Przepis na bananowe placki z kaszy jaglanej

Od prawie trzech miesięcy staram się odżywiać jak człowiek i nieustannie kombinuję co by tu zjeść innego, gdy mam ochotę wciągnąć na drugie śniadanie jakiś serek-deserek czy inną, gotową przekąskę. Placki z dzisiejszego wpisu wymyśliłam próbując oswoić się jakoś z kaszą jaglaną… Wyszło całkiem nieźle!

 

Pomysł na kaszę jaglaną – placki!

Jadłam je już kilka razy na śniadanie i kilka razy w chwilach, gdy w domu nie było akurat „nic dobrego”. Potrzebne są nam do nich tylko: kasza jaglana (ugotowana, oczywiście), banan, jajka i mielony len. No i oczywiście dodatki, chociaż zdarzało mi się zajadać placki również i bez nich. Najlepiej smakują z owocami, polane miodem lub syropem klonowym/syropem z agawy itp.

Przygotowując porcję dla 1 osoby, czyli dla siebie, wykorzystałam:

– 2 jajka
– 1/2 banana
– 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 łyżeczkę lnu mielonego

Jeśli chodzi o przygotowanie kaszy jaglanej, to te 3 łyżki gotowałam przez 12-15 minut pod przykryciem, w niecałej szklance wody, do całkowitego jej wchłonięcia/odparowania.

Przepis na placki jaglane

Placki smażyłam na oleju kokosowym.

Przepis na placki jaglane

Placki jaglane - designyourlife.pl

Mam ostatnio słabość do takich prostych przekąsek. To pewnie wpływ lektury zbyt wielu blogów o zdrowym odżywianiu i różnych mądrych książek, ale wyjątkowo mocno doceniam prostotę. Jak to się dzieje, że kasza, jajka i banan z miodem mogą smakować TAK dobrze? Jak to się stało? Zastanawiam się, czy na moją ocenę smaków nie miał wpływu pewien rodzaj „detoksu”, który w ostatnim czasie przeszłam?

Skoro już jestem przy temacie zmian w odżywianiu, to chciałam Wam dać znać jak się sprawdził mój eksperyment z wykluczeniem mleka krowiego i ogólnie – nabiału. Od dwóch miesięcy piję tylko mleko roślinne (głównie mleko migdałowe, ryżowe i sojowe) i mój brzuch czuje się o wiele lepiej, dlatego będę się tego wykluczenia na razie trzymać. Własne obserwacje zweryfikuję z wynikiem alergicznych testów pokarmowych, gdy w końcu się ich doczekam. Jeśli ktoś z Was cierpi na problemy z układem pokarmowym, to polecam sprawdzić na sobie, jak wpłynie na Was całkowite odstawienie nabiału. Możliwe, że będziecie mieć szczęście jak ja i również pozbędziecie się wzdętego brzucha :)

Kaszę jaglaną jem często i bardzo ją sobie chwalę – również np. z warzywami. Muszę też w końcu na jej bazie przygotować budyń, albo inny deser. Wszelkie sugestie są rzecz jasna mile widziane :)

  • Smakowite połączenie.

  • Kasza jaglaną jest super :) Spróbuj ją na zimno z jabłkiem z lodówki – pokrojonym i jogurtem naturalnym (albo mlekiem migdałowym, jesli odstawiłaś tez taki nabiał). Naprawdę pycha. Mozna tez dodać cynamon, rodzynki i pestki słonecznika. :) z tym mlekiem to ciekawa sprawa – na studiach nas uczą ze w większości przypadków to efekt placebo lub polepszenie trawienie wynikające ze zmniany odżywiania a nie samego odstawienia mleka. Jedno jest pewne jesli na dłuższa metę zrezygnuje sie z mleka czy nabiału, to naprawdę przestanie sie je tolerować – podobnie z glutenem.

