Przepis: na tortillę, gdy brakuje czasu na kuchenne wariacje

Mam dla Was dzisiaj przepis błyskawiczny – idealny na dni, w które kompletnie nie mamy czasu na przygotowanie posiłków (czyli w moim przypadku prawie codziennie). Do przygotowania tortilli będziemy potrzebować ogólnodostępnych składników, do kupienia przed cały rok.

Potrzebne nam będą:

– Tortilla Wraps, do kupienia w każdym markecie; moje znalazłam w Biedronce; tyle sztuk na ile jesteście głodni, składniki dozujemy „na oko”

– mieszanka sałat z rucolą, do kupienia w Biedronce – lub inna sałata, najlepiej lodowa

– pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę i usmażona wraz z curry i przyprawą do kurczaka na minimalnej ilości tłuszczu (kosteczki z piersi kurczaka mam w lodówce prawie codziennie, idealne do szybkich sałatek)

– pomidor

– majonez (mniej-więcej 1 łyżka)

Przygotowanie kurczaka: pierś kroimy w kostkę, dodajemy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę curry oraz 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, sól + pieprz według uznania. W ten sposób pozwalamy mu się marynować przez minimum 30 minut, ale warto i więcej. Usmażonego kurczaka zawsze mam przygotowanego wcześniej i czeka sobie cierpliwie w lodówce na swoją kolej.

Placki tortilli podgrzewamy na patelni – 1 minutę z każdej strony. Nakładamy sałatę, 1/2 pomidora, kurczaka, majonez, zawijamy i zajadamy :)

Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy błyskawiczne? Podzielcie się nimi koniecznie!

  • Ha, ale przepisu na marynatę do kurczaka nie podałaś, a to jest najbardziej chyba istotne w tym daniu. Jestem jej ciekawa, chyba że po prostu go podsmażyłaś :)

    • Alina

      Kurczaka za każdym razem robię inaczej, często po prostu obsypuję przyprawami, smażę i tyle :) Ale dodam adnotację w poście na ten temat… :)

  • „Idealny na dni, w które kompletnie nie mamy czasu na przygotowanie posiłków (czyli w moim przypadku prawie codziennie)”

    I w tym momencie poczułam z Tobą niesamowitą jedność ;)

    • Alina

      Mało kiedy mam czas niestety na bardziej skomplikowane potrawy… musi być szybko, smacznie i w miarę możliwości jak najbardziej zdrowo :)

  • Proste i pyszne :)

  • Sałatka

    Zamiast majonezu skusiłabym się na wersję z sosem jogurtowo-koperkowym. Wystarczy koperek suszony, jogurt grecki oraz pieprz i sól do smaku.

    Buziaki

  • Uwielbiaam tortillę!! :) Ja zawszę robię do niej dip czosnkowy ..pyszności, jutro robię!:)

  • Zosia

    Kocham tortillę! Mogłabym jeść codziennie.
    Mój ulubiony sposób przyrządzania:
    Kroimy kapustę pekińską, ogórka, ogorka kiszonego i pomidora.
    Zawijamy to w tortillę zapieczoną z żółtym serem (aby było pożywniejsze).
    Do szklanki dajemy 2-3 łyżki śmietany, kroimy drobniutko trochę czosnku, dodajemy sól i pieprz —-> mamy gotowy sos czosnkowy.
    Polewamy gotowym sosem i keczupem.
    PYCHA!