Przepis na chleb bananowy – bez mąki i bez cukru

Chleb bez mąki? Ciasto bez cukru? Niemożliwe? A jednak możliwe, bo chleb bananowy, któremu poświęcony jest dzisiejszy wpis jest na to idealnym przykładem. Uwielbiam ciasta, które można zajadać bez wyrzutów sumienia! :)

 

Zainteresowanych tematem wypieków bez mąki odsyłam do mojego poprzedniego posta: “O pieczeniu chleba w domu +przepis na pyszną posypkę do chleba z masłem“, w którym pisałam m.in. o chlebku z fasoli. Chleb bananowy, to dla mnie wypiek, który traktuję jako ciasto, a nie jako pieczywo.

 

Chleb bananowy – potrzebne składniki

– 2 szklanki mąki migdałowej (mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno w tych stacjonarnych jak i internetowych)
– 3 banany (koniecznie dojrzałe – ze względu na słodycz i fakt, że będzie je łatwiej rozdrobnić)
– 4 niewielkie jajka
– 4 łyżki oliwy
– 1 i 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– szklanka orzechów włoskich

Mąka migdałowa to świetna, bezglutenowa i zdrowa alternatywa dla mąk zbożowych. W jej składzie są wyłącznie zmielone migdały, więc posiada wszystkie ich pozytywne właściwości. Jest bogatym źródłem witaminy E (naturalnego przeciwutleniacza), białka i błonnika, ma niski indeks glikemiczny, jest bardzo pożywna – i smaczna.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

 

Etapy przygotowania chleba bananowego

Banany rozgniatamy widelcem – jeśli będą dojrzałe i miękkie, to zrobimy to bez najmniejszego problemu. W większej misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, sodę i sól.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

Orzechy kroimy lub łamiemy na niewielkie kawałki. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mokre oraz orzechy – masa będzie raczej płynna. Wlewamy do niewielkiej formy – ja użyłam jednorazowej formy keksowej, która dobrze się sprawdza przy pieczeniu wszelkich niewielkich chlebków, bo można ją rozerwać, by wydobyć chleb.

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

Chlebek pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Najlepiej po tym czasie sprawdzić, czy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Studzimy na kratce i chociaż trudno jest się powstrzymać, to nie jemy go na ciepło ;)

Chlebek jest lekko wilgotny i słodki, mimo, iż nie dodaliśmy ani odrobiny cukru. Uwielbiam zajadać go do kawy na drugie śniadanie :)

Chleb bananowy - Designyourlife.pl

 

Próbowaliście już kiedyś piec bez użycia mąki? Ja oprócz chlebka bananowego będę musiała znowu zrobić kiedyś chleb z fasoli, był naprawdę pyszny. W Nowym Roku postaram się, by wypieki bez mąki na stałe pojawiły się w moim menu ;)