  • Spróbuj następnym razem dodać borówki bezpośrednio do ciasta jeszcze przed usmażeniem. Moja mama tak robi i wtedy sok z owoców pysznie rozpływa się po placku. :)

  • Świetny przepis! Na pewno spróbuję, bo akurat mam nadprogramowe zapasy kaszy jaglanej! :)

  • Chętnie wypróbuję ten przepis :)
    Kiedyś zrobiłam kaszę jaglaną na słodko, z rodzynkami, cynamonem itp., ale zrobiłam jej za dużo i troszkę zbyt mdła wyszła, więc mnie przystawiło :) Teraz preferuję ją do sosów, zamiast ziemniaków (podobnie jak kaszę jęczmienną – pycha).

  • Muszę wypróbować Twój przepis, bo uwielbiam kaszę jaglaną!

    Jakiś czas temu przygotowałam ją z pieczarkami i później nadziałam tym „farszem” papryki, wyszło tak pysznie, że będę się dzieliła niedługo przepisem na blogu. Do towarzystwa papryki miały grillowaną pierś z kurczaka, a całość była mega sycąca, ale w takim dobrym znaczeniu :)

  • judka

    Wygląda smakowicie na pewno wypróbuję. . Tez jestem zwolennikiem zdrowego odżywiania i osobiście polecam kupowac len w ziarnach i i mielic go na bieżąco bo bardzo szybko sie utlenia a razem z nim wszystko to, co w nim najcenniejsze. . U mnie kasza zastapila nawet brązowy ryz na obiad i platki owsiane na śniadanie.. najbardziej kocham w niej to ze kosztuje tak niewiele a wartości odżywcze ma ogromne .. ;)

  • O, nigdy nie robiłam takich placków a wyglądają mega smakowicie i wydają się mega łatwe!

    Tylko nie przepadam za olejem kokosowym. Wykłady z Biotechnologii Ogólnej sprawiły, że nie używam go inaczej niż na włosy/ciało.

    • Dlaczego? Czy mogłabyś podrzucić więcej informacji na ten temat?

      • Marta

        A czy jaki kolwiek olej nierafinowany i tłoczony na zimno nadaje się do smażenia? Bo z tego co mi wiadomo to nie bardzo ze względu na niską temerature dymienia…To samo z oliwą z oliwek extra virgin

        • Ja chwilami już naprawdę nie wiem. Ciągle natykam się na kolejne tego typu informacje!

          • To ja też już nie wiem… Z oliwą to wiem, że nie może być „extra vergin” tylko „di sansa”, ale co do oleju kokosowego to ostatnio w wielu miejscach czytałam, że ma właśnie wysoką temperaturę dymienia i jest polecany do smażenia, np. tu http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/

        • Koko

          Ale punkt dymienia nie zależy od rafinacji czy nie rafinacji, tylko od rodzaju oleju. Są oleje rafinowane o wysokim punkcie dymienia i nierafinowane o wysokim punkcie dymienia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia
          Kokosowy należy do tych, które palą się w bardzo wysokiej temperaturze, więc do smażenia jak najbardziej się nadaje.

  • Przeglądam wiele blogów, w tym także kulinarnych i już mnóstwo razy spotkałam się z kaszą jaglaną a jeszcze w życiu jej nie jadłam. Z racji tego, że sama teraz próbuję zdrowiej jeść i chcę jakoś sobie urozmaicać posiłki to niebawem pewnie skorzystam z twojego przepisu. Dzięki temu, że jest mega prosty i szybko będę mogła sobie takie placuszki przygotować na śniadanko i już zjem coś innego. Dzięki :D

  • aga

    czy do kawy tez dodajesz mleko migdałowe? jak się sprawdza a takiej roli? ;)

    • Tak, do kawy również dodaję mleko roślinne, migdałowe sprawdza się w tej roli chyba najlepiej – no i jeszcze sojowe.

  • Ostatnio przerzuciłam się na kaszę i zachęciłaś mnie do spróbowania tych placków ;)

  • Sama nie przepadam za kaszami ale lubię wykorzystywać kaszę jaglaną jako fajną bazę do czegoś :) kiedyś piekłam np. jaglane brownie

  • Nigdy takich nie jadłam, muszę wypróbować koniecznie gdy będę miała czas na długie i leniwe śniadanie:) Smakowicie wyglądają :)

  • kaszę jaglaną od pół roku uwielbiam przemycam ją coraz częściej do różnych potraw na przykład do zup, często też zamiast ryżu do sosów stosuję teraz jagły, a w wersji z warzywami to jeden z moich ulubionych przepisów :)
    pozdrawiam serdecznie,

  • Wygląda genialnie!

