W ostatni weekend postanowiłam podjąć wyzwanie Karola Okrasy z kampanii reklamowej Lidla. Na ich stronie w każdym tygodniu prezentowane są nowe, bardzo ciekawe przepisy w wykonaniu Pascala Brodnickiego i wspomnianego Okrasy. Wybór dania był prosty – większej niż ja wielbicielki kurczaka po prostu nie ma :) Zrobiłam szybkie zakupy (to kompletna bzdura, że jesteście w stanie za 19,90 zł przygotować danie dla 4 osób) i do dzieła.
Przepis pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl
Potrzebne składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680 g
- salami Chorizo: 70 g
- ser Manchego: 50 g
- czosnek: 2 ząbki
- cytryna: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
- olej rzepakowy: 30 ml
- oliwki: 40 g
- pomidor: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- sok z cytryny: do smaku
- bazylia: 20 listków
- oliwa z oliwek: 50 ml
- pieprz: do smaku
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
* Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.
* Przygotuj moździerz.
* Przygotuj wykałaczki.
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
Kurczak: Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) przez 10 minut.
Salsa: Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.
Poniżej zdjęcie składników – Chorizo i sen Manchego
Kurczak zamarynowany z solą, pieprzem i startą skórką z 1 cytryny.
Składniki na naszą salsę…
Na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć jak według autorów przepisu powinna wyglądać gotowa potrawa. No i przecież to jest kompletne kłamstwo :) Do zapieczonego kurczaka włożyli surowe plastry chorizo i świeże listki bazylii – kiedy w rzeczywistości i jedne i drugie zapiekają się w piekarniku… Ale zdjęcie ładne ;)
A tak wyglądała nasza przygotowana potrawa. Wyszło rewelacyjnie. Smacznego!!! :)
A TUTAJ znajdziecie filmik, na którym możecie zobaczyć jak Karol Okrasa przygotowuje to danie.