Jaglane Rafaello – przepis na pyszny i zdrowy deser

Jaglane Rafaello

Celowo nie piszę, że to deser dietetyczny – bo ta przekąska dietetyczna nie jest! Zjadam go jednak bez najmniejszych wyrzutów sumienia, ponieważ wiem, że w składzie ma same dobre rzeczy.

Prawdopodobnie nie zdecydowałabym się na pokazanie tego przepisu na blogu, gdyby nie fakt, że tak wiele osób on zainteresował. W poprzedni weekend miałam ochotę trochę „poszaleć” na mojej diecie i zdecydowałam się przygotować jakiś zdrowy deser. Gdzieś na Facebooku znalazłam przepis na Rafaello z kaszy jaglanej, spisałam więc sobie składniki na samoprzylepną karteczkę i od razu pobiegłam do kuchni działać. Uwielbiam, gdy okazuje się, że wszystkie podobne składniki mam już w domu. Nie jestem w stanie podać Wam linka do oryginalnego przepisu, ale zważywszy, że i tak pomieszałam trochę w ilościach składników – możemy uznać, że „ten” jest mój ;)

Wszystkie etapy przygotowania deseru nakręciłam wtedy na moim Snapchacie (mój nick to DESIGN.YOURLIFE) – a w ciągu następnych dni dostałam TAK WIELE próśb o podzielenie się przepisem od osób, które nie zdążyły sobie zrobić screenów, że aż byłam zaskoczona. Myślę więc, że chociażby dla tych kilkudziesięciu z Was, warto dzisiejszy wpis opublikować :) Pozdrowienia dla wszystkich obserwatorów mojego Snapa!

Jak smakuje Rafaello z kaszy jaglanej? Do tego stopnia dobrze, że mój Tomek poprosił o przygotowanie podwójnej ilości, żeby też mógł się nim zajadać. A że On w żaden specjalny sposób o linię nie dba, więc to chyba wystarczająca rekomendacja?

Ci z Was, którzy nie śledzą Design Your Life od początku, mogą nie wiedzieć o istnieniu działu KUCHNIA. Kiedyś znacznie częściej publikowałam wyniki moich kulinarnych prób. W związku z tym, że ostatnio intensywnie staram się polubić gotowanie i robię to niemal codziennie, to może wrócę do dzielenia się z Wami przepisami na moje ulubione dania i smakołyki – tak od czasu do czasu?

Jaglane Rafaello - składniki

Jaglane „Rafaello” – potrzebne składniki:

Podane ilości pozwalają na przygotowanie ok. 4-5 sporych porcji:

  • kasza jaglana (100g, to mniej więcej pół szklanki)
  • mleko ryżowo-kokosowe (1,5 szklanki)
  • mleczko kokosowe (mała puszka 160g)
  • woda (0,5 szklanki)
  • wiórki kokosowe (70g, to niepełna 1 szklanka)
  • coś do posłodzenia (3-4 łyżki ksylitolu)
  • płatki migdałowe (2-3 łyżki)

Kilka dodatkowych słów o składnikach:

Mleko ryżowo-kokosowe kupiłam w Lidlu, bywa też dostępne w rożnych marketach lub delikatesach. Jeśli takiego nie macie, to myślę, że śmiało można wykorzystać inne mleko roślinne lub po prostu zwyczajne, krowie mleko, jeśli takie pijecie. Dodajcie wtedy trochę więcej mleczka kokosowego z puszki.

Coś do posłodzenia – ja słodziłam ksylitolem, ale jeśli go nie używacie, weźcie zwykły cukier. Albo stewię. Albo miód, chociaż miód może trochę zmienić smak. Albo jakiś syrop – np. z agawy, nie wiem czego używacie do słodzenia.

Kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe z puszki musicie mieć, aby zrobić ten przepis – kupicie je bez problemu z każdym sklepie.

Przygotowanie jaglanego „Rafaello”

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w 1 szklance mleka + 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą. Uważajcie, żeby nie wykipiało i mieszajcie od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

Jaglane Rafaello - przygotowanie

Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ksylitol i pół szklanki mleka. Gotujemy przez następne 10 minut na malutkim ogniu mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta.

Jaglane Rafaello - przygotowanie

Następnie zabieramy się za blendowanie masy – nie udało mi się zmiksować jej na zupełnie gładko, ale moim zdaniem i tak nie ma takiej potrzeby. Po 5 minutach masa wyglądała tak, jak na zdjęciu.

Jaglane Rafaello - przygotowanie

Jaglane Rafaello - przygotowanie

Masę przelewamy do foremki, posypujemy płatkami migdałów – wszakże w oryginalnym Rafaello w środku są migdały! Odstawiamy do wystudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny. Tak naprawdę to im dłużej, tym lepiej. Deser najsmaczniejszy będzie drugiego dnia, po całej nocy w lodówce – więc warto przygotować go dzień wcześniej, wieczorem. Nie będzie nas przed snem kusiło do spróbowania po 2 godzinach – wtedy jeszcze nie jest taki pyszny, jak później.

