Przepis na syrop kokosowy – idealny dodatek do kawy + etykiety do ściągnięcia i wydrukowania

Uwielbiam kawę i nie ma dnia, bym nie wypiła choć jednej filiżanki tego wspaniałego napoju ;) I chociaż smakuje mi bardzo sama w sobie, to czasami mam ochotę trochę sobie posłodzić (na co dzień tego nie robię) i wtedy właśnie idealnie sprawiają się wszelkiej maści smakowe syropy. Wiecie, że wcale nie musicie kupować ich w sklepach? Samodzielne przygotowanie jest banalnie proste!

 

Do przygotowania ok 250ml syropu kokosowego potrzebne będą:

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– ok. 400ml wody
– 3/4 szklanki cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– łyżka miodu

 

Zaczynamy od zagotowania ok 200ml wody (niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy je przez około 10 minut, w tym czasie duża część wody zostanie wchłonięta. Po tym czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier waniliowy, cytrynę oraz łyżkę miodu i gotujemy przez następne 20 minut. Dajemy syropowi trochę wystygnąć i zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę, dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu. Polecam przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki. Syrop polecam przechowywać w lodówce.

Wystarczą 2 łyżki do kubka i latte zaczyna smakować zupełnie inaczej, mmmmm… :)

Kawa z syropem kokosowym

Kokosowy syrop do kawy

To jeszcze nie wszystko! Przygotowałam dla Was coś specjalnego – etykietki do ściągnięcia i wydrukowania (mojego autorstwa, oczywiście ;)). Jedna z nich specjalnie na syrop kokosowy, druga uniwersalna. Etykiety są w dużej rozdzielczości, więc klikajcie na nie po pełny wymiar :)

ETYKIETA 1ETYKIETA 2

Skusicie się na przygotowanie takiego syropu? Mam jeszcze w planie kilka innych smaków, między innymi waniliowy i karmelowy. Jak się udadzą, to się z Wami oczywiście podzielę :)

  • Asia

    Super pomysł z syropem własnej roboty a jeszcze lepszy z etykietami!
    Uwielbiam Twojego bloga ;)

  • AAA ALINKA, Ty to masz światowy poziom tego swojego bloga!:)loving loving lvoing!własnie pokazałam meżowi i też potwierdził:)

    • Alina

      Haha Lou, to zabawne bo mój R. jest Twoim wielbicielem i ostatnio pytał, czy widziałam co wrzuciła Lovingit :D

  • WOW ! Powiem Ci że nie wiem co teraz zrobię z moim kupnym syropem…

  • asia

    a skąd masz tę stronę z etykietami?? moze są jeszcze inne do sciagniecia, by sie przydaly ;)

    • Alina

      Etykieta jest mojego autorstwa :)

  • ojj będę się musiała zmobilizować i zrobić!:)

  • Genialne! już zabieram się do roboty :)

  • Jasne, że się skusicie :) Fajny pomysł. Jutro probuję. Etykietki też się przydadzą, dzięki :)))

  • Doskonały pomysł! Ciekawe ile czasu można go przechowywać w lodówce – myślisz, że tydzień da radę? :)

    • Alina

      W sumie dobre pytanie… mam go już jakieś 10 dni i nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów :)

  • W życiu bym nie pomyślała, że taki syrop do kawy można zrobić bez użycia praktycznie niczego skomplikowanego, typowo w studenckich warunkach! :) Powiedz mi jeszcze, jak wyczarować syrop miętowy, to Cię ukocham! :D

    • Alina

      Okej, potraktuję to jako wyzwanie… :D

  • ha! super, nie ma to jak sobie „posłodzić” :) jaka jesteś Kochana jeszcze etykiety zrobiłaś. Jak zwykle się napracowała :)

  • Lia

    Ja tam jednak wolę gotowe, i tak często ich nie używam. ;-) Najczęściej sięgam po waniliowy, amaretto, irish i rum z czekoladą marki Victoria’s (chociaż jeszcze smakuje mi orzechowy Monin – ale to droższa wersja…).

