Przygotowałam dla Was drugą część mojego poradnika dotyczącego urządzania funkcjonalnej kuchni. W tym wpisie umówię kolejne kwestie, z którymi trzeba się zmierzyć przy planowaniu wnętrza kuchni i wyborze mebli.

Wiesz już jaką rolę musi spełniać Twoja kuchnia, w jaki sposób i jak często będziesz ją eksploatować i jakiej wielkości jest Twój budżet? Skonfrontowałeś/łaś swoje marzenia z rzeczywistością (głównie te o wymarzonych meblach w odniesieniu do wielkości i układu pomieszczenia)? Jeśli tak, to zapraszam do czytania. Jeśli nie – odsyłam do 1. części poradnika:

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię? Część 1.

 

Układ funkcjonalny w kuchni

W każdym wnętrzu, bez względu na jego wymiary, musimy postarać się o utworzenie odpowiedniego układu funkcjonalnego. Oznacza to rozmieszenie strategicznych miejsc i sprzętów w taki sposób, by praca w kuchni przebiegała jak najpłynniej, bez utrudnień, bez marnowania czasu na niepotrzebne gesty i przemierzanie niepotrzebnych metrów. Strategiczne miejsca to: chłodziarka, zlewozmywak + zmywarka, płyta grzewcza + piekarnik(i).

Układ chłodziarka – zlewozmywak – pływa grzewcza/piekarnik muszą tworzyć logiczny ciąg, zwany trójkątem roboczym. Rozmieszczenie tych sprzętów w trzech narożnikach trójkąta oraz zaplanowanie dodatkowej przestrzeni odstawczej lub roboczej po obu stronach (w zależności od warunków, im więcej, tym lepiej) zapewnią nam najwygodniejsze gotowanie. Trójkąt roboczy w każdym wnętrzu będzie wyglądał trochę inaczej.

Systemy/wyposażenie szafek, które warto jest znać

W kuchniach urządzanych wiele lat temu stosowało się głównie „tradycyjne” szafki z półkami. Obecnie takie dolne szafki w dużej mierze wyparte zostały przez szuflady, które pozwalają na najlepsze zagospodarowanie cennej, kuchennej przestrzeni i najłatwiejszy dostęp do przechowywanych przedmiotów. Dzisiejsze nowoczesne szuflady przystosowane są do przenoszenia dużych obciążeń, a ich otwieranie i zamykanie nie sprawiają najmniejszych problemów.

Oprócz szuflad często stosuje się szafki typu cargo, które pozwalają na maksymalne wykorzystanie wąskich przestrzeni. Szafki narożne również możemy wykorzystać inaczej niż poprzez zamontowanie półek, z których trzeba wszystko wyjąć, by dostać się do przedmiotów przechowywanych z tyłu. W szafkach narożnych montuje się różnego rodzaju wyjeżdżające kosze, półki, a także szuflady!

W szafkach podblatowych sprawdzą się np. wąskie cargo z wieszakiem (idealne w pobliżu zlewozmywaka), szuflady zwykłe i szuflady wewnętrzne, cargo z półkami, które najczęściej pozwalają na dodatkową ich regulację wysokości.

W szafkach wysokich zabudować można np. system wyjeżdżających półek zamkniętych frontem na zawiasach, system szuflad na zapasy za wspólnym frontem, czy wysokie cargo.

W szafkach narożnych zabudować można np. wyjeżdżające kosze, specjalne szuflady do szafek narożnych, czy wysuwane z szafki półki.

W szafkach wiszących dobrze sprawdzają się różnego rodzaju klapy (z frontami uchylnymi czy uchylno-łamanymi), a dostęp do szafek umieszczonych pod sufitem ułatwi zjeżdżająca z szafki „winda”.

 

Wybór odpowiedniego blatu do kuchni

Temat blatów kuchennych zaczęłam już w poprzednim wpisie. W chwili obecnej najpopularniejsze są blaty: laminowane, granitowe, z konglomeratów kwarcowych, drewniane oraz z tworzyw mineralnych. Rzadziej stosuje się szklane, czy stalowe. Wybór odpowiedniego materiału uzależniony jest od naszego budżetu, a także sposobu, w jaki zamierzamy korzystać z naszej kuchni.