Jaglane Rafaello

To wszystko, koniec przepisu! Wyliczyłam, że cały przygotowany deser może mieć ponad 1400 kalorii, co daje ok. 300-350 kcal w jednej porcji. A po zjedzeniu takiej jednej porcji jesteśmy maksymalnie nasyceni i naprawdę nie mamy już ochoty na więcej… :)

Jaglane Rafaello

jaglane1

Chcę niedługo wypróbować przygotowanie jeszcze bardziej niskokalorycznej wersji tego Rafaello – zastąpić ksylitol stewią, mleko wodą i ograniczyć ilość wiórków kokosowych do 50g, co obniży kaloryczność do 250 kcal na porcję. Tylko czy warto, czy to będzie dobre? Nie mam pojęcia, ale sprawdzę to i dam Wam znać.

To jak – wypróbujecie? :)

  • Marzena

    Przybieram się już od dawna do zrobienia podobnego ciasta. Muszę w końcu kupić jakąś formę i na pewno wypróbuję Twój przepis, bo jest jednym z najprostszych jakie widziałam :D

    • To jest przepis dla największych leniuchów, ja takie lubię najbardziej :D

  • Chętnie zobaczyłabym jak to ciasto wygląda z boku. :)

    • Mówisz – masz! Uzupełniłam wpis o jeszcze jedno zdjęcie. Zapraszam do oglądania :)

      • Dziękuję! :)

  • Sama od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia takiego Rafaello ale jakoś ostatnio brakuje mi czasu by poszaleć w kuchni. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się to nadrobić.

  • Ja wypróbuję na pewno, pamiętam, że kiedyś robiłam coś podobnego, tylko były to kulki. Też wyszło pyszne :)

  • Kasza jaglana jest genialna w deserach:) też sporo z nią kombinuję – kremy, budynie, smoothie – pycha!:)

    • Zgadzam się, kasza jaglana jest the best – tak sobie myślę, że chyba nawet nigdy nie jadłam jej na słono/ostro, zawsze na słodko :)

      • To koniecznie spróbuj bo też jest super!:) ratuje mnie jak nie wiem co na obiad zrobić;) mam na blogu jakieś przepisy ale wrzucam też pomysły na instagramie z #gotujzanielka bo odkąd mam córeczkę to częściej muszę robić coś na szybko;) fajne są też bułki z kaszą jaglaną:)

        • Bułki? Jak to? Masz też gdzieś przepis?

          • Jest na kucharence u mnie, chciałam dać link ale chyba wtedy trafiam do spamu z komentarzem;) są w kategorii piekarenka – bułki z kaszą jaglaną :)

  • Robię w przyszłym tygodniu, na bank! <3

  • Słowak

    Czy bardzo „przebija się” smak kaszy? Niestety, nie jestem jej fanką :(

    • Ja tak ani trochę nie czuję kaszy, ale ja jaglaną bardzo lubię, więc mogę nie być do końca obiektywna.

  • Koniecznie muszę zrobić :D Wygląda naprawdę nieziemsko!

  • Ja na pewno :)

  • Robiłam ostatnio jaglane rafaello, ale w formie kuleczek z całymi migdałami w środku i obtoczony wiórkami. Były pyszne, ale jednak formowanie kuleczek zajęło mi trochę czasu. Następnym razem przetestuję twoją wersję, bo wydaje mi się być szybsza, a w smaku pewnie tak samo dobra :D
    Buziaki
    Brunetka <3

    • Spotykałam już w sieci przepisy na wersję z kuleczkami, ale na samą myśl o tym kulaniu mi się odechciewało :D Mój przepis to wersja dla leniuchów :)

  • Też lubię sobie potrawę z przepisu dokładnie pooglądać. Wybierając najładniejsze zdjęcia do wpisu jakoś nie zauważyłam, że to same ujęcia z góry… ;)

  • Super! I jak? Smakuje? Wyczuwasz smak kaszy? Bo się dopytują w komentarzach, ja nie wyczuwam… :)

  • Agata

    O jacie jak na to patrzę, to aż mi ślinka cieknie :D Jak tylko zainwestuję w jakiś dobry blender, to jak nic muszę wypróbować! :))

  • mgm

    Dzięki, wyszło super! :)

  • Przepis super prosty, tak jak lubię najbardziej :D

  • Muszę zapisać :)

  • Super! Ja wypróbuję. Mam stewię właśnie – ile jej dodać?
    Czy razem z kaloriami wyliczałaś może też węglowodany?

    • 1 łyżka stewii, którą mam w domu odpowiada 3 łyżkom cukru. Zatem wedle uznania.

      W całej porcji jest 170g węgli, na 1/5 przypada 34g węglowodanów.

      • 170 g węgli ale przy założeniu cukru, czy stewii?

