Menu

Przepis na chleb bananowy – bez mąki i bez cukru


Chleb bananowy - Designyourlife.pl

Chleb bez mąki? Ciasto bez cukru? Niemożliwe? A jednak możliwe, bo chleb bananowy, któremu poświęcony jest dzisiejszy wpis jest na to idealnym przykładem. Uwielbiam ciasta, które można zajadać bez wyrzutów sumienia! :)

 

Zainteresowanych tematem wypieków bez mąki odsyłam do mojego poprzedniego posta: „O pieczeniu chleba w domu +przepis na pyszną posypkę do chleba z masłem„, w którym pisałam m.in. o chlebku z fasoli. Chleb bananowy, to dla mnie wypiek, który traktuję jako ciasto, a nie jako pieczywo.

 

Chleb bananowy – potrzebne składniki

– 2 szklanki mąki migdałowej (mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno w tych stacjonarnych jak i internetowych)
– 3 banany (koniecznie dojrzałe – ze względu na słodycz i fakt, że będzie je łatwiej rozdrobnić)
– 4 niewielkie jajka
– 4 łyżki oliwy
– 1 i 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– szklanka orzechów włoskich

Mąka migdałowa to świetna, bezglutenowa i zdrowa alternatywa dla mąk zbożowych. W jej składzie są wyłącznie zmielone migdały, więc posiada wszystkie ich pozytywne właściwości. Jest bogatym źródłem witaminy E (naturalnego przeciwutleniacza), białka i błonnika, ma niski indeks glikemiczny, jest bardzo pożywna – i smaczna.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

 

Etapy przygotowania chleba bananowego

Banany rozgniatamy widelcem – jeśli będą dojrzałe i miękkie, to zrobimy to bez najmniejszego problemu. W większej misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, sodę i sól.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

Orzechy kroimy lub łamiemy na niewielkie kawałki. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mokre oraz orzechy – masa będzie raczej płynna. Wlewamy do niewielkiej formy – ja użyłam jednorazowej formy keksowej, która dobrze się sprawdza przy pieczeniu wszelkich niewielkich chlebków, bo można ją rozerwać, by wydobyć chleb.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

Chlebek pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Najlepiej po tym czasie sprawdzić, czy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Studzimy na kratce i chociaż trudno jest się powstrzymać, to nie jemy go na ciepło ;)

Chlebek jest lekko wilgotny i słodki, mimo, iż nie dodaliśmy ani odrobiny cukru. Uwielbiam zajadać go do kawy na drugie śniadanie :)

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

 

Próbowaliście już kiedyś piec bez użycia mąki? Ja oprócz chlebka bananowego będę musiała znowu zrobić kiedyś chleb z fasoli, był naprawdę pyszny. W Nowym Roku postaram się, by wypieki bez mąki na stałe pojawiły się w moim menu ;)

Napisane przez: Alina



71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Natalia 30 grudnia 2013 o 09:24

    fajny pomysl

  2. Asia 30 grudnia 2013 o 09:29

    Już wcześniej zastanawiałam się nad zrobieniem tego chlebka,a da się zamienić tą mąkę na zwykłą,czy nie wyjdzie?

    • Alina 30 grudnia 2013 o 10:23

      Piekłam go tylko przy użyciu mąki migdałowej, więc trudno jest mi przewidzieć jak trzeba by zmienić proporcje składników w przypadku zwykłej mąki…

      • Magda 30 grudnia 2013 o 18:04

        Gdzie kupiłaś takie cudo jak mąka migdałowa ? Masz jakiś sklep gdzie zaopatrujesz się w takie właśnie zdrowe jedzenie/produkty ?

  3. Paula 30 grudnia 2013 o 09:41

    Hm… ciekawy przepis, Muszę koniecznie wypróbować. Poza tym uwielbiam banany pod każdą postacią :)

  4. Aninitka 30 grudnia 2013 o 09:46

    Aż zrobiłam się głodna i chyba polatam za poszukiwaniem mąki migdałowej :). Dzięki za przepis :)!