  • Ja ostatnio złapałam lenia na zdrowe gotowanie. Nie widm jak to sie stało, ale szybko musze do niego wracać, bo niedość, ze przybyło mi kilka kilogramów, to od razu widzę, ze gorzej sie czuje i moje ciało juz tez.

    Idzie wiosna, wiec energia powinna do mnie wrócić. Mam nadzieje :))
    Miłego weekendu.

  • Wyglądają trochę jak placuszki z otrębów ^^

  • wyglądają pysznie, wypróbuję!

  • Wygląda smacznie :D Mimo,że do kaszy jaglanej nie jestem przekonana, to takie połączenie wydaje się bardzo dobre :)

  • urte heks

    Mleko krowie to nic dobrego, nie jesteśmy cielakami żeby je pić, zawiera kazeine, fantasytczne białko budulcowe ale dla cielaków nie ludzi :) Oprócz tego nabiał ‚zaflegmia’ nam organizm.
    A len proponuje mielić tuż przed wykorzystaniem, po około 3 godzinach wszystko co najlepsze ulatuje w przestrzeń.
    Uważałabym tez z soją, nie mówię żeby całkiem ją wykluczyć, ale jeść/pić mleko od czasu do czasu, nie wiem czy w przemyśle spożywczym obecnie jest jakaś nie GMO
    Pozdrawiam

    • Jedyna soja z jaką mam kontakt to ta w mleku sojowym i to nie stale, tylko na zmianę z innymi roślinnymi mlekami, więc się nie obawiam :)

  • Świetny przepis trzeba spróbować… ;)
    Często robię sobie jakieś placki z tego co jest w domu, ale takich nie próbowałam…

  • Polecam ugotowaną w wodzie jagłę wymieszać z odrobiną jogurtu i owocami. Przepyszne słodkie śniadanie :)

    • Nie jem jogurtów.

  • kleopatra

    Wykluczyłam mleko krowie i gluten z diety, więc przepis idealny, na pewno wkrótce wypróbuję :)

  • Na prawdę super przepis! Szczególnie dla mnie – fanki kaszy jaglanej:) Na pewno wykorzystam i dam znac jak smakowały.

  • Wyglądają jak najsmaczniejsze racuchy mojej babci, a mają w sobie tyle zdrowia : )

  • Ja też ostatnio robiłam placki jaglane, ale w całkowicie inny sposób, ten Twój chętnie bym wypróbowała ale synek nie może jajek więc jak na razie dokładnie takich placków nie zrobię.
    Coraz częściej też staram się serwować moim chłopakom kaszę jaglaną i chyba szybko się do niej przekonali bo już nawet mąż nie grymasi;)

    • W inny sposób, to znaczy?

      • W sumie to nie do końca inny, ale bez jajek i banana, a za to trochę więcej lnu i jeszcze dałam mąkę i po szczypcie cynamonu i kurkumy, a smażyłam na oleju rzepakowym, bo niestety kokos u nas też na liście zakazanych produktów.
        Ja kaszę jaglaną przed gotowaniem dokładnie płuczę pod zimną wodą lub chwilę prażę na suchej patelni a później przelewam gorącą wodą, po to żeby pozbyć się goryczki.

        • Dzięki za przepis :)

  • Też staram się ostatnio bardziej zdrowo odżywiać, pozbyć się cellulitu itd. I wiecznie niestety brakuje mi pomysłów, ale ten koniecznie wypróbuję, pięknie wygląda! :)

  • Super przepis muszę wypróbować :)

    U mnie na blogu PROJEKT DENKO zapraszam !

  • kluseq

    Czy kreatywny newsletter już ruszył, a tylko do mnie nic nie dociera?

