Śniadaniowe placki bananowe z owocami

śniadaniowe placki bananowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na placki, którymi zajadam się ostatnio najchętniej rano, gdy tylko znajdę chwilę czasu na ich przygotowanie. Do bananowych placków podchodziłam już kilka razy, ale przepisy z internetu nie do końca mi się sprawdzały. Po trzech próbach opracowałam własny przepis, z którego wychodzą takie, jakie moim zdaniem wyjść powinny ;) Zapraszam!

 

Potrzebne nam będą (porcja dla 2 osób – lub 1 baaardzo głodnej):

3 łyżki płatków owsianych (u mnie górskie, namoczone przez kwadrans w wodzie), 2 jajka, 3/4 rozgniecionego banana, 2 łyżki mielonego lnu.

Wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju (u mnie 1/2 łyżeczki oleju kokosowego), do zarumienienia. Przy tej ilości składników placki wychodzą odpowiednio zwarte i nie rozpadają się na patelni, a banan dodaje im niesamowitej słodyczy… :)

śniadaniowe placki

śniadaniowe placki bananowe

Z czym smakują najlepiej? Oczywiście z truskawkami :) Przy pracy – jak zwykle – miałam pomocnika, który najchętniej mieściłby się w każdym moim kadrze…;)

3

Zjadam je zawsze ze zrobionym na słodko półtłustym twarogiem (ze stewią), owocami i słonecznikiem. Są niesamowicie pożywne i na prawdę przepyszne! Polecam :)

Śniadaniowe placki bananowe

Rysiulec z truskawkami

A teraz przyznajcie się – zjadacie zawsze śniadania, czy wybiegacie z domu po wypiciu filiżanki kawy? Ja ostatnio o śniadania dbam jak nigdy wcześniej, nie wyjdę z domu bez zjedzenia porządnej porcji. A już najbardziej ze wszystkiego lubię śniadania w wersji „po królewsku”, jak te placki właśnie :)

  • Lula

    Wyglądają przepysznie!
    Czy można czymś zastąpić mielony len?

    • Len jest po to, aby masa byla bardziej zwarta i klejaca – no i jest po prostu bardzo, bardzo zdrowy! Jesli nie unikasz maki, to mozesz dodac jej dwie lyzki. Pewnie otreby tez dadza rade, ale ja ich nie moge jesc ;)

  • small saphire

    pyyyyszności, smaka mi narobiłaś, lecę do sklepu po produkty :) miłego dnia!

  • A myślisz, że mogę dodać amarantusa zamiast lnu? Albo jakichkolwiek innych ziarenek? No nie lubię go! A placuszki chętnie bym zjadła.

    Zamówiłam tablet Bamboo, jak dobrze pójdzie, to jutro go odbiorę :)

    • Nie mam doswiadczenia z amarantusem wiec nie wiem… Serio nie smakuje ci len? Ja pije codziennie i bardzo sobie chwale, smak jest ok :)

      Co do Bamboo – super! Przyjemnej nauki :)

    • No właśnie nie. Nasiona zjadam w całości z owsianką lub ewentualnie jogurtem, dzięki temu nie czuję ich smaku. Mielony len na początku ma dla mnie taki dziwny smak, a potem jest ohydny (chociaż może w plackach byłby ok), natomiast picie oleju lnianego to istna tortura, ciekawe, czy ktoś wpadł na stosowanie jej :D

      Nie mogę się już doczekać! Mam nadzieję, że przywiozą go do jutra.

  • Na pewno przepis wypróbuje, natomiast jak komentarz wcześniej czym można zastąpić len ?
    Mogłabym jeść takie placki na okrągło tylko mąż pewnie nie byłby za szczęśliwy, ale na prawdę po wzmożonym wysiłku lub godzinnym biegu takie kalorie będą mile widziane !! Dzięki !