    • Alina 30 grudnia 2013 o 10:26

      W zwykłych spożywczych nigdy jej nie widziałam, więc uderzaj od razu do sklepów ze zdrową żywnością, lub po prostu zamów online :)

  5. Every Single Day 30 grudnia 2013 o 09:48

    Na pewno go wypróbuję! Czekałam na ten przepis od momentu kiedy pokazałaś go w swoim vlogu ;)

  6. JULIA 30 grudnia 2013 o 09:48

    Wygląda przepysznid :)
    Nigdy takiego nie jadłam… ;)

  7. piękniejestżyć 30 grudnia 2013 o 10:04

    Dopisałam sobie banany i mąkę migdałową do listy dzisiejszych zakupów. Muszę koniecznie spróbować. Przepis nieskomplikowany i całość brzmi pysznie :)

  8. grejfrut 30 grudnia 2013 o 10:17

    Spadasz mi z nieba z takimi pomysłami bo właśnie wkręcam się w dietę bezglutenową, dopiero raczkuję i to trochę po omacku bo nie mam po prostu czasu, akurat jestem w połowie przeprowadzki chociaż bardziej nazwałabym to apogeum bo jakoś to słowo ma w sobie odpowiedni dramatyzm (: Tak czy inaczej mąka migdałowa będzie moim pierwszym zakupem po styczniowej wypłacie!

    • Alina 30 grudnia 2013 o 10:25

      Polecam, bo warto. Sama zaczynam zastanawiać się nad tym nieszczęsnym glutenem, ale nie chcę się decydować na eliminowanie czegokolwiek ot tak sobie. Coś mi w mojej diecie ewidentnie nie służy, ale jeszcze nie odkryłam co to takiego… Czy z produktów mlecznych też rezygnujesz?

  9. kudels 30 grudnia 2013 o 10:29

    mój kumpel takie pyszności serwuje :)

  10. Joanna my-healthy-style.blogspot.com 30 grudnia 2013 o 10:31

    Wygląda genialnie, z pewnościa spróbuję!

  11. bardzo ciekawy przepis, postaram się go wykorzystać bo wydaje się nieskomplikowany :)

  12. Ostojaa 30 grudnia 2013 o 10:45

    Muszę się rozejrzeć za tą mąką. :) Byłaby idealna na diecie niskowęglowodanowej. W 100g ma tylko w przybliżeniu 10g węgli. Podczas gdy normalna mąka ma ich około 60-70.

  13. CauseLoveIt 30 grudnia 2013 o 10:58

    Wygląda bardzo apetycznie i co najważniejsze o wiele zdrowszy osobiście wyrobiony chleb aniżeli kupiony.

  14. ewa 30 grudnia 2013 o 11:14

    dzięki za przepis!:) zaraz zamawiam mąkę online, u mnie w mieście brak sklepów ze zdrową żywnością..

  15. Bad Princess 30 grudnia 2013 o 11:18

    Wygląda przepysznie! Dzisiaj piekę ♥
    Pozdrawiam

  16. Linka 30 grudnia 2013 o 11:27

    O JA PIER*** coś wprost dla mnie <3 banany- życie bez nich nie miałoby już takiego sensu :D
    Przyrzekam sobie, że to będzie mój pierwszy wypiek w moim własnym mieszkaniu!
    Alina dziękuję! Jak zawsze u Ciebie mam już uśmiech na twarzy i nieograniczoną motywację :)
    Pozdrawiam

    PS Oby Nowy Rok był tak pomyślny dla DYL jak ten stary, a w sprawach osobistych może być lepszy jeśli odczuwasz tylko taką potrzebę, ale patrząc na Ciebie nie chce mi się w to jakoś wierzyć ;) WSZYSTKIEGO DOBREGO!

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:34

      Dziękuję bardzo, Linko! :)

  17. Just Lovely 30 grudnia 2013 o 11:34

    Świetna alternatywa dla pieczywa z piekarni :) Warto wypróbować :)

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:35

      Tak jak napisałam w poście chleb bananowy nie jest alternatywną dla pieczywa, a raczej dla ciasta.