  • mniam, będziemy próbować na pewno! Muszę uzupełnić zapasy wiórków i mleczka kokosowego :):)

    • To mleczko kokosowe miałam w szafce chyba z pół roku – i w końcu udało się znaleźć na nie zastosowanie :D

  • Super, cieszę się, że smakuje! :)

  • o mamusiu, to wygląda tak pysznie, że jutro biorę się do roboty! :))))

  • OlciaJ

    Ja robiłam rafaello w formie kuleczek, czysta przyjemność patrzeć jak powstaje moje własne rafaello ( i to nadziewanie ich migdałem :) )

    Odnośnie zdrowych przepisów to polecam brownie z czerwonej fasoli :) Nie ma w sobie ani grama mąki i spokojnie mogą to ciasto jeść osoby, które nie tolerują glutenu. Przygotowanie samego ciasta zajmuje ok 10-15 minut a potem to już tylko patrzenie jak pięknie rośnie w piekarniku. Wśród moich znajomych i rodziny robi prawdziwą furrorę. Nie było jeszcze osoby, która by nie była zaskoczona i zachwycona smakiem tego ciasta. A naprawdę jest się czym zachwycać bo smakuje jak prawdziwe ciasto czekoladowe (murzynek ) :)

    • Podeślij przepis na fasolowe brownie, zrobię sobie w następny weekend <3

      • OlciaJ

        Proszę bardzo :)

        Składniki :
        -2 puszki czerwonej fasoli
        -2 banany
        -4 jajka
        -3 łyżki kakao (ja kupuję deco moreno)
        -3/4 szklanki ksylitolu
        -półtora łyżeczki sody
        -3 łyżki oleju kokosowego

        Fasolę dokładnie płuczemy i dodajemy do niej pozostałe skłądniki. Miksujemy aż masa będzie dostatecznie roztarta ( ja miksuję zawsze ok. 10 minut).

        Przelewy do formy (keksówki) i pieczemy w temp. 180*C ok 40 minut

        Smacznego :)

    • Też jestem ciekawa brownie fasolowego! Czytałam różne przepisy w internecie, ale żaden za serce mnie nie chwycił.

  • Muszę je koniecznie wypróbować, jak zobaczyłam Twoj przepis na snapie mysle sobie eetam, ale potem slinka mi pociekła :) robiłam kiedyś rafaello na krakersach, i wyszło przepyszne.

  • To już wiem jaki deser niedługo zrobię… wygląda genialnie! Dzięki!

  • SmakUla

    Ciasto pyszne, zupełnie nie czuć kaszy jaglanej. Niestety chyba zbyt rzadką masę przygotowałam, bo ciacho trzeba wyjadać łyżką prosto z blaszki ;) Niemniej jednak smak rewelacja! W weekend robię drugie podejście i tym razem nieco dłużej pogotuję.
    Pozdrawiam :)

  • Goszcz

    Zrobiłam – wyszło pyszne i faktycznie prawie nie czuć kaszy :) Ale jest trochę „zamulające”, nie da się zjeść go dużo (w sumie to atut:P). Pomyślę następnym razem o jakimś dodatku, który by przełamał smak, może żurawina, albo mniej dietetycznie spód z ciasteczek albo czekolada na wierzchu? A latem np. świeże owoce!

  • Muszę to zrobić! I nie sądzę, że u mnie skończy się na jednej porcji ;) Wszystko, co ma w sobie kokos pochłaniam w ilościach hurtowych :D

  • joanna

    Zrobiłam i jest pyszne, niestety nie zsiadło mi się i miałam kokosowy deser w pucharkach. Ja osobiście nie wyczuwam kaszy w środku.

  • O matko… <3 Jak ja uwielbiam Rafaello <3 A to z jaglaną kaszą musi być pyszne :)

    • Jest pyszne! I chociaż niektórzy obawiają się charakterystycznego smaku kaszy jaglanej, to tutaj robi ona za „masę”, nadaje konsystencję, jej smak jest zupełnie niewyczuwalny przy tej odpowiedniej ilości kokosowych składników. Polecam, to naprawdę banalne proste do wykonania :)

      • Zrobię na pewno. Lubię kaszę jaglaną :) Więc nawet gdyby, to nie będzie mi to przeszkadzać :) Przepis już sobie zapisałam :*

  • A co gdyby zamiast kaszy dodać płatków jaglanych? Myślisz, że wyszłoby równie dobre? :D

    • Myślę, że to może być dobra opcja… Sama to z ciekawości wypróbuję :)

  • Meleth en Gilith

    Co do tych dobrych rzeczy, to bym polemizowała, gdyż użyte przez Ciebie mleko kokosowe ma w sumie emulgatory E, więc aż tak zdrowe to ono nie jest. Najzdrowsze jest mleczko z Rossmanna, które w swoim składzie posiada tylko miąższ i mleko z kokosa.

    • yottahz

      Dobrze wiedzieć. Rossmann w ogóle wyrasta na miejsce, gdzie można kupić dobre produkty spożywcze :)

  • Paulina

    uwielbiam kasze jaglana :) muszę koniecznie wypróbować :) dziękuję za przepis :)