  • Rozalia

    ja też odstawiłam nabiał, zabierając sobie codzienne, stałe źródło białka i kiedy już myślałam, że moje życie jest idealne – bęc, według niektórych jajka to też nabiał. nie rozumiem dlaczego i sprzeciwiam się stanowczo takiej nabiałowej polityce – dlatego też ucieszyła mnie Twoja notka, bo widzę, że jesz jajka i masz się dobrze! Oby tak dalej! : )

    • Jem jajka i mam się dobrze :) Moja eliminacja nabiału nie ma nic wspólnego z jakimiś wyznawanymi zasadami itp., to tylko eksperyment, który ma mi pomóc się „zdiagnozować”.

  • Joanna
  • wyglądają przepysznie i zdrowo :) dopisuję je do mojej listy przepisów do wypróbowania! swoją drogą zastanawiam się ostatnio nad wypróbowaniem oleju kokosowego do smażenia, naczytałam się że same zalety ma ale jestem ciekawa czy jest w miarę wydajny ?
    pozdrawiam!

  • Angelika

    Alino, kiedy w końcu weźmiesz się za newslettery?

  • gosia

    To już wiem, co jutro zjem na śniadanie ;) Możesz się podzielić jakimś mądrymi książkami oraz blogami o zdrowym żywieniu?

  • anilewa

    Alinko, a mogłabys podac dokładny przepis na te racuchy?

  • Azig

    Mogłabyś podać blogi na których czytasz o zdrowym odżywianiu? Sama szukam jakiś fajnych przepisów, ale bardzo często się powielają. Pozdrawiam, Ola :)

  • Muszę też w końcu spróbować kaszy jaglanej, bo jeszcze nie jadłam.

  • Wyglądają bardzo apetycznie

  • wyglądają bardzo apetycznie, a i łatwe w wykonaniu:)

  • Alinko gdzie kupujesz len ???

    • Najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością.

  • Przyznam, że kaszy jaglanej jeszcze nie próbowałam, ale już dopisuję ją sobie do listy rzeczy do kupienia, gdy przylecę w kwietniu do Polski :) Coraz częściej pojawia się o niej wzmianka na blogach – czas na własnej skórze przekonać się o co tyle szumu ;)
    Pozdrawiam,
    Wiola

  • Marta

    Zrobiłam i zjadłam polane jogurtem kokosowo-migdałowym z Biedronki ;). Pyszności! Dziękuję za przepis!

  • sylwuss18

    Wyglądają bardzo apetycznie, wyprobuję przepis. Mam tez pytanie z innej beczki, używasz może jeszcze tej karbownicy Root Boost?zastanawiam sie wlasnie nad jej zakupem.

    • Hej! Obecnie jej nie używam, bo mam tak ścięte włosy, że nie ma takie potrzeby.

  • It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I’ve learn this submit and if I may I wish to counsel
    you few interesting issues or advice. Perhaps you could write subsequent articles referring to this article.
    I wish to learn more things about it!

  • First, the area must be partitioned from the rest
    of the home requires containing the mold spores in the infected are must be cleaned using HEPA air filtration and
    vacuuming. In order to remediate mold, all factors the castin craft mold builder tips mold growth, spores,
    and moisture must be addressed. Preventing mold growth
    in other parts of the home requires containing the mold spores in the infected are must be cleaned using
    HEPA air filtration and vacuuming.

  • Wow that was strange. I just wrote an very long comment but
    after I clicked submit my comment didn’t show up.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!

  • Winiarz

    Serdecznie Was proszę o wypełnienie tej oto ankiety. Trwa to około 3 minuty, a wasz wkład pracy może zostać nagrodzony winem.

    |Pomożecie?|
    http://ankieta.winoporta.pl/

  • Z kaszą jaglaną to jest trochę tak, że jak się człowiek naczyta jaka jest zdrowa i zacznie ją włączać do jadłospisu, to nagle się okazuje, że w sumie to jest pyszna :) Niemałą rolę odgrywa w tym chyba wprawa w jej przygotowywaniu. Ja najchętniej jem jaglankę na śniadanie, ale że gotuje ją na krowim mleku to nie będę Ci pisać jaka jest smaczna ;) Za to ostatnio zrobiłam bardzo dietetyczne brownie (a trzeba wiedzieć, że kocham to tradycyjne wg przepisu Nigelli), z bardzo małą ilością tłuszczu, a zamiast mąki użyłam właśnie kaszy jaglanej. I o dziwo mój brat łasuch powiedział, że jest nawet lepsze niż oryginał! A perfekcyjnie ugotowaną kaszę jaglaną jadłam w warszawskiej knajpie „Green Peas” (jest w centrum, niedaleko Chmielnej)- idealnie sypka i jakby orzechowa w smaku. Nie mam pojęcia, jak im taka wychodzi!