  18. Angelika 30 grudnia 2013 o 11:42

    Akurat takich przepisów szukam bo.. wlaśnie rozpoczynam dietę;-)

  19. tomek q 30 grudnia 2013 o 11:53

    O nie, to jest jawna manipulacja.
    W tytule jest napisane: bez mąki. Przecież to nieprawda. ;) No.

    A tak poważniej, to ciekaw jestem jak taka migdałowa mąka smakuje. Jeszcze nie próbowaliśmy, ale pewnie moje dziewczyny nie będą mieć nic przeciw.

    Serdeczności.

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:35

      Jaka manipulacja? Mąka migdałowa to mąka tylko z nazwy. To po prostu zmielone migdały.

  20. Majkel 30 grudnia 2013 o 11:56

    Co to za bzdury w ogóle ? Chleb bez mąki, a pierwszy element w przepisie to Mąka migdałowa – która jest jeszcze bardziej kaloryczna od zwykłej – i to ma być zdrowiej ?

    Zwykła Mąka pszenna na 100g, ma niecałe 450kcal i głównie węglowodany, Mąka migdałowa ma ponad 600kcal, gdzie przewaga to tłuszcze ( ofc, bo go migdały ). Do tego dodawane są banany ( węgle proste ) jeszcze więcej orzechów i oliwa – mimo, że są ‚zdrowe’ – o ile w ogóle można je tak nazwać, są to bardzo kaloryczne produkty.

    Także powodzenia z dietą Angelika, jedząc ten chleb daleko nie zajdziesz.

    • Gosia 30 grudnia 2013 o 12:36

      dokładnie! taki wypiek z mielonych migdałów to nie na co dzień, ale od czasu do czasu – tak jak Alina – jako „coś słodkiego” do kawy np. dla bezglutenowców ;))

    • Julia 30 grudnia 2013 o 13:05

      o ludzie, skąd wy się bierzecie. Mąka migdałowa to przecież nic innego jak zmielone migdały( czyli orzechy- nie ziarna), o czym zresztą Alina pisze dalej. Poza tym nie liczy się sama kaloryczność produktu a jego wartości odżywcze i IG i tu wasza zwykła, ‚niskokaloryczna’ mąka pszenna może się schować bo nie służy niczemu.

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:37

      Mój drogi, po pierwsze: mąka migdałowa to nie mąka zbożowa, tylko zmielone migdały, czyli dwie zupełnie inne rzeczy.
      Po drugie: kalorie kaloriom nierówne. Jest mnóstwo innych, bardziej istotnych w odżywianiu składników.
      Po trzecie: tak jak wspomniałam we wpisie, chleb bananowy nie jest alternatywą dla chleba zbożowego, a bardziej dla ciasta.

  21. Izis 30 grudnia 2013 o 12:06

    Myślałam, że to jakiś keks będzie. Piękne zdjęcia!

  22. i am emilia 30 grudnia 2013 o 12:52

    muszę wybpróbować ten przepis

    zapraszam do mnie napisałam artykoł na temat kradzieżt zdj
    iamemilia.blogspot.com

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:38

      Kradzież zdjęć to niestety temat aż za bardzo na czasie… :(

  23. Olimpia 30 grudnia 2013 o 13:45

    Super pomysł, tylko szkoda, że dobra mąka migdałowa to dość duży koszt, bo ok. 30 zł za 0,5 kg (widziałam też za 16 zł), ale zdrowie nie ma ceny.

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:39

      Możesz spróbować też zmielić samodzielnie migdały, ale to niekoniecznie wyjdzie taniej.
      Orzechy tak ogólnie są niestety drogie…

  24. Dagmara 30 grudnia 2013 o 14:34

    koniecznie muszę spróbować tego przepisu! :)
    jak tylko znajdę tę mąkę i znajdę chwilę oddechu od razu się biore za pieczenie :)

  25. mery 30 grudnia 2013 o 15:15

    a można zmielić bardzo drobno migdały i zastąpić mąkę migdałową?