– BLAT LAMINOWANY
cena: niska / trwałość: dobra / wygląd: dobry / odporność na zarysowania: średnia / odporność na wysoką temperaturę: średnia

– BLAT DREWNIANY
cena: niska lub średnia / trwałość: średnia / wygląd: bardzo dobry / odporność na zarysowania: niska / odporność na wysoką temperaturę: niska

Blaty drewniane moim zdaniem nadają się najbardziej dla miłośników naturalności i drewna – są one najmniej praktyczne ze wszystkich, ale są tak piękne, że wiele osób wybiera je nie zważając na ich (niestety liczne) wady.

– BLAT GRANITOWY
cena: wysoka lub bardzo wysoka / trwałość: bardzo dobra / wygląd: bardzo dobry / odporność na zarysowania: wysoka / odporność na wysoką temperaturę: wysoka

Granit jest najbardziej trwałym ze wszystkich materiałów. Nie trzeba obawiać się o jego zarysowania (od krojenia bez deski prędzej stępią się nam noże), ani o kontakt z gorącymi naczyniami.

– BLAT Z KONGLOMERATU KWARCOWEGO
cena: wysoka lub bardzo wysoka / trwałość: bardzo dobra / wygląd: bardzo dobry / odporność na zarysowania: wysoka / odporność na wysoką temperaturę: średnia

Jeśli dysponujemy większym budżetem warto jest pomyśleć o blacie z granitu lub konglomeratu kwarcowego (to taki „ulepszony” granit z dodatkiem żywic i barwników, dzięki czemu wybór dekorów jest większy niż w przypadku blatów z naturalnego kamienia).

– BLAT Z TWORZYWA MINERALNEGO
cena: wysoka lub bardzo wysoka / trwałość: dobra / wygląd: bardzo dobry / odporność na zarysowania: średnia / odporność na wysoką temperaturę: średnia

Jeśli marzy się nam wymyślna konstrukcja, zaokrąglona noga wspierająca itp., albo blat w konkretnym kolorze, możemy pomyśleć o blacie np. z Corianu.

 

Przestrzeń między szafkami

Odpowiednie wykończenie przestrzeni międzyszafkowej potrafi nadać charakter całej kuchni. Obecnie stosowane są najczęściej: płytki ścienne, szkło zwykłe lub hartowane – lakierowane, szkło laminowane, płyty meblowe laminowane, inne wykończenia: ścieralne farby, cegły itp.

Każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy, a jego wybór zależy głównie od naszych własnych upodobań i naszego gustu. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem są płytki ścienne. Utrzymanie ich w czystości będzie zależało od wyboru konkretnego materiału, aczkolwiek na płytkach najczęściej po prostu najmniej widać brud – bo zabrudzenia będą wszędzie. Panele szklane myje się najłatwiej, ale zabrudzenia są najmocniej wyeksponowane.

Uwaga! Panele szklane/laminowane sprawdzą się głównie przy płycie indykcyjnej. Przy płycie ceramicznej oraz gazowej konieczne jest wykorzystane szkła hartowanego.

 

Oświetlenie w kuchni

Temat oświetlenia w kuchni jest często – bardzo niesłusznie – pomijany. Rozwiązań jest mnóstwo, aczkolwiek nie wszystkie równie dobrze się prezentują. Najpopularniejsze oświetlenie to m.in. świetlówki, oświetlenie halogenowe, oświetlenie ledowe, czy podświetlane wieńce dolne szafek.

Te ostatnie są jednym z najciekawszych i najbardziej atrakcyjnych wizualnie rozwiązań – dolna półka świeci i w zależności od wybranej wersji oświetlała będzie zarówno przestrzeń roboczą blatu, jak i wnętrze szafki.

Zamiast najczęściej spotykanych halogenów w trójkątnych oprawach, lepiej pomyśleć o wpuszczeniu opraw w dno szafek.

 

Mam nadzieję, że przygotowany przeze mnie krótki poradnik będzie pomocny dla tych z Was, którzy właśnie mierzą się lub będą mierzyć z urządzaniem własnej kuchni. Jeśli temat okaże się nie być jeszcze w pełni rozwinięty i pojawią się dodatkowe pytania, to może w przyszłości przygotuję również trzecią część cyklu.