śniadaniowe placki bananowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na placki, którymi zajadam się ostatnio najchętniej rano, gdy tylko znajdę chwilę czasu na ich przygotowanie. Do bananowych placków podchodziłam już kilka razy, ale przepisy z internetu nie do końca mi się sprawdzały. Po trzech próbach opracowałam własny przepis, z którego wychodzą takie, jakie moim zdaniem wyjść powinny ;) Zapraszam!

 

Potrzebne nam będą (porcja dla 2 osób – lub 1 baaardzo głodnej):

3 łyżki płatków owsianych (u mnie górskie, namoczone przez kwadrans w wodzie), 2 jajka, 3/4 rozgniecionego banana, 2 łyżki mielonego lnu.

Wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju (u mnie 1/2 łyżeczki oleju kokosowego), do zarumienienia. Przy tej ilości składników placki wychodzą odpowiednio zwarte i nie rozpadają się na patelni, a banan dodaje im niesamowitej słodyczy… :)

śniadaniowe placki

śniadaniowe placki bananowe

Z czym smakują najlepiej? Oczywiście z truskawkami :) Przy pracy – jak zwykle – miałam pomocnika, który najchętniej mieściłby się w każdym moim kadrze…;)

3

Zjadam je zawsze ze zrobionym na słodko półtłustym twarogiem (ze stewią), owocami i słonecznikiem. Są niesamowicie pożywne i na prawdę przepyszne! Polecam :)

Śniadaniowe placki bananowe

Rysiulec z truskawkami

A teraz przyznajcie się – zjadacie zawsze śniadania, czy wybiegacie z domu po wypiciu filiżanki kawy? Ja ostatnio o śniadania dbam jak nigdy wcześniej, nie wyjdę z domu bez zjedzenia porządnej porcji. A już najbardziej ze wszystkiego lubię śniadania w wersji „po królewsku”, jak te placki właśnie :)