  • Śniadanie to podstawa, bez niego nie wyjdę z domu, chociaż na tak królewskie ostatnio brakuje czasu. Placki Wyglądają przepysznie i myślę, że tak smakują. Chyba czas sprawdzić, czy truskawki nadal mnie uczulają ;)

  • Mniam, wyglądają obłędnie! Mogę jednego podkraść? ;)

    Ja od kiedy zaczęłam pracę na etacie, jakoś tak mniej dbam o zjedzenie śniadania… a kiedyś nie ruszyłabym się z domu bez zjedzenia chociaż kanapki czy jogurtu. Muszę powrócić do tamtych dobrych nawyków :)

  • Mee

    A można użyć siemia lnianego? Nie mielic go, tylko hm… zamoczyć we wrzątku? Taki posiadam w domu, podobno jest on bardziej odżywczy niż ten zmielony.
    I więcej takich przepisów, jest naprawdę pysznie i zdrowo :)

    • Mee

      Ooo, ale dac troszke tego glutku z siemia, i troszke mąki jak wyżej napisałaś. Coś wyjdzie? :D

      • Alina

        Myślę, że tak – ale dlaczego nie chcesz zmienić ziaren lnu? Chyba nic mu przez samo mielenie nie ubędzie? :)

        • Mee

          Po prostu nie mam czym zmielic, a nie chce kupowac mielonego, skoro posiadam caly.
          Spróbuje tak, wierze ze wyjdzie :)

          • Alina

            Smacznego :)

  • Genialne! Może jutro sobie sprawię, bo dziś już upiekłam bułki i zrobiłam masło :P
    A śniadania jadam odkąd jestem w ciąży, bo po prostu jak wstaję to jestem głodna i muszę NATYCHMIAST coś zjeść, albo zalać żołądek wodą dopóki nie zrobię śniadania ;)
    ale przesądzone – jutro będą placki bananowe! może się nawet mężowi do pracy dostaną ;)

  • W tygodniu zawsze obowiązkowo mocna kawa plus musli z filem owocowym. A w weekendy to już inna bajka. Pieczemy scones’y, smażymy omlety, robimy twarożki i inne cuda. Więc takie placuszki pewnie też by się sprawdziły. W sumie na podwieczorek też super pomysł.
    miłego dnia!

    • Alina

      Uuu, to widzę że u Ciebie w weekendy jest wprost bajecznie :) Będę musiała nad tym popracować!

  • Iv

    kiedyś mdliło mnie na samą myśl o jedzeniu rano, teraz nie wyobrażam sobie zacząć dzień z pustym brzuchem:)

  • Smakowicie wyglądają :) Ale wole jeść śniadania na „słono” :)

  • Ja zawsze jem śniadanie, inaczej bym zemdlała po drodze :P A takie placki chyba sobie zaraz zrobię ^^

  • Cudowne placuszki! Też miałam dziś na śniadanie, ale nie aż tak bogate :D

  • Mega apetycznie (a przy tym nisko kalorycznie :D) wyglądają ;) Muszę spróbować :D

  • Lola

    U mnie nie ma opcji, żeby wyjść bez śniadania z domu!!! A na takie placki to może jutro przyjdzie pora :)

  • Ewelina

    Uwielbiam czytać Twoje posty :) Pozazdrościć Twoim bliskim, że mają taką optymistyczną duszyczkę obok siebie. Jeszcze tylko 2 dni pracujesz? czy do końca maja? Firma zarejestrowana ;)? Kupiłam produkty i robię zaraz placuszki :)

  • Lou

    Pychotka Alinka:):):)Wyprobuje:)

  • ja uwielbiam takie śniadaniowe placuszki :) fajnie, gdy poranek trwa dłużej :))

  • Świetny przepis! Ja zawsze robiłam tzw. racuchy z różnymi owocami, te będą odmianą.

  • Nie wychodzę z domu bez śniadania ;) Z placuszkami owsianymi kiedyś kombinowałam i za każdym razem kończyło się tym, że rozwalały się na patelni i wychodziła z nich papka o bliżej nieokreślonym kształcie ;) No, ale skoro mówisz, że proporcje składników są w sam raz, to może spróbuję :)

  • wygladaja przepysznie, a to pierwsze zdjecie z Kotkiem świetne!:D kurczę – mam banana, truskawki…. zamiast twarogu mógłaby być śmietana… ale oczywiście ie mam płatków owsianych ;( a szkoda, bo właśnie suzkałam jakiegoś przepisu, zeby cos przyrzadzic ztych owoców i ejszcez z pomarańczy ;p szkoda :((ale już sobie zapisałam ten przepis, bo mam zamiar keidyś wypróbować!