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:40

      Sądzę, że tak. Chcę to kiedyś wypróbować – i zrobić również samodzielnie mleko migdałowe :)

  26. DEMORDIE 30 grudnia 2013 o 17:22

    GENIALNE. Wiesz co? ja Ci też polecę coś z bananami :) – najlepsze lody na świecie!
    Bardzo dojrzałego banana pokrój w plasterki i zamróź. Po kilku godzinach zblenderuj z jogurtem/mlekiem i GOTOWE. Do tego możesz dodać kakao lub inne dodatki … Ja osobiście dodaję jeszcze na samym końcu crunchy i herbatniki- Niebo w gębie ;)
    MNIAM! Polecam!

    • Alina 30 grudnia 2013 o 17:41

      Dzięki wielkie za ten komentarz! Widziałam ostatnio nawet jakiś przepis na lody z bananów, ale nigdy nie wypróbowałam :))

  27. Tosia 30 grudnia 2013 o 17:25

    Pomysł bardzo dobry. Muszę koniecznie wykorzystać :) Zabieram się za poszukiwanie mąki migdałowej.

  28. Joanna 30 grudnia 2013 o 20:05

    Świetny pomysł. Muszę koniecznie kiedyś spróbować bo zapowiada się pysznie. :)

  29. catastrophe waitress 30 grudnia 2013 o 21:18

    Zero mąki? Zero cukru? Brzmi bardzo… ciekawie :P Tylko skąd tę mąkę migdałową wziąć? Można ją kupić gdzieś na Stroszku?

    • Alina 30 grudnia 2013 o 22:26

      Cytuję fragment posta:

      „Mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno w tych stacjonarnych jak i internetowych)”.

      • catastrophe waitress 30 grudnia 2013 o 22:57

        Przeczytałam posta. Po prostu nie znam sklepów ze zdrową żywnością w okolicy i pomyślałam, że najprościej będzie dopytać…

        • Alina 30 grudnia 2013 o 23:54

          W Bytomiu przy ul.Powstańców Warszawskich jest sklep ze zdrową żywnością, w którym zwykle kupuję np. ekologiczny olej kokosowy. Niestety nie wiem, czy mają tam mąkę migdałową, bo moja zamówiona była online razem z innymi mąkami do wypieku chleba, ale nie pamiętam już w jakim sklepie.

  30. Wypieki Pauli 30 grudnia 2013 o 21:42

    Czy mąka migdałowa to sa zmielonego bardzo drobno migdały? Takie jak sie używa przy robieniu makaroników??

    • Alina 30 grudnia 2013 o 22:25

      Cytuję fragment posta, którego nie przeczytałaś:

      „Mąka migdałowa to świetna, bezglutenowa i zdrowa alternatywa dla mąk zbożowych. W jej składzie są wyłącznie zmielone migdały, więc posiada wszystkie ich pozytywne właściwości. „

      • Wypieki Pauli 3 stycznia 2014 o 12:22

        Oj nie przeczytałam opisu… Sorry za głupie pytanie ;)

  31. Karina 30 grudnia 2013 o 21:55

    Super musze wypróbować ten przepis:)

  32. whiness 30 grudnia 2013 o 22:09

    To jedno z moich ulubionych ciast! Pycha :)

  33. Caroline 30 grudnia 2013 o 22:48

    Wygląda przepysznie i założę się, że równie dobrze smakuje :) To mój MUST HAVE w Nowy Rok!

  34. Reablly 30 grudnia 2013 o 23:33

    Na pewno wypróbuję!

  35. Gosia 31 grudnia 2013 o 00:39

    Wygląda bardzo apetycznie

  36. Odrobina życia 31 grudnia 2013 o 09:03

    Jak tylko znajdę tę mąkę będę piec! :)

  37. Poly Slade 31 grudnia 2013 o 10:45

    Zrobiłam mąkę migdałową sama – kupiłam dużą ilość migdałów i mieliłam w starym elektrycznym młynku do kawy. Chlebek w piekarniku zobaczymy czy wyjdzie :)

    • Alina 31 grudnia 2013 o 12:05

      Koniecznie daj znać jak wyszło z mieloną samodzielnie mąką! :)

  38. mila 31 grudnia 2013 o 13:38

    robiłam chlebek ze zwykłą mąką i…hm, nie mój smak ;) dla osob które lubią konkretniejsze smaki polecam dodanie przypraw do piernika i garstki żurawiny, bo sam w sobie jest mdły.