  • Czy syrop nadaje się tylko do kawy? Bo ja w sumie nie pijam kawy w ogóle.

    • Alina

      Myślę, że może sprawdzić się również jako np. dodatek do lodów.

  • wspaniały pomysł : )))

  • aga

    Łyżki czy łyżeczki? :)

    • Alina

      Łyżki :)

  • Chyba nie jestem do końca przekonana :/ ale żeby nie było – wypróbuję :)

  • Pierwszy raz jak tu wpadłam, to od razu pomyślałam, że jesteś mega babeczka i chętnie bym poszła z Tobą na kawę i nie tylko :) wiem, że jesteś rozbita na kilka miast, nie pamiętam dokładnie jakich. Teraz kończe lic na mgr się przeprowadzam, nie wiem jeszcze gdzie :D może akurat!

    Pozdrawiam i ściskam! :*

  • Świetny pomysł, zapowiada się naprawdę pysznie:) Twój blog jest idealny! :) Pozdrawiam:)

  • ola

    Jak przeczytałam ten przepis od razu nabrałam ochoty! tym bardziej, że nie jest to skomplikowane :)) super przepis! :)

  • nina

    Właśnie mi się goruje;D i już nie mogę się go doczekać. Tylko mi po dodaniu miodu zabarwił się na delikatny brąz.. Pozdrawiam;)

  • Ola_222

    Zrobiłam, pyszne :) Natomiast przed przelaniem do butelki syrop wystudziłam całkowicie, co pozwoliło na stwardnienie tłuszczu z kokosa. Zdjęłam go łyżeczką co „odtłuściło” syrop. Polecam dla dbających o linię :)

  • Syrop zrobiłam, jest przepyszny, dziękuję za przepis i możliwość pobrania ładnej etykiety na butelkę, pozdrawiam :-).

    • Alina

      Hej, bardzo się cieszę! :)

  • Katarzyna

    Cukier waniliNowy, nie cukier waniliowy! :) Zawsze dokładnie sprawdzajcie, co jest napisane.
    Tak po za tym, to dziś odkryłam tego bloga i jestem po uszy zakochana <3 :)
    Pozdrawiam ;*

  • wisienka01k8

    Hej! W jakim programie stworzyłaś tą tytułową grafikę? Chciałabym się zająć obróbką zdjęć, tworzeniem własnych grafik a u Ciebie widzę bardzo ciekawe rozwiązania:) (Podobają mi się m.in. kredowe napisy) Czy robisz to właśnie w programie do zdjęć czy napisałaś to sama na kredowej tablicy? Z góry dziękuję za odpowiedź!!!:) Pozdrawiam!

  • ciekawe czy tak samo latwo zrobic syrop karmelowy? :)

  • fimona

    hej, zamierzam wyprobowac Twoj przepis na syrop kokosowy, ale mam pytanie: ta druga szklanka wody ma byc juz zagotowana? (tzn dodajemy wrzątek czy normalna, zimna wode?)

    pozdrawiam!

    • Alina

      Dodałam wrzątek.

  • fimona

    dzieki! syrop jest boski! :) idealny do latte!

  • Cześć, zrobiłam właśnie syrop kokosowy wg Twojego przepisu. Jest rewelacyjny, ale miałam z nim kilka problemów. Gotowałam i gotowałam, a on nie robił się wcale gęstszy! Wsypałam jeszcze trochę cukru i pogotowałam, ale niestety syrop zrobił się bardzo słodki, ale chociaż trochę zgęstniał. Kiedy dodajesz cukier? Bo w przepisie chyba umknęło, domyśliłam się, że razem z innymi składnikami. Wyszły mi dwie buteleczki 0,25 l pełne cudownego syropu i jeszcze więcej akurat na pierwszą kawę. Dzięki za przepis! Podziwiam Twojego bloga. Pozdrawiam!

  • Właśnie zrobiłam, pół kuchni we wiórkach było po wyciskaniu syropku :D Teraz buteleczka stoi w lodówce i czeka na spróbowanie.

  • Wiola

    chyba można dodać cukier wanilinowy? :)