3 przepisy na dipy do surowych warzyw i nie tylko

Fajnie się chrupało – w ciągu dnia przy pracy – wafelki i inne słodkości, ale przecież “projekt plaża” w toku (u Was też?), trzeba się opanować i przygotować zdrowszy zestaw przekąsek. Moje odkrycie tego sezonu to seler naciowy – jeszcze niedawno nie miałam zielonego pojęcia jak smakuje, a teraz zajadam się nim praktycznie codziennie. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z różnego rodzaju sosami i dipami, żeby trochę urozmaicić smak chrupanych warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam trzy pierwsze pomysły na dipy do surowych warzyw, które przetestowałam.

 

Przekonałam się już niejednokrotnie, że słodycze najczęściej jem z nudów… lub jeśli nie chce mi się przygotowywać niczego sensownego, gdy dopadnie mnie pierwszy głód. Trzeba wyprzedzić swojego wewnętrznego lenia i zaopatrzyć się wcześniej w talerz warzyw pokrojonych w słupki. Do chrupania genialnie sprawdzają się: wspomniany seler naciowy, kalarepa, zielone ogórki, czy marchewka. Macie jeszcze jakieś propozycje?

Zdrowa przekąska do chrupania

Dip oliwkowy (mój faworyt!)

Do jego przygotowania wykorzystałam: pełną garść zielonych oliwek (lub 1/2 szklanki, jak kto woli), dwie łyżki oliwy z oliwek, świeżą bazylię (dałam 5 listków), 1/2 ząbka czosnku (lub wedle uznania; trafił mi się tak piekielnie ostry czosnek, że musiałam potem zwiększyć ilość pozostałych składników, by zrównoważyć jego smak). Do tego dodałam jeszcze dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki zblendowałam i schłodziłam przed podaniem. Smakuje rewelacyjnie! Na zdjęciu dip oliwkowy to ten jasno-zielonakawy.

 

Dip tzatziki… lub po prostu sos tzatziki

Czy potrzebny jest tu przepis? Chyba wszyscy chociaż raz mieli okazję przygotowywać tzatziki do mięsa z grilla. Sos sprawdza się doskonale również w przypadku warzyw. Startego na grubych oczkach tarki ogórka solimy i odstawiamy na 30 minut, by pozbył się wody. Odsączony łączymy z 4-5 łyżkami jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego),  z ząbkiem czosnku i kolorowym pieprzem. Można dodać też 1-2 łyżki majonezu. To wszystko :) Najlepiej smakuje, gdy rzecz jasna trochę się “przegryzie”.

 

Dip z awokado i pomidorów

To ten w kolorze musztardy z Mc Donalda ;) Smakuje bardzo dobrze, ale mogłam darować sobie jego blendowanie. Lepiej byłoby wymieszać wszystkie składniki widelcem – jak guacamole. Wykorzystałam: 1/2 awokado, łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 małego pomidora (pozbawionego skórki i nasion), 1/2 małej czerwonej cebuli, sól i pieprz. Dodałam też jogurt grecki, ale następnym razem z niego zrezygnuję.

Dipy do surowych warzyw

 

Przy następnym podejściu planuję zrobić po raz pierwszy hummus lub coś z białym twarożkiem… a może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły na dodatki do surowych warzyw?  :) Jeśli zajadanie surowych warzyw kogoś nie przekonuje to odsyłam do mojego posta z 4 różnymi pomysłami na przekąski.