  39. Basia 31 grudnia 2013 o 15:00

    Świetny przepis! Jak myślisz czy jakbym zastąpiła mąkę migdałową zwykłą to coś by się stało?:)

  40. Magda 1 stycznia 2014 o 11:37

    Przepraszam, czemu mój komentarz został skasowany? :(

    • Alina 1 stycznia 2014 o 12:35

      Nie mam pojęcia… jeśli był na temat, to albo został przechwycony przez spam, albo usunęłam go przypadkiem.

      • Magda 1 stycznia 2014 o 20:04

        OK, już się bałam ;) Pisałam, że pyszny chlebek można upiec też po prostu, bez posiadania maszyny do wypieku chleba, wystarczy jedynie miska i łyżka – 3 min i gotowe. Jedyne co trwa to wyrastanie i pieczenie.

  41. Lena 2 stycznia 2014 o 10:43

    Piekłam już chlebek bananowy (ale miałam inny przepis – bez orzeszków… a warto wypróbować!) i jest niezbędnikiem na stole (obok ciasta marchewkowego), kiedy to trzeba wyczarować coś z niczego. A Twój przepis (bezmączny i bezcukrowy) na pewno wypróbuję! :)

  42. Ania 3 stycznia 2014 o 10:17

    Strasznie się „napaliłam” na ten przepis, kupiłam nawet formę do pieczenia, jedyny problem to ta mąka migdałowa – obdzwoniłam kilka sklepów ze zdrową żywnością na Śląsku, ale zostałam poinformowana, że ta mąka to aktualnie towar deficytowy i nie ma u producentów. Wygląda więc na to, że Alina wykupiła całe zapasy ;) Mimo to dzięki za pomysł, z braku laku zrobię podróbę – z mąką razową ;)

    • Alina 3 stycznia 2014 o 16:21

      Wybacz, nie chciałam :D

  43. MM 3 stycznia 2014 o 22:17

    Mielone migdały są do dostania w Lidlu (paczki po 250 g). Robiłam z nich fajne ciasto mandarynkowe Nigelli (polecam).

    • Ania 8 stycznia 2014 o 10:51

      A faktycznie, czasem najciemniej pod latarnią, nie uwzględniłam tak oczywistego miejsca. Tylko najprawdopodobniej mielone migdały są jednak nieco grubiej zmielone, niż ta mąka. Mimo to spróbuję, moje pierwsze podejście do tego ciasta z wykorzystaniem mąki razowej zamiast migdałowej było niestety niewypałem – wyszło mi coś b. zbitego i suchego, co ciężko przemielić w ustach :) W takim razie mielone migdały – podejście drugie! :)

  44. GosiaPio 25 marca 2014 o 11:40

    Wspanialy przepis, bede musiala go wyprobowac, bo mam ostatnio problem z dieta. A ze nie potrafie pozbyc sie pieczywa z diety, to tem przepis jest dla mnie jak znalazl.
    Ps. Bardzo fajny blog:)

  45. Magda 18 kwietnia 2014 o 14:52

    Zamienilam make migdalowa na kokosowa i nie wyszlo :p takze nie polecam, suche i sypkie tfuu :)

  46. EvCiA 28 czerwca 2014 o 22:51

    narobiłaś smaka tym chlebkiem i nie omieszkam, że w najbliższych dniach go upiekę, jak tylko zaopatrzę się w mąkę migdałową… hmmm tylko muszę jej poszukać… uwielbiam chlebek własnej roboty ale jeszcze nie piekłam chleba bez mąki… pozdrawiam

  47. Diana 27 sierpnia 2014 o 14:15

    Wielkie dzięki za fajny przepis! Myślę, ze na stałe zagości w moim menu :) muszę też wypróbować wersję bez jajek (z siemieniem lnianym). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Newsletter

Od dnia dzisiejszego możecie się zapisywać na kreatywny newsletter Design Your Life