Uwielbiam kawę i nie ma dnia, bym nie wypiła choć jednej filiżanki tego wspaniałego napoju ;) I chociaż smakuje mi bardzo sama w sobie, to czasami mam ochotę trochę sobie posłodzić (na co dzień tego nie robię) i wtedy właśnie idealnie sprawiają się wszelkiej maści smakowe syropy. Wiecie, że wcale nie musicie kupować ich w sklepach? Samodzielne przygotowanie jest banalnie proste!

 

Do przygotowania ok 250ml syropu kokosowego potrzebne będą:

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– ok. 400ml wody
– 3/4 szklanki cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– łyżka miodu

 

Zaczynamy od zagotowania ok 200ml wody (niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy je przez około 10 minut, w tym czasie duża część wody zostanie wchłonięta. Po tym czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier waniliowy, cytrynę oraz łyżkę miodu i gotujemy przez następne 20 minut. Dajemy syropowi trochę wystygnąć i zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę, dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu. Polecam przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki. Syrop polecam przechowywać w lodówce.

Wystarczą 2 łyżki do kubka i latte zaczyna smakować zupełnie inaczej, mmmmm… :)

Kawa z syropem kokosowym

Kokosowy syrop do kawy

To jeszcze nie wszystko! Przygotowałam dla Was coś specjalnego – etykietki do ściągnięcia i wydrukowania (mojego autorstwa, oczywiście ;)). Jedna z nich specjalnie na syrop kokosowy, druga uniwersalna. Etykiety są w dużej rozdzielczości, więc klikajcie na nie po pełny wymiar :)

ETYKIETA 1ETYKIETA 2

Skusicie się na przygotowanie takiego syropu? Mam jeszcze w planie kilka innych smaków, między innymi waniliowy i karmelowy. Jak się udadzą, to się z Wami oczywiście podzielę :)