • Nie rozumiem oburzenia współpracą… używam podobnych syropów, mimo że do super zdrowych nie należą. Dodaję je do kawy (Vanilla, Irish Cream), są przyjemnym urozmaiceniem… przecież używa się ich w naprawdę znikomej ilości, żeby nadać smak przygotowanej potrawie. A skoro blog istnieje, jest na samodzielnej domenie, z pewnością wymaga wiele nakładu pracy od Aliny, to współprace są jak najbardziej na miejscu. A produkt nie jest „od czapy”, tylko wpasowuje się w tematykę bloga. Osobiście chciałabym bardzo wypróbować shake ze szpinakiem oraz shake z gotowanym burakiem :) Bardzo potrzebne są mi natenczas witaminki. A owsianki są przepyszne :) PS. Używasz moich ulubionych płatków owsianych górskich z młynów :) Najlepsze! Zawsze jak proszę kogoś, żeby mi je kupił mówię: no, te, pakowane jak mąka. Pozdrawiam! :)

    • Dziękuję Leno za zrozumienie :)

  • Marta

    pełne cukru syropy mają raczej niewiele wspólnego ze zdrowym śniadaniem

    • Doczytałaś ile syropu jest w przepisie? Nie lubię demonizowania jakichkolwiek produktów i również wczoraj o tym pisałam.

    • Kasia

      Owocowych syropów nikt przecież nie pije szklankami… a te dwie łyżki są, jak widzę, jedynym użytym „cukrem” i to może nawet w ciągu całego dnia. Jako dodatek smakowy do śniadania takie syropy są po stokroć lepsze dla naszego zdrowia, niż np. jogurty pseudo-owocowe, czy inne gotowe serki-deserki. Owsianki i koktajle to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapkowych śniadań, aż sama mam ochotę wypróbować te przepisy. Czekam tylko na sobotni poranek :))

  • Ten syrop z sosny mnie zaciekawił, nigdy nie piłam czegoś takiego.

    • Eliza

      Mam go od kilku dni i powiem, że przypomina trochę zapach i smak zapamietanego z dzieciństwa Syropu Pini na kaszel :) no bo w końcu nie może byc inaczej. I podobnie jak z tym leczniczym – tego równiez nie można pić w nieograniczonych ilościach – tylko 2 łyzki dziennie. Najlepiej smakuje mojej córci z herbatą ;))

  • Jesteś kolejną osobą, która proponuje owocowy koktajl z „zielonymi” dodatkami, muszę się chyba wreszcie przekonać i spróbować tego miksu. A teraz uwaga, zaatakuje Cię masą pomysłów na śniadanie mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko ;)
    – kasza jaglana z warzywami duszonymi na oliwie patelni (np. cukinia,cebula,pomidory,papryka)
    – wszelkiego typu jajecznice (moja ulubiona to z cebulą i serem)
    – boczniaki (grzyby) smażone na patelni (wiem, wiem to już może nie jest szczyt zdrowotności, ale są przepyszne i od czasu do czasu muszę z nimi zgrzeszyć)
    – grzanki z pieczonym schabem (schab oczywiście piekę wcześniej) z podgrzanymi powidłami śliwkowymi
    – awokado „wyjadane” wprost ze skórki (wystarczy posolić,popieprzyć, ewentualnie delikatnie przesmarować majonezem do smaku)
    – halawa (http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=92500 tylko ja cukier zamieniam na banana)
    – shakshuka (http://skoraczek.blogspot.com/2013/07/izraelska-shakshuka-israeli-shakshuka.html)
    – kuskus z pomidorami, ogórkiem konserwowym i tuńczykiem (doprawić, dodać odrobinę oliwy)
    – kasza gryczana, uwielbiam ją – do ugotowanej dodaję trochę masła i zajadam (jest bardzo zdrowa!), czasami wypijam do tego kefir (ale to u Ciebie pewnie odpada)
    – lubię też serek wiejski z pomidorami i ogórkiem zielonym, tyle że to także odpada jeżeli wykluczasz nabiał

    Hmmm….chyba muszę wprowadzić kulinaria na swój blog, ja przecież KOCHAM GOTOWAĆ!

    • Dziękuję bardzo, Czarna Biedronko! Bardzo fajne propozycje, aczkolwiek połowa z nich bardziej kojarzy mi się z obiadem. Shakshuka i halawa brzmią dodatkowo trochę abstrakcyjnie :) Dzisiaj kupiłam różne kasze, żeby jeszcze bardziej urozmaicić moje śniadaniowe menu :)

      • Może dlatego, że obiad zazwyczaj jem dopiero o 17:30 to potrzebuję na prawdę solidnego śniadania (ze zjedzeniem drugiego różnie bywa, nie zawsze w pracy mam taką możliwość i zdarza mi się go jeść dopiero np. koło 13). Pozdrawiam!

  • pamiętam jak w dzieciństwie z cala rodzina chodziliśmy wczesna wiosna do lasu zbierać młode pędy sosnowe, potem z nich mama robiła przepyszny syrop – zasypywała je cukrem i tak sobie stały w słoiku przez kilka tygodni. ale to było pyyyyszne ! Ja do dzisiaj nazywam ten syrop… syropem z kutasików sosnowych :)

  • Zjadłabym… gdyby ktoś miły zrobiłby mi takie śniadanie! :D

  • Ja dziś na kolację zajadałam owsiankę z bananem i domowym miodkiem :) Pychota
    Zaciekawił mnie ten ,,sosnowy wynalazek”

  • Chciałabym jeść coś dobrego i smacznego i zdrowego na śniadanie, ale zwykle brakuje mi czasu. Na razie udało mi się osiągnąć tyle, że w ogóle coś zjadam przed wyjściem z domu.

