Przepis na pierniki imbirowe

Kontynuując temat Świąt mam dla Was dzisiaj przepis na przepyszne pierniki o wyraźnym, imbirowym smaku. Piekłam je już piąty rok z rzędu, więc przepis jest dobrze sprawdzony przez całą moją rodzinę, która zawsze zajada się nimi ze smakiem :) Wykonanie nie jest szczególnie czasochłonne, a masy piernikowej nie musimy przygotowywać dużo wcześniej, wystarczy zrobić to w dniu pieczenia.

 

Potrzebne składniki:

– 100g syropu klonowego
– 1 łyżka miodu
– 110g masła
– 100g cukru pudru
– 375g mąki pszennej
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 i ½ łyżeczki mielonego imbiru (ja dałam nawet więcej, przynajmniej 2 łyżeczki)
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 duże jajko

Przepis na pierniki imbirowe - Designyourlife.pl

 

Przygotowanie pierników:

W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, miód, cukier oraz masło. Mieszamy tak długo, aż wszystko dokładnie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż wystygnie. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sypkie, tzn.: mąkę, cynamon, imbir, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, mielone goździki i sól. Wbijamy jajko, wlewamy przygotowaną masę i zabieramy się do wyrabiania ciasta.

Przepis na pierniki imbirowe - Designyourlife.pl

Wyrabiając ciasto dobrze jest wspomóc się mikserem, bo ciasto jest BARDZO lepkie. Poradziłam bez niego, ale łatwo nie było… :) Po wyrobieniu  masy na gładko zakrywamy miskę folią i wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto przestaje się na szczęście tak lepić, dzięki czemu będziemy w stanie powycinać nasze pierniki.

Przepis na pierniki imbirowe - Designyourlife.pl

Oddzielamy kawałek schłodzonej masy i rozwałkowujemy bardzo cieniutko – polecam dobrze podsypywać blat mąką, bo ciasto jest delikatne i lepi się. Wycinanie kształtów to mój ulubiony moment w czasie przygotowania, szczególnie przy użyciu zabawnych foremek w kształcie leśnych zwierzątek ;) Foremki kupiłam w Ikei.

Przepis na pierniki imbirowe - Designyourlife.pl

Wyrobionego ciasta wystarczyło mi na cztery blachy. Pierniki pieczemy przez około 8-9 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni – ale najlepiej jest po prostu obserwować zawartość piekarnika. Lepiej nigdy nie ufać im w 100% i czuwać, by pierniczki nie zarumieniły się zbyt mocno.

Przepis na pierniki imbirowe - Designyourlife.pl

I gotowe! Gdy już dobrze wystygną możemy zabrać się za dekorowanie. Użyłam do tego lukrowych pisaków, które znajdziecie w każdym większym markecie.

Zdobienie to zawsze świetna zabawa i pierniki zaczynają wyglądać jeszcze piękniej. Warto poświęcić te kilka godzin na samodzielne pieczenie :) Jednak jeśli nie przepadacie za smakiem imbiru, to mam dla Was dobrą wiadomość… w ubiegłym roku opublikowałam na blogu inny przepis na pierniki (moje ulubione!):

Przepis na najlepsze pierniki – mocno migdałowe <3

  • Dziękuje za pomysł na pewno skorzystam, a tak w ogóle to dziś w supermarkecie zamierzałam kupić foremki do robienia ciastek, pierników…
    Z pomysłu napewno skorzystam dzięki :)))))) czytam zawsze twój cały blog

    • Alina

      Bardzo mi miło :)

  • Ja nie przepadam za wypiekaniem – wole jak ktoś to zrobi za mnie a ja tylko bedę ozdabiac ;)

  • Gdzie nie spojrzę, na jakiego bloga nie wejdę to znajduję przepis na pierniczki. Niesamowicie mnie to kusi do zrobienia swoich, ale niestety w tym roku nie dam rady. Poza tym ostatnio pieczenie w ogóle mi nie idzie – jak nie zakalec, to się spali, jak nie to, to ciasteczka się rozpłyną po całej blasze w piekarniku i powstaje „ciasto” albo jeszcze coś innego. Muszę poczekać na lepszą passę. ;)

    • Alina

      Nie da się ukryć, że grudzień to miesiąc pierniczkowy… :) Jak to możliwie, że ciasto Ci się rozpływa po blaszce? To musi oznaczać, że zapomniałaś o jakimś składniku!

  • roza

    Wyglądają suuper, ale z pierniczkami mam problem. Moje ostatnie w ogóle nie zmiękły i nawet po świętach były twarde jak kamień – jakie wychodzą z tego przepisu?:)

    • Alina

      Te wyszły kruche i daleko im do bycia twardymi jak kamień :)

      • roza

        To super, chyba się na nie zdecyduję :) Mam jeszcze pytanie, czy zamiast syropu klonowego można dodać po prostu taką ilość miodu, jak myślisz?