  • Maja

    mniam, ale apetyczne zdjęcia! mam ochotę wypróbować ten przepis :) ja śniadania wolę jeść na słono, ale do tych placuszków mnie przekonałaś. na pewno zrobię, może nawet jutro? przepis zanotowany ;)

  • Wow, wyglądają genialnie :) Ja nie mam nigdy powera na takie rzeczy i zazwyczaj po prostu robię zwykłe naleśniki.

  • ola

    Też robiłam placuszki bananowe, pychota! :) Twoje jednak wersja zdrowsza, wypróbuję na pewno, chociaż za lnem nie przepadam ;) Ja zawsze jem śniadania, inaczej sobie nie wyobrażam, chociaż gdy wstaję wcześnie rano, nie mam na nie ochoty, ale coś zawsze wykombinuję :)

    PS dla jasności, z tej strony ola z create-your-own-sunshine.blogspot.com; przeniosłam się teraz tutaj http://actuallyyoucan.wordpress.com/ :)

    ściskam!

  • IJ

    Ja mam fazę na omlety z serem, niestety niezbyt zdrowo:P ale ostatnio kupiłam mrożone jagody i dodaję do jogurtu naturalnego – pychaa, ale brakowało mi jakiegoś urozmaicenia i widzę, że mogę na Ciebie liczyć także w tej kwestii:)) trzeba wypróbować przepis:)

  • jednak miałam płatki owsiane ;( jak tylko bede iała dziś owoce, to na pewno wypróbuję ten przepis :)!

  • Świetne placki. Dostarczają ponadto cennych tłuszczy z lnu i płatków owianych. W sam raz na śniadanie.

  • ja zawsze lubię takie placuszki, albo naleśniki :) nie robiłam z banana, jak będę próbować to Twój przepis of course! :)

  • Mmmm wyglądają smakowicie, jak uda mi się w końcu doturlać do sklepu zbiore składniki na te smakołyki.

  • xyz

    A stewia nie zmienia smaku? Jaką używasz? Mialam kiedys podekscie do stewii i wszystko mi pachnialo i smakowalo zielskiem

    • Alina

      Trochę zmienia smak. Na początku wszelkie rzeczy posłodzone stewią wydawały mi się dziwne w smaku, ale szybko się do tego przyzwyczaiłam. Niestety, ale nie napiszę Ci teraz jaką mam dokładnie, bo wyrzuciłam opakowanie.

  • Ja też jestem miłośniczką śniadanka „na słodko” :) uwielbiam ciepłe bułeczki z dżemikiem, twarożkiem i do tego moje ulubione owoce :)
    Z domu zawsze wychodzę po śniadaniu, śniadanie mi dostarcza energii na cały dzień :) a do tego oczywiście obowiązkowo, moja ulubiona kawa latte :)

  • Ja się wypowiem, bo nie wiem, czy ktoś przede mną już to zrobił :) Zamiast dodawać lnu można nie namaczać płatków.

    • Alina

      Len jest właśnie po to, aby „zjadł” tą wilgoć. Bez namaczania placki wychodzą bez zarzutu, ale ja muszę namaczać ze względu na żołądek, bo w innym przypadku jest katastrofa ;)

      • Myślałam, że skoro mi po plackach bez namaczania nic nie jest, to nikomu nie będzie, ale widać są ludzie z nieco innymi dolegliwościami niż moje ;)

  • Przyrządzę swojemu księciowi :) Ciekawe czy mu posmakują :)

  • Klaudia

    Robiłam dzisiaj na śniadanie, zamiast mielonego lnu dodałam otrębów, wyszły super:)
    Polecam z masłem orzechowym :)

  • ola

    czy mielony len to siemię lniane?

    • Alina

      Zgadza się :)