  • karola

    dobry pomysł z tym namoczeniem goji! zawsze sypię takie „suche”, jutro spróbuję potraktować je ciepłą wodą zanim wylądują w owsiance :)

  • Ale smakowicie się zrobiło, głównie za sprawą owsianki. Tylko ciągle ten brak czasu…

  • Te płatki owsiane ze Stoisławia są jedynymi, z ktorych wychodzi mi dobra owsianka. Jeśli komuś nie wyszła i się zraził niech poszuka najpierw tych właśnie płatków i spróbuje z nimi – mi też nie smakują żadne inne, bo po prostu nie „rozgotowują” się tak ładnie jak te i zostają twarde :)

    • Zgadzam się w 100%, to najsmaczniejsze z płatków, jakie miałam okazję jeść. Kupuję je regularnie w małym, osiedlowym sklepiku.

  • Emi

    jakie pyszności! :)

  • Agata

    Jeśli jeszcze nie próbowałaś baardzo polecam ci koktajl składający się z awokado, banana, łyżeczki miodu, 3 łyżek jogurtu naturalnego i odrobimy mleka. Jest wspaniały, gęsty i sycący! Często dodaję do niego także cynamon, bądź kakao. Pycha!

    • Jeśli o koktajle, to próbowałam już chyba wszystkich możliwych owocowych wariacji, ale muszę przyznać, że nigdy nie dodawałam do nich cynamonu ani kakao. Kakao mogłoby dobrze komponować się z bananem. Kiedyś do takiego koktajlu dodałam kilka łyżek masła orzechowego… ale w smaku wyszło według mnie paskudne ;)

  • fajne przepisy, zwłaszcza na zielony koktajl:)

  • Ola Zielinska

    Gdzie kupujesz jagody goi? Chciałabym kupić, chociaż na spróbowanie, ale w sklepach stacjonarnych nie widziałam, wiem, że można zamówić przez internet, ale raczej od razu w większej ilości (1kg). Może masz jakieś polecone źródło jeśli chodzi o jagody?
    Zastanawiam się też, dlaczego w przepisie używasz płatków owsianych zwykłych, a nie błyskawicznych, jest jakaś różnica (poza tym że błyskawiczne szybciej się przygotowuje) ?

    • Moje jagody goi/goji? kupiłam w Delikatesach Społem, w opakowaniu 150g za kilkanaście złotych, czyli niemało. Następnym razem chcę kupić większe opakowanie, ale jeszcze nie robiłam rozeznania w sklepach i cenach.

      Co do płatków owsianych, to zawsze kupuję te zwykłe, bo takie najbardziej mi smakują. Owsianka z błyskawicznych zamienia się według mnie w zbyt rzadką ciapę, a ja wolę gotować, bo wtedy można dobrze rozetrzeć w niej pokrojonego na kawałki banana. Jeśli nie masz czasu na 10 minut stania nad garnkiem i mieszania, to wybierz błyskawiczne. Co do różnicy między nimi, to błyskawiczne są drobniejsze i bardziej przetworzone. Musisz sama zrobić sobie rozeznanie co będzie dla Ciebie lepsze.

  • Zastanawia mnie koktajl ze szpinakiem. Już nie mogę się doczekać, aby sprawdzić jak smakuje :D

  • Jakiś czas temu robiłam sobie na śniadania owsianki, ale ostatnio zaprzestałam temu zwyczajowi… Chyba muszę do niego wrócić… Ja oprócz banana, który trafia tam najczęściej, dodaję inne owoce. W tym zimowym okresie cytrusowe :)

  • studentkazarzadzania.blogspot.com

    Uwielbiam celebrować śniadania jeśli tylko czas pozwoli, dla mnie taka owsianka to super propozycja :)

  • Natka

    Mleko migdałowe jest super, dziś wypróbowałam do owsianki lecz niestety ostatni raz:(
    Poczytałam dziś trochę w sieci o migdałach i znalazłam informację, że migdały po poddaniu obróbce cieplnej nie dość, że tracą wszelkie dobre składniki to jeszcze robią się szkodliwe ;/

    Fragment czytanego przeze mnie artykułu:

    „Migdały są bardzo smacznym i cennym uzupełnieniem codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że ich dobroczynny wpływ na zdrowie zniknie, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu czy prażeniu). W wysokiej temperaturze wchodzące w ich skład nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w kwasy tłuszczowe trans – tym samym związki o korzystnym wpływie na zdrowie zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki. Obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), powodują tycie, stany zapalne w organizmie, wywołują syndrom X (zespół oporności na insulinię) i cukrzycę.

    Dlatego pamiętajmy, że w naszych przepisach najlepiej unikać obróbki termicznej migdałów: nieprzetworzone są równie smaczne, a ich spożycie jest nieporównanie korzystniejsze dla zdrowia.”

    link: http://www.zdrowylink.pl/migdaly-wartosci-odzywcze

    Trzeba będzie znaleźć coś innego…

    • Znalazłam mnóstwo sprzecznych materiałów na temat migdałów. Czytałam m.in., że namaczanie pozbawia skórki negatywnych właściwości. Obawiasz się o gotowanie mleka, czy jak? Bo samych migdałów w żaden sposób nie poddaje się obróbce cieplnej przy przygotowaniu mleka…

    • Julia

      Nie znalazłam w zalinkowanym artykule żadnych źródeł skąd te rewelacje dot. szkodliwości migdałów.