  • Magda

    Nie ma sensu sięgać po zmielony len. Należy mielić samemu gdyż len bardzo szybko traci swoje właściwości po zmieleniu. Taki zmielony len ze sklepu jest jałowy.

  • Magda

    Proszę nie pij mleka sojowego, na pewno nie będzie ono dla Ciebie zdrowsze od mleka krowiego. Soja jest genetycznie modyfikowana a mleko sojowe naszpikowane hormonami. Nie polecam

  • Przepis wypróbowany dzisiaj na śniadanie i potwierdzam – są przepyszne :D

  • Great information. Lucky me I ran across your website by accident (stumbleupon).
    I have saved as a favorite for later!

  • Smakowitości! Aż ślinka cieknie! :D

  • Zrobiłam dziś i potwierdzam że są pyszne i jeszcze baaardzo sycące! :) Uwielbiam!! :)

  • Karolina

    Czy zrobilas juz badania na nietolarancje pokarmowa?

  • Aśka

    Jaki fajny ten przepis :) Muszę koniecznie wypróbować. Jeśli chodzi o budynie z jaglanki, to z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten deser: http://www.kierunekzdrowie.com/2014/04/czekoladowy-budyn-z-kaszy-jaglanej.html
    Co prawda za pierwszym razem użyłam przez przypadek kaszy kukurydzianej zmaiast jaglanej, ale i tak wyszło pyszne :)

  • Ja.Mariusz

    Ja najczęściej jem kasze jaglaną na słodko na śniadanie. Gotuję kaszę do miękkości. W naczyniu namaczam we wrzątku suszone ekologiczne daktyle, morele i rodzynki. W drugiej miseczce we wrzątku moczę ekologiczne migdały ze skórką i orzech włoskie. Obieram jabłka i kroję je w kostkę. Na wrzucone do garnka klarowane masło, które robię samodzielnie -czekam aż się roztopi wrzucam przyprawy – imbir świeży ścieram na tarce, cynamon, kardamon, kilka goździków i gwiazdkę anyżu. Czekam aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Potem wrzucam do garnka pokrojone jabłka. Gotuję do miękkkości. W trakcie gotowania wrzucam namoczone suszone owoce. Kaszę jaglanę natomiast wylewam na sito i płuczę zimną wodą, to sprawia że nie jest kleista tylko sypka. Gdy jabłka zrobią się miękkie wrzucam do garnka namoczone orzechy włoskie i obrane migdały wraz z sypką ugotowaną kaszą jaglaną. Gotuję tylko minutę, aby kasza się trochę ogrzała. To pożywienie jest przede wszystkim lekarstwem. Pomaga na problemy ze skórą, kośćmi, jelitami, trawieniem, wypróżnianiem. Czy jest smaczne – kwestia gustu, mojemu dziecku nie smakuje.Ale pożywienie nie musi być smaczne, musi nam dostarczyć pokarmu, dzięki któremu będziemy zdrowi.

  • Takie śniadanko to jest coś :)

  • Pingback: Tydzien w moim obiektywie | Design Your Life()

  • Dżizas! jakie to pyszne! bardzo długo brałam się za ich zrobienie, ale dziś nadszedł ten dzień.
    U mnie brak bananów, za to jest żurawina – mega mega mega:)
    Dzięki za inspirację :)

  • Justyna

    Właśnie pochłonęłam talerz tych pysznych placków. Polecam- smakują rewelacyjnie ;)
    Zastanawiam się czy z każdymi owocami można je robić, np. z malinami? Próbował ktoś?