Śniadania to zdecydowanie moje ulubione posiłki w ciągu dnia. Gdybym nie prowadziła Design Your Life, to prędzej czy później zaczęłabym prowadzić bloga śniadaniowego, który motywowałby mnie do dbałości o różnorodność moich posiłków ;) Rano zawsze dopisuje mi ogromny apetyt, muszę więc dbać o to, by moje śniadania były odpowiednio pożywne. Przygotowałam dla Was dzisiaj dwa śniadaniowe przepisy, które chętnie ostatnio wykorzystuję.
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Łowicz. Poza najnowszymi w serii syropami – jagodą i maliną – w ofercie mają również pewne „dziwactwo”, które wyjątkowo przypadło mi do gustu, a konkretnie syrop z pędów sosny. Ma fantastyczny zapach i bardzo ciekawy, lekko kwaskowaty smak. Wykorzystałam go w jednym z moim śniadaniowych przepisów.
Wspominałam Wam wczoraj, że w ramach eksperymentu zdecydowałam się na wykluczenie z diety produktów mlecznych, a mleko krowie postanowiłam zastąpić migdałowym. Będzie ono bazą dwóch poniższych propozycji, ale zamiast niego możecie oczywiście wykorzystać też mleko tradycyjne, aczkolwiek myślę, że warto wypróbować czasem coś innego.
Przepis na owsiankę bananowo-jagodową na mleku migdałowym
Do przygotowania 1 porcji wykorzystałam:
– 4 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
– 3/4 szklanki mleka migdałowego, ok. 180ml (w tym wpisie pokazywałam Wam w jaki sposób przygotowuję je sama w domu)
– 1/2 banana
– 2 łyżeczki (ok. 10g) namoczonych jagód goji – zalewam je gorącą wodą na ok. 15 min.
– 2 łyżki stołowe syropu jagodowego Łowicz
Przygotowanie owsianki:
- Zagotowujemy mleko migdałowe, po czym dodajemy 3-4 łyżki płatków owsianych i gotujemy przez kilka minut aż do zgęstnienia, ciągle mieszając.
- Dodajemy ½ banana pokrojonego w plasterki, rozgniatamy go i jeszcze chwilę gotujemy.
- Wykładamy owsiankę do miseczki i dodajemy namoczone jagody goji.
- Do smaku polewamy danie 1-2 łyżkami syropu jagodowego. Możemy wymieszać go również z całością przygotowanej porcji.
Taka owsianka jest naprawdę przepyszna i słodka, przy czym ilość cukru jest w niej niewielka (cukier jest zawarty tylko w syropie jagodowym).
Przepis na zielony koktajl śniadaniowy z awokado, szpinakiem, bananem i syropem z pędów sosny
Do przygotowania 1 porcji wykorzystałam:
– 1 szklankę mleka migdałowego
– ½ awokado
– ½ banana
– garść liści szpinaku „baby”
– 1 łyżeczkę soku z cytryny
– 2 łyżki stołowe syropu z pędów sosny Łowicz
Wszystkie składniki umieściłam w pojemniku i dokładnie rozdrobiłam przy użyciu blendera. Koktajl dzięki awokado ma niesamowicie kremową konsystencję.
Jak smakuje? Naprawdę świetnie! Ani awokado, ani szpinak praktycznie nie są wyczuwalne. Banan dodaje słodyczy, a syrop z pędów sosny wzbogaca smak „leśnym” aromatem i nadaje mu kwaskowaty posmak. Bez syropu i bez soku z cytryny koktajl byłby strasznie mdły.
Syrop z pędów sosny zawiera m.in. olejki eteryczne oraz żywice i witaminę C, działa więc wspomagająco na układ oddechowy.
Jeśli obawiacie się, że taki koktajl na bazie mleka, warzyw i owoców nie zaspokoi Waszego głodu w 100%, to sugeruję dodać do niego dodatkowo namoczone wcześniej płatki owsiane – tak jak zrobiłam w moim przepisie na śniadaniowy koktajl truskawkowo-kokosowy.
Dbałość o swoją dietę, a także poszukiwanie nowych składników i smaków sprawiają mi ostatnio dużą przyjemność. Codziennie staram się zjeść coś innego, bo wcześniej zdarzało mi się przez kilka tygodni z rzędu serwować sobie takie same kanapki. Mam nadzieję, że moje dwa przepisy zainspirowały Was do wypróbowania czegoś nowego – a może i Wy podsuniecie mi jakiś ciekawy śniadaniowy pomysł?
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Łowicz.