        • Alina

          Nie próbowałam, więc nie wiem na 100%… ale wydaje mi się, że będą smakowały inaczej, bo miód nadaje piernikom charakterystyczny posmak.

  • Zatrzymam przepis na przyszły rok

  • Pierniczki są prześliczne!!! :)
    Muszę takie zrobić ♥

  • Moje pierniczki już upieczone, tylko na udekorowanie ich jakoś brakuje czasu :(
    Ale może za rok skorzystam z Twojego przepisu, bo wygląda to bardzo zachęcająco! :)))

  • Julia

    Przepiękne są te Twoje pierniczki, musze sprobowac dekorowania pisakami bo metoda z wyciskaniem lukru przez rękaw kompletnie mnie wykańczała

  • Urocze tło do przedstawienia pierniczków! Ta koronkowa serwetka i niebieski brzeg wygląda przepięknie :)

  • Witam.
    Pierniczki super. Tez planuje na swojej choince powiesic kilka, ale chyba beda to gotowce. Za to na choince zawieszki DIY. Jutro posiece im nawet post, chociaz DIY to nie moja dziedzina na blogu :)
    Jak chcecie podpisy do prezentow, to zapraszam dzis wieczorem do siebie :)

  • Fajnie, że ten przepis nie wymaga leżakowania, bo dla spóźnialskich przepis last minute się przyda!

  • Świetnie wyglądają :) U mnie pieczenie pierników odbyło się w sobotę i wczoraj miałam taki sam temat wpisu :) Piernikowanie jest warte czasu :)

  • A czy te pierniki muszą odleżeć swoje czy są miękkie od razu po upieczeniu?

    • Alina

      Są dobre od razu :)

  • fimona

    takie troszke male oszustwo, bo ten sam przepis i identyczne zdjecia byly juz na blogu…hmmm? ;>

    • Alina

      Nic podobnego :) Rok temu pojawiło się tylko zdjęcie gotowych pierników, które było zajawką do przepisu opublikowanego gdzieś indziej. Dopiero w tym roku opublikowałam go na Design your life w całości. Ale plus dla Ciebie za czujność i znajomość moich starych postów! :))

      • fimona

        ach! no to dobrze! musialam cos pomylic, faktycznie byl chyba wtedy odnosnik do innej storny :P niemniej jednak zapisze sobie swojego plusa w moim kajeciku :D wesolycn swiat!!

        • Alina

          Wesołych!

    • eMka

      też pamiętam pierniczki sprzed roku, ale tamte nie były imbirowe… :)) a zdjęcia faktycznie podobne – bo to foremki te same, prawda?

      • Alina

        To już chyba trzeci rok z tymi samymi foremkami, są przezabawne, wszystkim zawsze podobają się te łosie :)

  • Przede wszystkim biegnę do sklepu bo takie odlotowe foremki:) zawsze robiłam standardowy kształt ciasteczek, odbijane od szklanki – czas to zmienić :)

  • Vi

    Cudownie ozdabiasz pierniczki! Niestety ja jeszcze nie mam wprawy w dekorowaniu, a może to wina patentu i innych składników … A przede mną jeszcze wyzwanie – chatka piernikowa, oczywiście surowa ;)

  • Na pewno skorzystam z przepisu :) Pierniczki wyglądają smakowicie ;3

  • Kurcze, rewelacyjny przepis! Ja w tamtym roku piekłam pierniki, ale z innego przepisu i nie dało się w nie wgryźć, dlatego powiesiłam na choince :D W tym roku, mam nadzieję, że ten przepis się sprawdzi…
    A do dekoracji używałam gotowego lukru i zwinęłam rożek z papieru do pieczenia- też się świetnie sprawdza ;)

    • Alina

      Strasznie podobają mi się pierniki na choince. Dobrze, że zrobiłaś z nich użytek! :)

  • Wyglądają super! Ja w tym roku robiłam ciasteczka kruche i maślane, ale w przyszłym roku wypróbuję Twój przepis, który już spisałam :) Teraz z piernikami się już nie wyrobię… ;/ A po przepis na świąteczne ciasteczka maślane zapraszam http://mylifestyle.com.pl/ Pozdrawiam :)

  • Lubię tradycję wieszania pierników na choince ;) Twoje wyglądają pysznie, dobra robota ;)

  • oj. tak. pierniczki zawsze na topie! piękne! /ja w tym roku poszłam na całość i święta uczciłam domkiem piernikowym : )